• Πολιτική

    Παύλος Μαρινάκης: Όχι σε ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών στις Ευρωεκλογές

    • NewsRoom
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης


    «Όχι» στη διεξαγωγή ντιμπέιτ για τις Ευρωεκλογές, είπε ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, στις Ευρωεκλογές οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι εκείνοι που δίνουν τη μάχη, ενώ ντιμπέιτ γίνεται συνεχώς στη Βουλή.

    «Οι παρεμβάσεις που έχουμε πραγματοποιήσει με στόχο τη μείωση των τιμών αποδίδουν»

    «Ο πληθωρισμός τροφίμων εμφάνισε σημαντική αποκλιμάκωση καθώς από 6,7% το Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 5,3% τον Μάρτιο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Επεσήμανε μάλιστα αναλυτικά μειώσεις τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων όπως τα νωπά λαχανικά, τα νωπά ψάρια, το χοιρινό κρέας και τα τυριά.

    «Επίσης αποπληθωρισμός καταγράφεται στα προϊόντα που αποτέλεσαν αντικείμενο της ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ», είπε και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

    «Φαίνεται λοιπόν ότι στις κατηγορίες προϊόντων που έχουμε πραγματοποιήσει παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των τιμών, οι παρεμβάσεις αυτές αποδίδουν», τόνισε. Πρόσθεσε ότι παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι και καταλογίζονται νέα πρόστιμα όπου εντοπίζονται παραβάσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα σε όσα είπε ο πρωθυπουργός σε πρωινή συνέντευξή του σχετικά με το ότι παρατηρείται μία ικανοποιητική συμμόρφωση.

    «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν»

    Επεσήμανε επίσης ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν ότι προφανώς δεν μπορούν να εντοπισθούν όλα τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά ότι γνωρίζει ο κάθε επιχειρηματίας, η κάθε επιχείρηση ότι αν παραβεί το νόμο είτε μιλάμε για το περιθώριο κέρδους είτε μιλάμε για πλασματικές εκπτώσεις θα υπάρχουν κυρώσεις.

    Ακόμη αναφέρθηκε στα επιπλέον εργαλεία που έχει δώσει η πολιτεία στους καταναλωτές τονίζοντας, «πολλές φορές κι εμείς βλέπουμε από πολίτες, μαθαίνουμε πράγματα και ζητάμε κι απ’ τους πολίτες να μπορούν μέσω των μέσων να μας καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά».

    Μόνιμες παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών

    «Ο βασικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε τις μόνιμες παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών», υπογράμμισε αναφέροντας λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό του 2025, που είχε αποκαλύψει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης πως θα περιλαμβάνονται μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη μείωση των φόρων συνολικού ύψους 870 εκατομμυρίων ευρώ.

    Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Νοικιάζω

    Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ξεκινά από σήμερα η υποβολή αιτήσεων στο gov.gr για την υπαγωγή στο πρόγραμμα Ανακαινίζω – Νοικιάζω που χρηματοδοτεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με ποσό 50 εκατ. ευρώ και αφορά ανακαινίσεις και επισκευές σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις. Ανέφερε μάλιστα σχετικές λεπτομέρειες.

    Επικαλέστηκε μάλιστα δήλωση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη πως για την αύξηση των ενοικίων μία από τις βασικές αιτίες είναι το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα παραμένουν κλειστά γιατί είναι παλιά και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα κάνουν λειτουργικά.

    Και υπογράμμισε πως «η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής συνεχίζεται – μετά το επιτυχημένο πρόγραμμα στεγαστικών δανείων ‘Σπίτι μου’ – με τη νέα δράση που στοχεύει στην αύξηση της διαθεσιμότητας ακινήτων προς ενοικίαση».

    Νομοσχέδιο Υπουργείου Υγείας

    Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ακόμη ότι «εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ‘Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας’» και ανέλυσε τις παραμέτρους των επειγόντων ζητημάτων που ρυθμίζονται με αυτό.

    «Η Υγεία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης και αυτό το αποδεικνύουν οι στοχευμένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι αυξήσεις στις αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ, στις αποζημιώσεις των εφημεριών τους, οι 6.500 προσλήψεις που προχωρούν, η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, η δημιουργία των απογευματινών χειρουργείων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να εκσυγχρονίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προτεραιότητα την ενίσχυση του προσωπικού, των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών».

