• Πολιτική

  Νομοσχέδιο υγείας: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

  • NewsRoom
  Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

  Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης


  Απέναντι στην κυβέρνηση στέκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη δυνατότητα να παρέχουν ιδιωτικό έργο οι γιατροί του ΕΣΥ, τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και τα ποσά που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και απεικονιστικών ελέγχων, όπως φαίνεται από την συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

  ΝΔ: “Επιτρέπουμε την άσκηση ιδιωτικού έργου με προϋποθέσεις, με αυστηρούς όρους, στους γιατρούς”

  «Προσαρμοζόμαστε και δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς μας να έχουν την επιλογή της πρόσβασης και στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βρεττάκος, αναφερόμενος στα μέτρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις εισάγονται προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας και γιατί πρέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους γιατρούς προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους.

  «Επιτρέπουμε την άσκηση ιδιωτικού έργου με προϋποθέσεις, με αυστηρούς όρους, στους γιατρούς, κάτι το οποίο σε συνδυασμό και με τα απογευματινά χειρουργεία που ήδη έχουν ξεκινήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία θα ενισχύσει επιπλέον το εισόδημά τους. Αυτά βέβαια είναι πράγματα που δεν τα κάνουμε εμείς, δεν κάνουμε μια καινοτομία.

  Είναι πράγματα που σήμερα γίνονται σε όλη την Ευρώπη» είπε ο κ. Βρεττάκος. Προηγουμένως, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι πολλές προκηρύξεις βγαίνουν άγονες και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως παθολόγοι, γενικοί γιατροί και αναισθησιολόγοι, γιατί ο ανταγωνισμός με τις χώρες του εξωτερικού και τις ιδιωτικές μονάδες υγείας είναι μεγάλος, δεδομένου ότι προσφέρουν καλύτερες αποδοχές.

  Αυτό συμβαίνει αν και, όπως τόνισε, η κυβέρνηση, αύξησε 10% οριζόντια τους μισθούς των γιατρών, το 2022, έβαλε επίδομα στους γιατρούς των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, προσαύξησε το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης στους γιατρούς των ΜΕΘ, έβαλε επίδομα στους αναισθησιολόγους, αύξησε 20% τις αποζημιώσεις στις εφημερίες και έδωσε κίνητρα στους γιατρούς που τους θερινούς μήνες πηγαίνουν στα νησιά, για να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα.

  ΣΥΡΙΖΑ: “Θέλετε να μας επιστρέψετε διακαώς στις προ ΕΣΥ εποχές”

  Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις, όπως το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ, αποδυναμώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μέτρα που θα πλήξουν το ΕΣΥ έτι περαιτέρω και θα το μετατρέψουν από δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικό, που, από τη φύση του, προτεραιοποιεί το κέρδος.

  «Εμείς θέλουμε δημόσιο σύστημα ανθρωποκεντρικό. Εσείς δεν πιστεύετε στη δημόσια υγεία. Θέλετε να μας επιστρέψετε διακαώς στις προ ΕΣΥ εποχές» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε ότι οι ρυθμίσεις θα ευνοήσουν τους ιδιώτες της υγείας και όχι τους πολίτες. «Εσείς τάσσεστε αναφανδόν με το φιλελεύθερο πρόσημο της ατομικής ευθύνης και τον Θατσερισμό.

  Εμείς είμαστε με το σοσιαλιστικό πρόσημο της κοινωνικής αλληλεγγύης» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στο νομοσχέδιο τροπολογία για τη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση των γιατρών του ΕΣΥ στις άγονες περιοχές.

  «Αναγνωρίζοντας ως βασικό λόγο της φυλλορροής του ανθρώπινου δυναμικού από το ΕΣΥ, τις τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την τροπολογία σχετικά με την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, ως έναν τρόπο πραγματικής ενίσχυσης των πολύ χαμηλών αμοιβών τους.

  Η νέα τροπολογία, με συγκεκριμένα, τεκμηριωμένα και κοστολογημένα κίνητρα οικονομικής, διοικητικής και εκπαιδευτικής φύσεως με στόχο οι γιατροί όχι μόνο να επιλέγουν ως μόνιμη θέση εργασίας δομές του ΕΣΥ που εδρεύουν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται άγονες και προβληματικές αλλά και να παραμένουν σε αυτές» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

  ΠΑΣΟΚ: “Δημιουργείται προσωπικό δύο ταχυτήτων”

  Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης ανέφερε ότι το κόμμα του, ως το κόμμα που έφτιαξε το ΕΣΥ, είναι αυτό που θέλει περισσότερο από τον καθένα να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ για να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Για μια ακόμα φορά κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με βάση ποια μελέτη για το μέλλον, τη βιωσιμότητα και τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας νομοθετεί.

  «Η υφιστάμενη κατάσταση, αν δεν ανατραπεί, οδηγεί το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση. Λύση δεν είναι η αύξηση του ιδιωτικού έργου και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Εισηγείστε την κατάλυση, επί της ουσίας, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή του.

  Η έξοδος των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είτε με την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ως σύμβουλοι που σχετίζονται με τον τομέα υγείας είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο αλλά και με το να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, καταργεί πλέον την πλήρη και αποκλειστική τους ιδιότητα.

  Πέραν αυτών, η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους γιατρούς του ΕΣΥ» είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, και προειδοποίησε επίσης ότι δημιουργείται προσωπικό δύο ταχυτήτων, με τους γιατρούς διευθυντές, συντονιστές που θα έχουν τον χρόνο και θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο και τους άλλους, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα, οι οποίοι δεν θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο λόγω υπερεφημέρευσης.

  ΚΚΕ: “Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων δομών υγείας με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ”

  Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατήγγειλε ότι ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, σε εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ.

