• Πολιτική

    Πελώνη: Στόχος να ανοίξουν μέσα στον Μάρτιο τα σχολεία – Από Απρίλιο το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους

    • NewsRoom

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη (ΑΠΕ)


    Οι εικόνες μας ενόχλησαν όλους, τα περιστατικά διερευνώνται, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας για την αστυνομική βία στην Νέα Σμύρνη. Για εστίαση και σχολεία είπε ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης η επαναλειτουργία τους.

    Παράλληλα, άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να συστήσει ο ίδιος με τον λόγο του στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.

    Τα αντανακλαστικά δεν αλλάζουν τα γεγονότα, είπε η κ. Πελώνη. «Η υπομονή εξαντλείται, χρειάζεται ψυχραιμία. Ο Αλέξης Τσίπρας δυστυχώς επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης, δημιουργώντας πλατείες νεοαγανακτισμένων. Τα τρικάκια δεν ήταν τυχαία, δεν τυπώθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά».

    Σε ερώτηση πώς βουλευτής της ΝΔ γνώριζε το όνομα του πολίτη που υπέστη την αστυνομική βία, απάντησε ότι το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

    Τα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη είναι υπό διερεύνηση, πρόσθεσε η κ. Πελώνη. «Αν και όπου υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση».

    Σχολεία – Εστίαση

    Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία μέχρι το τέλος του μήνα, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

    Συμπλήρωσε ότι τον Απρίλιο «ελπίζουμε να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και από τον Μάιο σταδιακά ο τουρισμός».

    Υπάρχει προτεραιτότητα σε αυτές τις κατηγορίες, πρόσθεσε και σημείωσε ότι έχουν μείνει κλειστές επί μακρόν.

    Αναφερόμενη στην επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα ανέφερε ότι παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.

    «Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20-60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα», τόνισε η κ. Πελώνη.

    Εξήγησε ότι γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος. Αποδεικνύεται όμως για άλλη μία φορά ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Εμβολιασμοί

    Αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισήμανε ότι «η στρατηγική μας παραμένει σταθερή: Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση ‘Ελευθερία’ που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

    Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί -πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση- και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19».

    Όπως είπε η κ. Πελώνη «ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου, εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

    Σημειώνεται ότι με διάταξη νόμου προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, να ζητήσει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού»

    Επίσης ως «εξαιρετικά θετικό» ανέφερε το γεγονός ότι «δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

    Η κ. Πελώνη τόνισε: «Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υιοθετηθεί στις, 17 Μαρτίου, σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει -σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας- τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται – Θα αποδοθούν ευθύνες

    Έντονες αντιδράσεις για τις εικόνες αστυνομικής βίας στην Νέα Σμύρνη – Διατάχθηκε διοικητική έρευνα



    ΣΧΟΛΙΑ