• Πολιτική

    Έντονες αντιδράσεις για τις εικόνες αστυνομικής βίας στην Νέα Σμύρνη – Διατάχθηκε διοικητική έρευνα

    • Νένα Σώκου


    Σφοδρές αντιδράσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο προκάλεσαν οι εικόνες αστυνομικής βίας χθες το απόγευμα στην Νέα Σμύρνη, οι οποίες ήρθαν στο φως από βίντεο που τράβηξαν περίοικοι. Η ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση ομάδας 30 ατόμων σε βάρος αστυνομικών, αλλά παράλληλα δίνει εντολή για διενέργεια διοικητικής έρευνας, προκειμένου να ριχθεί φως στο περιστατικό του ξυλοδαρμού πολίτη.

    Όλα ξεκίνησαν όταν την Κυριακή το μεσημέρι ομάδα αστυνομικών έφτασαν στην πλατεία Νέας Σμύρνης, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Αθήνας, όπου καθημερινά συγκεντρώνονται πολίτες, ειδικά οικογένειες με παιδιά.

    Σύμφωνα με κατοίκους, οι αστυνομικοί έκαναν παρατηρήσεις και έκοψαν πρόστιμο σε μια οικογένεια με δύο παιδιά, όπως και σε άτομα που κάθονταν σε ένα παγκάκι, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από κάποιους που παρακολουθούσαν το περιστατικό.

    Στην συνέχεια, όπως φαίνεται και σε βίντεο, που από χθες κάνει τον γύρο του διαδικτύου, άνδρας συνομιλεί με αστυνομικό σε ήρεμο τόνο και στην συνέχεια εμφανίζεται από πίσω δεύτερος αστυνομικός, ο οποίος αρχίζει να τραβάει και να χτυπάει τον πολίτη με το γκλομπ.

    Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας από δεκάδες πολίτες στο κέντρο της Νέας Σμύρνης, όπου ακούστηκαν συνθήματα κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΓΑΔΑ αναφέρεται:

    «Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021) Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

    Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν (11) άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς.

    Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα».

    Αντιδράσεις από τα κόμματα

    «Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο Facebook, σημειώνοντας ότι «η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

    «Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «ενορχηστρωτή της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες».

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Είμαστε στον πέμπτο μήνα ενός απολύτως αποτυχημένου και ατελείωτου lockdown. Τα νοσοκομεία αφημένα εδώ και μήνες δίχως ενισχύσεις, ασφυκτιούν και πάλι. Οι νεκροί σκαρφάλωσαν ξανά στους πενήντα ημερησίως. Η οικονομία έχει διαλυθεί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και μήνες σε απόγνωση, μόνο χρέη ξεπληρώνουν και δάνεια. Και οι εργαζόμενοι επιβιώνουν με ελάχιστα και αγωνιούν για το αύριο.

    Την ίδια στιγμή οι πολίτες, που επιβάλλεται να στοιβάζονται καθημερινά στα λεωφορεία, στο Μετρό και στους χώρους δουλειάς, απαγορεύεται αυστηρά να έχουν έστω και μια μικρή ανάσα.

    Έναν περίπατο το απόγευμα της Κυριακής. Μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα. Ακόμη και μέχρι την πλατεία της γειτονιάς.

    Η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό.

    Χτυπημένοι νέοι και νέες, τρομοκρατημένοι γονείς και παιδιά μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας. Και το βράδυ ψέματα, για όσα συνέβησαν, στα δελτία ειδήσεων. Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες.».

    «Η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις» δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής..

    «Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Νέα Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ Μητσοτάκη. Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή», αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    «Για την κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, δεν χρειάζεται στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, τρομοκρατία και αυταρχισμός για να μην κουνιέται φύλλο.

    Η καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας ενοχοποίησης του λαού για την εξέλιξη της πανδημίας» προσθέτει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει καταλήγοντας:

    «Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του, να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική».

    Πελώνη: Ο Τσίπρας επενδύει στην ένταση

    «Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί, με τη συμπαράσταση των πολιτών, να βγάλει τη χώρα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ως απάντηση στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Και επισημαίνει: «Έχει, όμως, δυστυχώς, μια αντιπολίτευση που επενδύει στην ένταση και στην όξυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Ο κ. Τσίπρας το έκανε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Το επαναλαμβάνει και με τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης – τα οποία ήδη διερευνώνται.

    Εκεί όπου η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε ‘αυθορμήτως’, ανάμεσα σε άλλα χυδαία τρικάκια και κάποια που στοχοποιούσαν τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού…Και δυστυχώς, ούτε συνετού, όπως απαιτεί η συγκυρία» καταλήγει η δήλωση της κ. Πελώνη.

    Τα τρικάκια που πέταξαν χθες στην πορεία μετά τα επεισόδια, τα οποία παρουσίασε η κ. Πελώνη

    Διαβάστε ακόμη:

    Κορονοϊός: Το πρόγραμμα εμβολιασμών ανά ηλικία – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

    Μαρίνα Καρέλλα: «Η κακοποίηση των παιδιών δεν αφορά λίγους, ούτε κάποιους. Μας αφορά όλους!»



    ΣΧΟΛΙΑ