• Πολιτική

    Νέο κύμα πολιτικής σύγκρουσης για τις υποκλοπές

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκη

    Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκη


    Νέο κύμα πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί ρεπορταζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

    «Όπως φαίνεται από δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το σάπιο καθεστώς Μητσοτάκη δεν παρακολουθούσε μόνο πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά και τους ίδιους τους υπουργούς του», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του σχολιάζοντας δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα»υπό τον τίτλο «Αποκάλυψη – Τέσσερις παράνομες μεθοδεύσεις από ένα ύποπτο κέντρο» και υπότιτλο «Οι ενδείξεις για άγνωστες υποκλοπές, οι πληροφορίες για φυσικές παρακολουθήσεις, οι διευκολύνσεις κι άλλες ιστορίες – Τα κρίσιμα ερωτήματα για τον Γρηγόρη Δημητριάδη».

    Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε «ενδείξεις για υποκλοπές ή ύποπτες παρακολουθήσεις εντός του κυβερνητικού κόμματος, για υπουργό που φαίνεται να μην είχε και τόσο καλές σχέσεις με άλλους συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Έτσι λοιπόν φαίνεται να είχε καταγραφεί – πιθανόν από το σύστημα Predator – η πλήρης ανταλλαγή μηνυμάτων του με δημοσιογράφο που είχε ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονταν κ.λπ. […] «Κατά μια άλλη εκδοχή, φαίνεται επίσης ότι άλλο πολιτικό πρόσωπο, με το ίδιο επίπεδο… σχέσεων εντόπισε την άνοιξη του 2021 ένα SMS με ύποπτο link στο κινητό του, που παρέπεμπε στην παγίδευσή του με τέτοιου είδους λογισμικό. Ο εν λόγω πολιτικός, ωστόσο, αντελήφθη ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε (τότε δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμη η χρήση Predator στην Ελλάδα), συμβουλεύθηκε ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και απενεργοποίησε τη συσκευή που χρησιμοποιούσε τότε».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται στην ανακοίνωση του ότι στο δημοσίευμα «αποκαλύπτεται πως έχουν σημειωθεί σωρεία περιπτώσεων που υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη είχαν διαπιστώσει πως είχαν μπει στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων ενός κέντρου που έδινε εντολές να σαρώνονται τα κινητά τους, να υποκλέπτονται μηνύματά τους και να καταγράφονται συνομιλίες τους. Είχαν σημειωθεί ακόμα και φυσικές παρακολουθήσεις, επίσης παράνομες, που γίνονταν μάλιστα από εν ενεργεία αστυνομικούς! Όλες οι περιπτώσεις των θυμάτων είχαν ένα κοινό: τις δύσκολες σχέσεις τους με τον Μητσοτάκη και τον ανιψιό του Δημητριάδη» και καταλήγει λέγοντας πως «οι άνθρωποι αυτοί μέσα σε τρία χρόνια μετέτρεψαν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική μπανανία. Δημιούργησαν ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς με συνεχείς παρακολουθήσεις αντιπάλων και μη αρεστών προσώπων χωρίς κανένα όριο ή ηθικό ενδοιασμό».

    Με σκληρή γλώσσα και το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ :

    «Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» κάνει λόγο για παγίδευση κινητών τηλεφώνων Υπουργών της Κυβέρνησης, που δεν απολάμβαναν της εμπιστοσύνης του συστήματος Μαξίμου και του πρώην Γραμματέα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Προσθέτει άλλη μια ψηφίδα στο συγκεντρωτικό και παρωχημένο μοντέλο με το οποίο ασκεί την διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχτηκε παρακράτος, που δεν διστάζει να προβαίνει σε παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και να αφήνει ελεύθερα τα στελέχη του να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα funds σε βάρος δανειοληπτών.

    Το απόρρητο δεν μπορεί να δημιουργεί ανεξέλεγκτες νησίδες στο κράτος υπεράνω του νόμου, κάτι που έγινε αντιληπτό από τις φερόμενες δηλώσεις της Εισαγγελέα της ΕΥΠ. Βασιλικής Βλάχου, που έφτασε στο σημείο να πει ότι θα παρακολουθούσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μένουνε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση μας: να πέσει άπλετο φως. Όλα αυτά υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και τους δημοκρατικούς θεσμούς.Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει απαντήσεις. Σαν πολλά «νόμιμα λάθη» δεν μαζεύονται;»

    Στο ίδιο ύφος και το σχόλιο του ΚΚΕ:

    «​Αν κάτι επιβεβαιώνει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», για το οποίο η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου, είναι η ευρεία και συστηματική χρήση κακόβουλων λογισμικών από διάφορους μηχανισμούς, το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που ακυρώνει κάθε έννοια προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών και πάνω από όλα επιβεβαιώνει το κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».»

    Η κυβέρνηση δεν κρύβει τη δυσφορία της για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος κάνοντας λόγο για εικασίες και έλλειψη στοιχείων! Ειδικότερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε :

    «Ένα δημοσίευμα γεμάτο εικασίες -από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα- έγινε αφορμή για βαρύγδουπες αντικυβερνητικές κορώνες. Ουδεμία έκπληξη, αφού, όποιος δεν μπορεί να παράγει πολιτική για τα μεγάλα και σοβαρά, καταφεύγει στην αναπαραγωγή μύθων. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης και οι υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα μας δεν χρησιμοποιούν, με οποιονδήποτε τρόπο, κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης.»

    Διαβάστε επίσης

    Μπακογιάννης: Οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% για όλες και όλους τους Αθηναίους

    Επενδυτική βαθμίδα ακόμα και πριν τις εκλογές

    Έπιασαν «ταβάνι» αλλά φρενάρουν οι τιμές των διαμερισμάτων – Έως 45% η αύξηση από τo 2019



    ΣΧΟΛΙΑ