Πολιτική

Παρασκευόπουλος: Δεν υπήρχε λόγος για να φύγουν τα κόμματα, εμείς συνεχίζουμε κανονικά την προανακριτική

Νίκος Παρασκευόπουλος


Κανονικά, υλοποιώντας το δικό τους πλάνο, χωρίς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν τις συνεδριάσεις της προκαταρκτικής επιτροπής (προανακριτικής) για την υπόθεση Novartis οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, υποστήριξε πως το αίτημα των κομμάτων να εξεταστούν οι μάρτυτες είναι προσχηματικό, καθώς ακόμα μελετούνται το αν η βουλή έχει αρμοδιότητα να κρίνει την υπόθεση. Μάλιστα, όπως είπε, αυτό θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή, ενώ αν η Βουλή κριθεί αναρμόδια, θα ήταν άκυρες.

Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε  «άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο» την αποχώρηση των βουλευτών, παρά το γεγονός πως μεταξύ των κομμάτων που αποχώρησαν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση είναι και το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή, ενώ το ίδιο έχει πράξει από καιρό και το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου: 

Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, προχώρησε σήμερα 20.3.2018 στις εργασίες της, προγραμματίζοντας τις προσεχείς της ενέργειες με ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων.

Προς το παρόν συνεχίζει τη διερεύνηση του κρίσιμου και προαπαιτούμενου θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων, με βάση τους όρους το άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε η διαλεύκανση να αποβεί δικαιοκρατική, αποτελεσματική και πλήρης.

Ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί, τα μέλη–βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά. Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο.

Καθώς δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχώρησαν από την προανακριτική για τη Novartis όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Τι καταγγέλλουνΣΧΟΛΙΑ