• Πολιτική

    Βγήκε από το αρχείο η υπόθεση του θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη


    Δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, εισαγγελέας καλείται για τρίτη φορά να απαντήσει στο ερώτημα που βασανίζει την οικογένεια του: αυτοκτονία ή δολοφονία ήταν η πραγματική αιτία θανάτου;

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας μελέτησε τη δικογραφία που δυο φορές μπήκε στο αρχείο και αποφάσισε να διατάξει μια νέα έρευνα, ώστε να εξεταστούν και οι τελευταίες πτυχές της υπόθεσης που ενδεχομένως να μην έχουν φωτιστεί πλήρως.

    Ο κ.Λιώγας ανέσυρε τη δικογραφία από το αρχείο και έδωσε τη νέα παραγγελία στον έμπειρο εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Οι προηγούμενες έρευνες κατέληξαν σε πόρισμα ότι το στέλεχος της Vodafone είχε δώσει τέλος στη ζωή του.

    Αφορμή για τη νέα έρευνα έδωσε η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωσε την οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη, επιδικάζοντας της αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα). Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατο του. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα αίτια θανάτου παρέμειναν ασαφή και διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές βιάστηκαν να κλείσουν την έρευνα.

    Το στέλεχος της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Vodafone είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005. Μόλις λίγους μήνες μετά, αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

    Από την πρώτη στιγμή, η οικογένεια του σχεδιαστή δικτύου και διευθυντή τεχνολογίας της εταιρίας υποστήριζε ότι ο Κώστας Τσαλικίδης δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε.



    ΣΧΟΛΙΑ