Πολιτική

Νέα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση εργαζόμενων και ανέργων

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Τουλάχιστον πέντε νέες παρεμβάσεις για την στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων έως το τέλος του έτους, που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη και εντός της ημέρας η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση του προγράμματος «Συν- Εργασία» έως το τέλος του χρόνου, την παράταση της ισχύος του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας για ένα δίμηνο, 2μηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν εντός καλοκαιριού, ειδικές παρεμβάσεις για τις στήριξη των εποχικά εργαζόμενων, αλλά και προγράμματα για την πρόσληψη ανέργων και διατήρηση θέσεων εργασίας με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Αναλυτικότερα οι πέντε παρεμβάσεις αφορούν:

-Την παράταση έως το τέλος του έτους του προγράμματος «Συν – Εργασία», το οποίο έληγε στις 15/10/2020.

-Την παράταση της ισχύος του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Οκτώβριο, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και ο Νοέμβριος.

-Την παράταση των επιδομάτων ανεργίας για δυο επιπλέον μήνες σε όσους έληξαν εντός καλοκαιριού.

-Την υιοθέτηση ειδικών μέτρων για τους εποχικά εργαζόμενους.

-Την υλοποίηση προγραμμάτων για την πρόσληψη ανέργων με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων και η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ που το συνοδεύει, αναμένεται να επεκταθεί με νομοθετική ρύθμιση κατ’ αρχήν για τον Οκτώβριο, ενώ εξετάζεται και για τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι με ΠΝΠ οι αναστολές επεκτάθηκαν χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Με την νέα ρύθμιση η χρονική επέκταση καταλαμβάνει πλέον και τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει την επέκταση του μέτρου ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Σημειώνεται ότι έως και την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου συνεχίζεται η υποβολή των μονομερών δηλώσεων εποχικά εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης για τον μήνα Ιούλιο, οι οποίοι δεν έχουν φέτος επαναπροσληφθεί επειδή το ξενοδοχείο ή το τουριστικό λεωφορείο που απασχολούνταν πέρσι φέτος δεν λειτούργησε.

Παράλληλα με τις αναστολές συμβάσεων, θα «τρέχει» ολόκληρο το φθινόπωρο και το «Συν – Εργασία» που επεκτείνεται πλέον έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας παράταση ζωής 2,5 μηνών. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο το «Συν – Εργασία» που κατέγραψε χαμηλές πτήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ενδεικτικό είναι πως τον Ιούνιο εντάχθηκαν μόλις 3.400 επιχειρήσεις και 32.000 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούλιο 5.501 επιχειρήσεις και 48.507 εργαζόμενοι. Μπροστά στην ενδεχόμενη αποτυχία του μηχανισμού που νομοθετήθηκε ως το βασικό ανάχωμα στις απολύσεις και την ανεργία, η κυβέρνηση νομοθέτησε βελτιωτικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες :

-Επιδοτούνται 100% οι εισφορές – εργοδοτικές και εργατικές -για τον χρόνο εργασίας που χάνεται από 1/7 – 15/10

-στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη μετά τις 30 Μαΐου και έως 10/8

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως το τέλος του έτους – όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών.

Με νομοθετική ρύθμιση έρχεται επίσης νέα 2μηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας για  βραχυχρόνιους και μακροχρόνια ανέργους. Το επικρατέστερο σενάριο δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Επί τάπητος έχει τεθεί η υλοποίηση ειδικών μέτρων για τους εποχικά εργαζόμενους, όπως νέο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα αλλά και νέα παράταση της ειδικής επιδότησης των 534 ευρώ και πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου – δηλαδή τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο – με μονομερείς δηλώσεις για εποχικούς χωρίς επαναπρόσληψη.  Στο πακέτο εντάσσονται και μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων πέραν της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Γ. Βρούτσης: Ενισχύουμε την αγορά εργασίας με διεύρυνση και επέκταση νέων μέτρων υπέρ εργαζομένων και ανέργων – Σήμερα οι νέες πληρωμές σε 130.158 μονομερείς δηλώσεις, αναστολές εργασίας και στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

To Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων έχει διαθέσει για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέχρι σήμερα το συνολικό ποσό των 1,195 δις ευρώ για 2.027.408 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e- ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Αναλυτικότερα:

1.Το ποσό των 648,02 εκατ. ευρώ για 810.028 άτομα για αποζημίωση ειδικού σκοπού περιόδου Μαρτίου-Απριλίου

2.Το ποσό των 212,89 εκατ. ευρώ για 542.244 άτομα για τον Μάιο.

3.Το ποσό 164,38 εκατ. ευρώ για μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων στον τουρισμό κλπ για 362.468 άτομα

4.Το ποσό των 109,43 εκατ. ευρώ στους 6 επιστημονικούς κλάδους – ελεύθερους επαγγελματίες για 182.839 άτομα

5.Το ποσό των 45,87 εκατ. ευρώ για 57.345 άτομα των ειδικών κατηγοριών καλλιτέχνες, ξεναγοί κτλ

6.Το ποσό των 15,027 εκατ. ευρώ για 72.490 άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τον Ιούνιο- Ιούλιο

7.Για την ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω κατηγοριών έχει πληρωθεί στον e- EΦΚΑ το ποσό των 420,3 εκατ. ευρώ που αφορά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

Υπενθυμίζουμε ότι το βράδυ της 28ης Αυγούστου 2020 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή στους τραπεζικούς λογαριασμούς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των παρακάτω εργαζομένων – δικαιούχων:

α) μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικές κλπ επιχειρήσεις μηνός Ιουλίου ποσού 5,48 εκατ. € για 19.452 άτομα.

β) αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού μηνός Ιουλίου ποσού 29,89 εκατ. € για 67.412 άτομα.

γ) οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Ιούλιο ποσού 10,989 εκατ. € για 43.204 άτομα.

Τέλος, τονίζουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας και συνολικά η Κυβέρνηση και εργάζονται εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο προκειμένου να ενισχύσουμε την αγορά εργασίας προσπαθώντας να καλύψουμε κάθε εργαζόμενο. Με μία αρχική δέσμη μέτρων που ξεκινάει άμεσα, επεκτείνουμε και διευρύνουμε τις πολιτικές προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων.

Συγκεκριμένα:

1. Επεκτείνουμε το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.

2. Επεκτείνουμε τη χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου .

3. Δίνουμε παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

4. Διευκολύνουμε τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

5. Παρατείνουμε το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.

6. Θεσμοθετούμε οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

7. Δημιουργούμε θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.

8. Θεσμοθετούμε νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοιό Covid-19.ΣΧΟΛΙΑ