• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Το παρασκήνιο της «μάχης» Μητσοτάκη- Τσίπρα, o Παύλος Μαρινάκης και η μάχη της Κρήτης, το χειροκρότημα στον Κ.Α. Καραμανλή και η ανορθόγραφη Πόπη

    • The Predator

    Το παρασκήνιο της «μάχης» Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή από … τα άνω δυτικά θεωρεία

    Για το περιεχόμενο των ομιλιών των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα το mononews φρόντισε να σας ενημερώσει εγκαίρως και εγκύρως –ακόμα και πριν την εκφώνησή τους από το βήμα της Ολομέλειας.

    Ο Predator, ως fun των στατιστικών αλλά και του παρασκηνίου, που πολλές φορές σηματοδοτούν και την ουσία της πολιτικής, κατέγραψε και αρκετές σημαντικές, θέλουμε να πιστεύουμε, λεπτομέρειες.

    Κατ’ αρχήν, οι χρονικές διάρκειες των ομιλιών των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν σχεδόν ίδιες.

    Μια ώρα ακριβώς αυτή του Πρωθυπουργού, 55 λεπτά αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στα χειροκροτήματα, υπερίσχυσε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς απέσπασε 45 τον αριθμό, με τον πολιτικό του αντίπαλο να υστερεί κατά πέντε.

    Η ομιλία του Πρωθυπουργού οδήγησε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο να εγερθούν χειροκροτώντας τον 4 φορές- εκτός από αυτές κατά την έναρξη και τη λήξη της παρέμβασης.

    Η πρώτη ήταν όταν μετά το «διάλογο» με τον κ. Τσίπρα για το αν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου και την απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπήρχαν ονόματα» και ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα που το αναγνώρισε.

    Η δεύτερη ήταν όταν ο Πρωθυπουργός, αναπαράγοντας το επιχείρημα που χρησιμοποίησε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρέθεσε επί λέξει τα όσα κατήγγειλε ο Καλογρίτσας (Πολάκη, μη φωνάζεις, είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου).

    «Γιατί δεν κάνετε μήνυση στον κ. Καλογρίτσα, τώρα αν τολμάτε, εσείς και ο πολλά βαρύς μάγκας, που πήγαν τα λεφτά θα μάθουμε;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός, χωρίς να πάρει απάντηση από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αντιθέτως, αποσπώντας την πολιτική επευφημία από τα δεξιά πτέρυγα της Ολομέλειας.

    Η τρίτη ήταν όταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος μιας Κυβέρνησης και μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θωρακίζει αποτελεσματικά τη χώρα και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντάς του «εσείς πρέπει να ντρέπεστε που δεν στηρίζετε αυτή την επιλογή».

    «Που νομίζετε ότι είμαστε, στο Λουξεμβούργο, δεν βλέπετε τον γείτονα και μας κουνάτε το δάκτυλο; Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του κ. Τσοχατζόπουλου, στο δικό σας κόμμα θα τους βρείτε, έχετε τον κ. Ραγκούση δίπλα σας», ήταν η αποστομωτική ερώτηση-απάντηση του καταχειροκροτούμενου Πρωθυπουργού.

    Η τέταρτη αναφορά που ο κ. Μητσοτάκης ξεσήκωσε τους βουλευτές της ΝΔ, ήταν όταν είπε «Ο ΣΥΡΙΖΑ που οργάνωσε τη σκευωρία της Novartis και τώρα κάνει πως δεν ξέρει τον «Μάξιμο Σαράφη», τον οποίο «αγάπησε» ως κουκουλοφόρο μάρτυρα, αλλά αγνοεί τώρα ως κοινό απατεώνα. Και εσείς, θα κάνετε μάθημα στη ΝΔ για ζητήματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας; Πάει πολύ κ. Τσίπρα, έχετε πολύ βεβαρημένο ιστορικό…».

    Σημειώνουμε επίσης, δύο επιπλέον σημειολογικά στοιχεία.

    Από την αρχή ως το τέλος της ομιλίας, ακριβώς πίσω από τον Πρωθυπουργό κάθονταν ο κ. Γιάννης Μπρατάκος, έχοντας δίπλα του τον κ. Νίκο Χαρδαλιά, και αυτός δίπλα του τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.

    Στην μπροστινή σειρά, δίπλα στον κ. Μητσοτάκη αρχικά, κάθισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και ακολούθως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος.

    Top view

    Ο Παύλος Μαρινάκης, η «μάχη της Κρήτης» και η…αδιαμεσολάβητη selfie με την ψηφίζουσα νεολαία

    Εντυπωσιασμένος από την προσέλευση του κόσμου στην ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι «είμαι στην πολιτική πολλά χρόνια πια, τέτοια συγκέντρωση στο Ηράκλειο δεν έχω ξαναδεί, την επόμενη φορά θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερο χώρο».