    Επιστολική ψήφος

    Το θέμα της επιστολικής ψήφου ήταν το επόμενο με το οποίο ασχολήθηκε ο κ. Μαρινάκης. Είπε πως «πάνω από 72.000 Έλληνες από 110 διαφορετικές χώρες έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να ψηφίσουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μέσω επιστολικής ψήφου. Η διαδικασία των αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 29 Απριλίου». Τόνισε πως «Η επιστολική ψήφος αποτελεί μια βαθιά τομή και μια μεταρρύθμιση που διευκολύνει τους συμπολίτες μας εντός και εκτός συνόρων να συμμετάσχουν στην διαδικασία των ευρωεκλογών. Μια κίνηση που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη Δημοκρατία μας, παρά τις ιδεοληψίες ορισμένων και τα fake news που επιμένουν να διακινούν για να προσπαθήσουν να σπείρουν αμφιβολίες στο εκλογικό σώμα». Επίσης ότι «Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι απολύτως διασφαλισμένη και έγκυρη»

    «Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, φορέας ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μετά από πρόταση της προέδρου του ‘Αννας Ροκοφύλλου, καταργείται το αντίτιμο που πλήρωναν μέχρι σήμερα για την στέγαση τους οι φοιτητές στις εστίες αρμοδιότητας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ», ανέφερε επίσης ο κ. Μαρινάκης εξηγώντας τις σχετικές λεπτομέρειες.

    Τουρισμός για όλους 2024

    Αναφέρθηκε ακόμη στην ολοκλήρωση της περιόδου αιτήσεων για το «Τουρισμός για όλους 2024» επισημαίνοντας πως «Σχεδόν, 973.000 πολίτες έκαναν αίτηση, εκ των οποίων το 78,2% αφορά δικαιούχους που θα συμμετέχουν στην κλήρωση για επιδότηση 200 ευρώ, το 3% αφορούν περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία από 67% και άνω που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν διπλάσιο ποσό, δηλαδή 400Euro, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη συνοδού ατόμου, και το 18,8% αφορά ευάλωτες ομάδες που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν άυλη ψηφιακή κάρτα αξίας 300 Euro».

    Μετρό

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό, που εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι την Κηφισιά, ύστερα από ενέργειες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος για το έργο ανέρχεται σε 12,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική επένδυση με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο πλαίσιο ενός καινοτόμου έργου κυκλικής οικονομίας, που συνδυάζει την ανανέωση των συρμών, με την παράλληλη ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών. Με το συγκεκριμένο έργο αναμένονται σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, εξοικονόμηση ενέργειας και πιο αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες για τον πολίτη».

    Ανέφερε ακόμη πως «συνολικό ποσό 400 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί μέσω του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την υλοποίηση των δράσεων της Προτεραιότητας 6 του Προγράμματος ‘Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή’ 2021-2027, του πρώην ΤΕΒΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», εξηγώντας τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος.

    «Εκτός από την παροχή τροφίμων και βασικών ειδών ανάγκης, μέσω των Περιφερειών θα χρηματοδοτηθούν επίσης υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης (συμβουλευτικά κέντρα), ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ειδικών ομάδων (όπως συμβουλευτική για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας) υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών όπως πχ τα κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού», υπογράμμισε στη συνέχεια.

    Όπως τόνισε και η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη: «Είναι υποχρέωση μας, να παρέχουμε αξιοπρεπή καθημερινότητα και να κρατήσουμε μακριά από τον κοινωνικό αποκλεισμό, τους χιλιάδες ευάλωτους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία».

    Η έγκριση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν το επόμενο θέμα που έθιξε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

    «Στο Σύμφωνο περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση του κανονισμού Eurodac, ο κανονισμός για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Ακόμα ενσωματώνεται ο κανονισμός για τη διαδικασία ασύλου, που θεσπίζει κοινή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη-μέλη όταν άτομα ζητούν διεθνή προστασία. Εντάσσεται επίσης και ο κανονισμός για τη διαχείριση ασύλου και μετανάστευσης που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου που ισχύει μέχρι σήμερα.

    Ο νέος κανονισμός καθορίζει, άλλωστε, ποιο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου.

    Το Σύμφωνο θεσπίζει το πλαίσιο το οποίο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης, επιτρέποντας ευελιξία σε ορισμένους κανόνες, για παράδειγμα, όσον αφορά την καταγραφή των αιτήσεων ασύλου ή τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα», τόνισε μεταξύ άλλων.

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

    Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός μετέβη σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών.

    «Σήμερα το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βαρσοβία όπου θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για διαβουλεύσεις πάνω στη Στρατηγική Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ αύριο, Παρασκευή, 12 Απριλίου».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Μιχάλης Μπλέτσας διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας

    Μητσοτάκης: Θα κριθώ στο τέλος της 4ετίας – Πιθανώς το υλικό με τις συνομιλίες στα Τέμπη να είναι μονταρισμένο – Μέσα Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν στην Τουρκία

    Ευρωεκλογές 2024: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