• First Top Stories

    Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Νόμιμες οι κάμερες στις εισόδους των διαμερισμάτων


    Για λόγους ασφαλείας οι κάμερες επιτρέπεται να τοποθετούνται σε εισόδους διαμερισμάτων πολυκατοικίας αρκεί να μην καταγράφουν ήχο ενώ η εικόνα πρέπει να περιορίζεται αυστηρά στην πόρτα του συγκεκριμένου διαμερίσματος.

    Αυτή είναι η κρίση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ανάβει το πράσινο φως σε ενοίκους ή ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και επαγγελματίες που στεγάζονται σε πολυκατοικίες να κάνουν χρήση καμερών καταγραφής εικόνας, θέτοντας παράλληλα αυστηρές προϋποθέσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τρίτων προσώπων.

    Κάτοικοι διαμερισμάτων είχαν θέσει στην Αρχή το ερώτημα για τη νομιμότητα της τοποθέτησης καμερών. Ανάμεσα τους ήταν και οι ένοικοι των δύο μοναδικών διαμερισμάτων του ίδιου ορόφου πολυκατοικίας. Και οι δύο είχαν τοποθετήσει κάμερες στην είσοδο του σπιτιού τους αλλά, παράλληλα, ο καθένας ενοχλούνταν από την ύπαρξη της κάμερας του γείτονά του.

    Στη γνωμοδότηση της η Αρχή Προστασίας κατέληξε:

    • Όταν υπάρχει κάμερα εικόνας στο χώρο εισόδου διαµερίσµατος πρέπει να περιορίζεται το πέδιο εµβέλειας της κάµερας στον απολύτως απαραίτητο χώρο µπροστά από τη πόρτα εισόδου, ώστε να επιτηρείται αποκλειστικά και µόνο η πόρτα αυτή και ο εκάστοτε ευρισκόµενος µπροστά της, χωρίς να λαµβάνεται εικόνα από λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, όπως σκάλα ή ανελκυστήρας, ούτε από πόρτες γειτονικών διαµερισµάτων.
    • Αν αναγκαστικά, η κάμερα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια καταγραφής, τότε απαιτείται η σύμφωνη γνώµη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου.
    • Απαγορεύεται το υλικό που καταγράφεται να αναρτηθεί βίντεο σε ιστοσελίδα και να επιδειχθεί σε τρίτα πρόσωπα πλην των διωκτικών ή δικαστικών αρχών
    • Απαγορεύεται η καταγραφή ήχου και τα δεδοµένα που καταγράφονται θα διατηρούνται έως 48 ώρες.

    Για τα συγκροτήµατα κατοικιών και την ασφάλεια των κοινόχρηστων χώρων απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης των ενοίκων.

    Για τα οροφοδιαμερίσματα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κρίνει ότι η τοποθέτηση κάµερας στην πόρτα του διαµερίσµατος είναι νόµιµη, µε την προϋπόθεση ότι λαµβάνεται όσο το δυνατόν λιγότερη εικόνα από κοινόχρηστους χώρους, όπως η σκάλα και το ασανσέρ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Από ατύχημα ο θάνατος του εισαγγελέα Επαμεινώνδα Βρακατσέλη – Έπεσε από τον 4ο όροφο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα φτάσουν οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ: «Ο Παππάς λέει ψέματα»

     



    ΣΧΟΛΙΑ