• Ενέργεια

    Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενέργεια: Σε ποιο ευνοϊκή θέση η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες – Τι είπαν για λιγνίτη και LNG

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στο υπουργικό συμβούλιο

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ενημέρωση από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα εναλλακτικά σενάρια δράσης σε περίπτωση μιας μείωσης ή πλήρους διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα στην Ευρώπη, έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κλειστής έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μια συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανευρωπαϊκής ανησυχίας, έπειτα από την προσωρινή (σύμφωνα με την Ρωσία) διακοπής της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 – επισήμως  λόγω τεχνικού προβλήματος – η οποία επηρεάζει τις κεντρικές χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Γερμανία.

    Στόχος του Μαξίμου είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Στον πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης ενώ διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε πιο ευνοϊκή θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ», λόγω της μικρότερης εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο.

    Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η χώρα θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί ακόμα και στο ακραίο σενάριο μιας πλήρους διακοπής των ροών προς την ΕΕ μέσω του Nord Stream 1.

    Πάντως, αν και η Ελλάδα δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού αλλά μέσω του Turk Stream, μια τέτοια κίνηση θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, στην αναζήτηση LNG αλλά και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν εκτιμήσεις για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και την επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

    Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG), μολονότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σε διεθνές επίπεδο θέματα διαθεσιμότητας, αλλά και ανόδου της τιμής, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Ανέφεραν δε πως η Ελλάδα θα προμηθευτεί μεγαλύτερα φορτία από τον ΤΑΡ, όταν θα είναι έτοιμη και η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

    Παράλληλα, οι λιγνιτικές μονάδες παραμένουν καθημερινά σε λειτουργία κάποιες, δουλεύοντας προς το παρόν μόλιςστο 40% της δυναμικότητας. Ωστόσο, υπό τις νέες εξελίξεις, φαίνεται να προκρίνεται μια αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

    Στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.

    Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).

    Διαβάστε επίσης:

    Power Pass: Έκτακτη ανακοίνωση από τη ΔΕΗ για τις απάτες

    Οικονομου: Ο Τσίπρας το έβαλε στα πόδια για να μην υπερψηφίσει το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

    Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συζήτησαν το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ σε κλίμα τοξικότητας και ιδεοληψίας



    ΣΧΟΛΙΑ