    Μαθαίνουμε ότι λόγω της κοσμοσυρροής, πολλοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν-άκουσαν την ομιλία από τον προαύλιο χώρο.

    Τα σχόλια του Πρωθυπουργού προκάλεσαν, όπως και να το κάνεις, το παρά την γενειάδα ευδιάκριτο μειδίαμα ευαρέσκειας και ανακούφισης του Γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος, μαζί με παλιούς του κόμματος και νέα στελέχη, έχει «χτίσει» σε πολλά ταμπλό πλην αθόρυβα, την επιχείρηση «μάχη της Κρήτης» τον τελευταίο χρόνο.

    Στο κυβερνών κόμμα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν στη Μεγαλόνησο, καθώς το 2019 η ΝΔ βρέθηκε δεύτερη πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και στους τέσσερις νομούς.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και πανελλαδικώς, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ψήφο των νέων, όπου επίσης η ΝΔ υστερεί, σύμφωνα με ποιοτικά στοιχεία κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός.

    Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, σε κάθε ευκαιρία, προσπαθεί να κλείσει … το gap των γενεών.

    Στο Ηράκλειο, για παράδειγμα, όπου βρήκε την ευκαιρία να περπατήσει στους δρόμους της πόλης και να μιλήσει απευθείας με τους πολίτες, όπως συμβαίνει -και θα εξακολουθήσει να γίνεται- σε όλες τις περιοδείες του, κάποια στιγμή, όταν τον πλησίασαν δύο έφηβοι, δεν έχασε την ευκαιρία και, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ρώτησε τον έναν:

    «Πόσο χρονών είσαι;»

    Η απάντηση οδήγησε σε ένα «how to» στιγμιότυπο

    «Ψηφίζεις, έλα εδώ, βγάλε μια φωτογραφία για να ψηφίσεις σωστά», είπε στον νεαρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης –που φορούσαν, σημειώνω, το ίδιο σκούρο trendy φούτερ με μικρή κουκούλα- και έσκυψε για την «παραδοσιακή» στάση των selfies μπροστά στο κινητό του έφηβου ψηφοφόρου.

    Οι καταιγίδες της νεότητας περιτριγυρίζονται από λαμπρές μέρες, που θα ΄λεγε και ο Βωβενάργκ.

    Το χειροκρότημα στον Κ. Α. Καραμανλή, ο πυλώνας των υποδομών και τα επόμενα βήματα του Σερραίου

    Ο Πρωθυπουργός, όπως συμβαίνει στις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, στο Ηράκλειο συνοδευόταν από το «μισό υπουργικό συμβούλιο», μιας και η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου αποτελεί προτεραιότητα της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Αυτό που έκανε εντύπωση στις επιτόπιες πηγές του Predator και σας το μεταφέρω αυτολεξεί, είναι το παρατεταμένο χειροκρότημα που εισέπραξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ.Α. Καραμανλής, τόσο εντός της κατάμεστης αίθουσας, όπου έλαβε χώρα η ομιλία του Πρωθυπουργού, όσο και στον προαύλιο χώρο, κατά την άφιξη των επισήμων.

    Το εξίσου εντυπωσιακό ήταν το σύνθημα που ακούστηκε: «Καραμανλής, Καραμανλής», που σε πολλούς θύμισε τον εθνάρχη, ιδρυτή της παράταξης.

    Αλλά και η επίμονη ερώτηση πολιτών προς τον κ. Καραμανλή: «τι θα κάνετε;», προφανώς εννοώντας την πορεία των μεγάλων έργων και στην Κρήτη.

    Ο μεθοδικός Σερραίος δεν δίστασε να αναφερθεί στα χρονοδιαγράμματα, που αποτελούν και το ισχυρό χαρτί του, μιας και παραπέμπουν ευθέως στην υλοποίηση των δεσμεύσεων.

    Ευρύτερα, να σας αποκαλύψω επίσης, ότι το επιτελείο Καραμανλή, υπό την επίβλεψη του ιδίου, προετοιμάζει πυρετωδώς και τις παρουσιάσεις που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επόμενες επισκέψεις του, σε Δυτική Μακεδονία- Κοζάνη, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία-Θεσσαλονίκη.

    Όπου, εκ νέου, θα προτάξει τη δουλειά που υλοποιήθηκε στις υποδομές από τον Ιούλιο του 2019, καθώς και τα επόμενα βήματα στον καταλυτικό αυτόν τομέα για την ανάπτυξη της χώρας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2030».

    Και κάτι ακόμα.

    Στο γραφείο Καραμανλή, είναι έτοιμοι οι φάκελοι για την υπογραφή των συμβάσεων για τους νέους οδικούς άξονες Μπράλος- Άμφισσα και Χαλκίδα- Ψαχνά.

    C’est pas mal du tout!