  «Κρίκο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί αυτό το νομοσχέδιο που έχει κατεύθυνση την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων δομών υγείας, με καθοριστικό μέτρο την παντός είδους άσκηση με ιδιωτικό έργο και της ένταξης κλινικών γιατρών στο σύστημα των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων» είπε ο βουλευτής, και υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου νέα.

  Είχαν ήδη θεσμοθετηθεί από το 2022, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, παρέμειναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ξέχασε να τα καταργήσει, ενώ η ΝΔ το 2019 το είχε εξαγγείλει αλλά λόγω κορονοϊού το ανέβαλε». Αυτή τη διαχρονικά εγκληματική πολιτική, παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, δεν έχει πρόβλημα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να την αναγνωρίσει, αφού δηλώνει ότι η πατρότητα αυτού του νομοθετήματος ανήκει προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να παρουσιάσει αυτά τα μέτρα ως μονόδρομο.

  Ελληνική Λύση: “Οι προωθούμενες δράσεις θα αποδειχθούν ανεπαρκείς”

  Η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι από τους Έλληνες γιατρούς αντί να στέκεται στο πλευρό τους, είπε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου και προειδοποίησε ότι οι προωθούμενες δράσεις θα αποδειχθούν ανεπαρκείς και ότι οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών θα συντηρήσουν το φαινόμενο της μαζικής φυγής των επαγγελματιών της υγείας στο εξωτερικό.

  Εμφατικά αναφέρθηκε στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, όπου κηρύσσονται άγονες οι προκηρύξεις για γιατρούς, γιατί, όπως είπε , οι αποδοχές και τα επιδόματα είναι χαμηλά και δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση. Αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις υγειονομικών, στις καθημερινές συνθήκες στα νοσοκομεία, και τις ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής που όλα μαζί αποβαίνουν σε βάρος των ασθενών και των αναγκών τους.

  Νέα Αριστερά: “Μας γυρίζει στις προ ΕΣΥ εποχές, που είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι είχαν χρήματα”

  Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ ,χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας που μας γυρίζει στις προ ΕΣΥ εποχές, που είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι είχαν χρήματα.

  «Ουσιαστικά λέτε στους πολίτες ‘αν είσαι φτωχός δεν θα έχεις πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας’, “αν είσαι ογκολογικός ασθενής δεν θα έχεις πρόσβαση σε ακριβά ογκολογικά φάρμακα, απαραίτητα για τη ζωή σου», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς.

  Ο Οζγκιούρ Φερχάτ προειδοποίησε ότι «πάμε σε γιατρούς και σε ασθενείς δύο ταχυτήτων» και κάλεσε τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει τι θα κάνουν όσοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ απολύθηκαν γιατί αρνήθηκαν να κλείσουν το ιατρείο τους και να αναλογιστεί ότι δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.

  H Nέα Αριστερά κατέθεσε τροπολογία προτείνοντας να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για την πλήρωση θέσεων σε νησιωτικές περιοχές και στην παραμεθόριο.

  Πλεύση Ελευθερίας: “Δεν συνιστά εξευρωπαϊσμό το να υποχρεώνονται οι πολίτες να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο”

  Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει κάποιες λύσεις στον πολύπαθο τομέα της υγείας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν συνιστά εξευρωπαϊσμό το να υποχρεώνονται οι πολίτες να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο, όπως για τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία.

  «Το ΕΣΥ έχει ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης. Όταν για κάθε συνταγογράφηση πρέπει να δώσεις 3 ευρώ, φανταστείτε τι θα πρέπει να πληρώσει κάποιος με χρόνια προβλήματα», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας και προειδοποίησε ότι οι πολίτες θα πληρώσουν ακόμα περισσότερο με τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ιδίως για την παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, έκανε λόγο και για «προτροπή υπερεντατικοποίησης της εργασίας τους».

  Ο κ. Μπιμπίλας επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο συστήνεται επιτροπή συνταγογραφίας χωρίς, όπως είπε, να αναφέρονται τα επιστημονικά κριτήρια. Αναφέρθηκε ακόμη στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, και επισήμανε ότι ο έλεγχος θα πρέπει να επεκταθεί και στις νεότερες ηλικίες.

  Νίκη: “Αν δεν μπορείς να πληρώσεις, θα περιμένεις στη λίστα θανάτου, πέφτεις στον Καιάδα”

  Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την στοιχειώνει η αλαζονεία και έπαρση του 41%, αφού δεν δέχθηκε να υιοθετήσει καμία από τις προτάσεις που υπέβαλε το κόμμα του, στη διαδικασία επεξεργασίας των ρυθμίσεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

  Ο κ. Παπαδόπουλος, εκ προοιμίου, χαρακτήρισε «άθλιο» και «ανήθικο» το νομοσχέδιο και προέβλεψε ότι ο λαός θα τιμωρήσει τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές. «Το νομοσχέδιο προσβάλλει την ηθική των γιατρών και κυρίως προσβάλλει τους πολίτες. Ο ασθενής μετατρέπεται σε πελάτη. Αν δεν μπορείς να πληρώσεις, θα περιμένεις στη λίστα θανάτου, πέφτεις στον Καιάδα», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» και πρόσθεσε ότι μπαίνει τιμοκατάλογος «τόσο για το στομάχι, τόσο για πνευμόνι, τόσο για το έντερο», για τους ασθενείς.

  Διαβάστε επίσης:

  Χρυσοχοΐδης: «Θέλουμε να αναγεννήσουμε την αστυνομία»

  ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να δώσει τον κατάλογο των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης

  Παύλος Μαρινάκης: Όχι σε ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών στις Ευρωεκλογές  ΣΧΟΛΙΑ