• Top Stories

    Άσκηση με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα πραγματοποιήσει η Τουρκία


    Με μια νέα πρόκληση προσπαθεί να αντιδράσει η Τουρκία στην απόφαση που πήρε η Κύπρος να εγκρίνει τα τρία νέα συμβόλαια για τα οικόπεδα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της.

    Όπως ανακοίνωσε η  Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας η Άγκυρα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή εντός του Οικοπέδου 1 της κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά της Πάφου,  για άσκηση με πραγματικά πυρά την Κυριακή 19 Μαρτίου.

    Υπενθυμίζεται πως η Λευκωσία ενέκρινε τα τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας να τα υπογράψει. Οι υπογραφές θα γίνουν στις 5 και 6 Απριλίου και οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν πάρα πολύ σύντομα».

    Ερωτηθείς, μάλιστα, για το αν υπάρχει εκ μέρους των εταιρειών προβληματισμοί για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με τις προθέσεις τους στην περίπτωση γεωτρήσεων, ο κ. Υπουργός απάντησε «έχετε δει εσείς κάποιον προβληματισμό σε όλη αυτή την προσπάθεια, είτε στον προγραμματισμό για τις γεωτρήσεις είτε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης; Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα έχουμε ενώπιον μας, τεχνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές. Θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας που αυτή τη στιγμή είναι (το) περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κύπρος: Σε «ΒΒ+» αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητά της η S&P

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος: Εγκρίθηκαν τα συμβόλαια με ENI, TOTAL και Exxon Mobil – Αρχές Απριλίου οι τελικές υπογραφές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ερντογάν για Ρούτε: «Κέρδισε τις εκλογές αλλά έχασε την φιλία της Τουρκίας»



    ΣΧΟΛΙΑ