    Ο on time Κυριάκος Μητσοτάκης, οι «Βόρειοι» του οικονομικού επιτελείου, οι χειραψίες του Χρήστου Σταϊκούρα και ο «ακάθιστος» του Γιάννη Μπρατάκου

    Έχουν περάσει λίγες μέρες από την πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας, την προηγούμενη Δευτέρα, αλλά εκτιμώ ότι τα όσα καταγράψαμε στο περιθώριο της είναι άκρως επίκαιρα και έμπλεα σημειολογίας.

    Στην μεγάλη αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης λοιπόν, όλα ήταν έτοιμα.

    Οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι είχαν κάνει το απαιτούμενο rapid test, οι Υπουργοί και οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονταν ήδη στις θέσεις τους.

    Στα μικρά «πηγαδάκια» κυριαρχούσε αυτό γύρω από τον καθήμενο στη δεύτερη σειρά Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση. Δίπλα του, όρθιος, αρχικά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ακολούθως, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, συνυποψήφιοι στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

    Τα χαμόγελα περίσσευαν.

    Πάντως, αν κρίνουμε και από τις…εν εξελίξει βασιλόπιτες των τοπικών της ΝΔ στην περιοχή, όπως αυτή στο Μαρούσι, το προεκλογικό «δίδυμο» Γεωργιάδη-Παπαθανάση είναι πλέον επίσημο, όπως πιστοποιούν και οι από κοινού δημόσιες εμφανίσεις τους.

    Επανέρχομαι.

    Ο άρτι αφιχθείς στην αίθουσα Τύπου Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, (ο μόνος μαζί με τον Κ. Χατζηδάκη που by the way, έκανε ανάρτηση για τη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου στο facebook) αφού καλημέρισε τους συναδέλφους του, κατευθύνθηκε προς τους δημοσιογράφους και τους χαιρέτισε, έναν προς έναν, εκτός από την εγγενή ευγένειά του, με μια …bearing of royal, ίσως και λόγω του «λονδρέζικου» πανεπιστημιακού περάσματός του στο …Σίτι.

    Τέσσερα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη για τις 12.30 εκδήλωση, μπήκε στην αίθουσα ο «Άγγλος» Πρωθυπουργός, ο οποίος, μετά από μια σύντομη συνομιλία με το οικονομικό επιτελείο, πήρε θέση έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις για την οικονομία, την ανάπτυξη και την  αγορά εργασίας.

    Ο Υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργό κ. Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος εισήλθε τελευταίος, ακολουθώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατευθύνθηκε στα.. δεξιά του χώρου και…με την πλάτη στον τοίχο, παρακολούθησε το σύνολο σχεδόν της ωριαίας διαδικασίας όρθιος.

    Στα «ορεινά», σε μια ελάχιστα φωτισμένη γωνία, οφείλω να ομολογήσω, μπορούσε κανείς να διακρίνει τον επικεφαλής λογογράφο (μεταξύ άλλων) του Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Γιάννη Βλαστάρη, τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου κ. Δημήτρη Τσιόδρα και στελέχη του Μαξίμου.

    Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα. Αριστοτελία Πελώνη προτίμησε την τελευταία, πλην εξίσου αμφιθεατρική σειρά των καθισμάτων.

    Η ανορθογραφία της Πόπης

    Η Πόπη Τσαπανίδου, από την πρώτη στιγμή μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τρέχει και δεν φτάνει, σε μια προσπάθεια να «περάσει» τη γραμμή του κόμματος στα ΜΜΕ.

    Και, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι για αρχή, τα καταφέρνει πολύ καλά, με δεδομένες τις δυσκολίες της συγκυρίας, εντός και εκτός Κουμουνδούρου.

    Ωστόσο, τα «ραντάρ» του Predator ανίχνευσαν μια άτυχη στιγμή της (από τα 16 της) συναδέλφου- μια φορά δημοσιογράφος, για πάντα δημοσιογράφος.

    Στο δελτίο Τύπου της 22ας Ιανουαρίου, με τίτλο «Π. Τσαπανίδου: Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη από τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η πολιτική της για την ακρίβεια και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα με fake news», μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

    «Την ίδια πληροφορία, δηλαδή του θανάτου του μικρού κοριτσιού, μετέφερε με δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις του ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης στις 16 Αυγούστου λέγοντας πως από τις καταθέσεις προκύπτει ότι πέθανε ένα παιδί πέντε ετών και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί η σωρός και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένεια.

    Αυτό το «η σωρός» με ωμέγα και θηλυκό, αντί του ορθού «η σορός», «βγάζει μάτια».

    Άσε που, από διαβολική σύμπτωση, σημαίνει «το σύνολο από πράγματα που είναι συγκεντρωμένα αλλά τοποθετημένα άτακτα».

    Και στη γενική είναι… «του σωρού».

    C’est bien dommage…

    Διαβάστε επίσης

    Σκέρτσος και Μαρινάκης εναντίον Τσαπανίδου, η νέα επίθεση της Κεφαλογιάννη στη ΝΔ, τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τον Αβραμόπουλο και οι 600 του Θεοδωρικάκου