• Top Stories

    Βουλή: Η μάχη για το 4ο μνημόνιο κορυφώνεται – Βαρύ κλίμα για την Κυβέρνηση, ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο Τσίπρας

    Βουλή


    Η ώρα της μεγάλης μάχης των πολιτικών αρχηγών για το πολυνομοσχέδιο ξεκίνησε στην Βουλή. Λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί την συμφωνία, η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δέχονται τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης για το «ναι σε όλα» που ετοιμάζονται να εκφωνήσουν τα μεσάνυχτα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

    Κατά τη συζήτηση, τόσο στην ολομέλεια όσο και στις επιτροπές, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης προτίμησαν να βασίσουν το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών τους πάνω στα αντίμετρα, αναφερόμενοι απλά σε «μερικά δύσκολα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται» στο πολυνομοσχέδιο. Από τις ομιλίες τους απουσίαζαν τόσο το γεγονός πως για να ισχύουν τα αντίμετρα χρειάζεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% μεγαλύτερο από τον στόχο του 3,5%, όσο και η οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 15, το οποίο δίνει στο ΔΝΤ την εξουσία να αποφασίζει ή όχι για  την ενεργοποίησή τους.

    Η παραδοχή τελικά ήρθε από τον ίδιο τον κ. Τσακαλώτο, κατά την τελευταία ημέρα της συζήτησης στην Βουλή.

    Επικαλούμενος τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με δεδομένη τη δέσμευση της χώρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2018, θα έχουμε 3,5% και το 2019. Τότε, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 κατά 1% του ΑΕΠ, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τα αντίμετρα 1%. Κατ’ αντιστοιχίαν, είπε ο κ. Τσακαλώτος, αυτό θα συμβεί και το 2020, όπου πάλι θα έχουμε 1 συν 1 μέτρα και αντίμετρα, εκτός – πρόσθεσε, αν γίνει κάτι συνταρακτικό ή κάτι πολύ θετικό.

    Η παραδοχή προκάλεσε ένταση στην αίθουσα. «Τώρα μας λέτε την αλήθεια και επιβεβαιώνετε ότι μονό αν επιτευχθούν οι στόχοι 3,5% συν 1% που θα πάρετε από την περικοπή των συντάξεων το 2019, θα ληφθέν τα αντίμετρα, δηλαδή επιβεβαιώνεται τη θέση της ΝΔ» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της ΝΔ για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

    Την ώρα του διαλόγου Τσακαλώτου – Βορίδη, υπήρξε αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να λέει «έχετε πουλήσει την ψυχή σας» και τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά «εσύ που βρήκες την ψυχή;».

    Σε αυτό το βαρύ κλίμα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί από τυχόν απώλειες της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, το γεγονός είναι πως οι βουλευτές της πλειοψηφίας εμφανίζονται πρόθυμοι να ψηφίσουν τα μέτρα, χωρίς καμία αντίδραση.

    Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας όμως κατέθεσε και η  Νέα Δημοκρατία, επί συγκεκριμένων άρθρων, με στόχο να εκθέσει …ονομαστικά και έναν προς έναν τους “153” βουλευτές που θα ψηφίσουν “ναι” σε μειώσεις συντάξεων, ειδικών μισθολογίων και αφορολόγητου ενώ θα εγκρίνουν και την εκχώρηση στο ΔΝΤ του δικαιώματος να εγκρίνει ή να εμποδίζει πλέον την κοινωνική και φορολογική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βενιζέλος: «Δημιουργήσατε μια δευτερογενή κρίση – Περιμένει το ΔΝΤ αμέτοχος ο Τσίπρας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επεισόδια στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Συμβασιούχοι θέλησαν να εισβάλλουν στο γραφείο της Γεροβασίλη (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένταση στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο



    ΣΧΟΛΙΑ