• Πολιτική

    LIVE: Σε ανταρσία 9 από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – Καταλύτης η ψήφος της ΔΗΣΥ για την αλλαγή φύλου

    • NewsRoom


    Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της αλλαγή φύλου, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη. Η σχετική διάταξη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο βουλευτών της συγκυβέρνησης όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την ΝΔ να έχει προαναγγείλει την κατάθεση δικής της τροπολογίας η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ότι το όριο ηλικίας για αλλαγή φύλου θα είναι μετά τα 18 έτη.

    Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά πάντως της συγκυβέρνησης, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά την αλλαγή φύλου στα 15 με τον Κώστα Κατσίκη να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στη νομική αναγνώριση όσων θέλουν να αλλάξουν φύλο. Επίσης το πρωί της Δευτέρας τη διαφωνία του με την αλλαγής φύλου από τα 15 έτη εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

    Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσει επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης και Γεωργία Γεννιά.

    Καταλύτης στην εξέλιξη του νομοσχεδίου θα είναι η στάση των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που επί της αρχής προσανατολίζεται στην υπερψήφιση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 3. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, που επισημαίνει: «Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με τη σημερινή του μορφή».

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αύριο θα συνεδριάσει το συντονιστικό του κόμματος, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τελική στάση. Δεν αποκλείουν, δε, να αποφασιστεί η καταψήφιση του άρθρου 3, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, δεν συγκεντρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία (σ.σ. καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ).

    Εάν λοιπόν η ΔΗΣΥ καταψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα στρέψει τις ελπίδες της στους οκτώ ανεξάρτητους βουλευτές. Πρόκειται για τους Νίκο Νικολόπουλο, Νίκο Μίχο και Δημήτρη Κουκούτση, που πιθανότατα θα καταψηφίσουν και τους Στάθη Παναγούλη, Κατερίνα Μάρκου, Δημήτρη Καρρά, Χάρη Θεοχάρη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημήτρης Καμμένος: Όχι στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης αντίθετος με την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιχειρηματίες: Γιατί ήταν αδιάφορες οι δηλώσεις Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη;



    ΣΧΟΛΙΑ