• Top Stories

    Σκουρλέτης: Το παιχνίδι με τη ΔΕΗ είναι στημένο

    Πάνος Σκουρλέτης

    Πάνος Σκουρλέτης


    Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι πάρα πολύ σημαντική, η εταιρεία είναι η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών της χώρας, ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης.

    Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων, στην αγορά δεν μπορεί να σταθεί μια επιχείρηση μονοπωλιακή όπως τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

    Το θέμα είναι, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης εάν μιλάμε για μια βίαιη έφοδο στην περιουσία της ΔΕΗ όπως επιχειρείται τώρα να γίνει ή αν θα αφήσουμε τη διαδικασία να κινηθεί ομαλά ως την επόμενη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο, ανέφερε πως “είναι ένα και εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο”

    Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία εκτοξεύτηκαν με το “χαράτσι” και έτσι φτάσαμε με τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών στα 2,3 δισ.

    Ως τώρα υπήρχε μια ιδεοληπτική λογική που οδήγησε στην απαξίωση της ΔΕΗ με στόχο να πωληθεί η εταιρεία όσο, όσο. Το σχέδιο της κυβέρνησης ωστόσο περιλαμβάνει την ενεργητική μείωση των ληξιπρόθεσμων.  Δεν είναι το πρόβλημα οι μικροοφειλέτες αλλά μεγάλες επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη όπως τόνισε ο υπουργός.

    Το δεύτερο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει την ανάπτυξη του δικτύου για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αλλά και τη διασύνδεση με την Κρήτη που θα μας απαλλάξει από αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

    Συμφωνήσαμε στην πρώτη αξιολόγηση να καταργηθεί ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ και είπαμε ότι θα βρούμε έναν μεταβατικό τρόπο να πουλάμε μέρος της παραγωγής σε τιμή κόστους έτσι ώστε να να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Η ΔΕΗ θα εισπράξει συνολικά από αυτό 900 εκατομμύρια. Αυτό που γίνεται τώρα ουσιαστικά οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί, μια τριετία δηλαδή, μέσα στην οποία θα έπρεπε εμείς να καταστρώσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα περιελάμβανε σύμπραξη της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρίες.

    Τώρα δεν μας αφήνουν, λένε ότι η ΔΕΗ απαγορεύεται να συμπράξει. Ο υπουργός μίλησε για στημένο παιχνίδι που οδηγεί στην απαξίωση της ΔΕΗ. Με τον τρόπο που επιχειρείται τώρα να πωληθεί η ΔΕΗ ουσιαστικά οδηγείται να πουλήσει όσο, όσο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τουρκία: Δύσκολα τα πράγματα για τον Ερντογάν στο δημοψήφισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος: «Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο σύντομα από ό,τι νομίζετε»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξωδικαστικός μηχανισμός: Κατατέθηκε στη Bουλή το σχετικό νομοσχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