• Πολιτική

    Πελώνη για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι

    • NewsRoom

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη (ΑΠΕ)


    Από το τέλος του Ιουνίου ξεκινούν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί για τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson, ανέφερε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

    Η κ. Πελώνη ξεκίνησε την ενημέρωση σημειώνοντας πως στόχος είναι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού σε ηλικίες που εμφανίζουν διστακτικότητα.

    Για την άρση επιμέρους περιορισμών ανέφερε ότι:

    Από αύριο Σάββατο:

    -Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

    – Θα επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

    -Επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δύο ελεύθερες διόδους.

    -Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε ποσοστά που φτάνουν έως και το 75% ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε χώρου.

    Από την Δευτέρα 14 Ιουνίου:

    -Επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση των Α.Ε.Ι..

    -Από την 1η Ιουλίου: -Αίρεται -εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά  δεδομένα- ο χρονικός περιορισμός της κυκλοφορίας. Και-αυξάνεται το όριο για τις υπηρεσίες κέτερινγκ δεξιώσεων από τα 100 στα  300 άτομα.

    Τέλος, επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων  στις Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

    Στη συνέχεια σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε σαφώς το ζήτημα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

    Περιμένουμε τη γνωμοδότηση της επιτροπής βιοηθικής, είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων μη εμβολιασμένων πολιτών, η εκπρόσωπος απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει το πλαίσιο, αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, η συζήτηση για το θέμα είναι ζωηρή και θα διεξαχθεί με κατανόηση».

    Για Τουρκία: «Περιμένουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι» 

    Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Μετά την σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ερώτηση εάν ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον κ. Δένδια και τον κ. Παναγιωτόπουλο απάντησε ότι η συνάντηση δεν θα είναι διευρυμένη.

    Όπως έχουμε ξαναπεί, έχουμε διαφορές με την Τουρκία, αλλά είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε» είπε και πρόσθεσε: «Προσμένουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

    Αναλυτικά η κ. Πελώνη δήλωσε:

    «Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, περί τις 16.00 ώρα Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Πάγια θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα.

    Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα.

    Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα.

    Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων.

    Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς.

    Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας: τους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών.

    Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Επιτυχημένη πρωτοβουλία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

    Και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ακυρώνει την συμμετοχή του στο Antalya Diplomacy Forum

    Πιερρακάκης: Χτες κλείστηκαν 107.000 ραντεβού για εμβολιασμό



    ΣΧΟΛΙΑ