• Business

    Να τα νέα τέλη κυκλοφορίας. Όλες οι αλλαγές


    Η ώρα της… λυπητερής για τα τέλη κυκλοφορίας πλησιάζει, και ακόμα οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει, καθώς δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο σχεδιασμός για τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, οι οποίες όπως έχει διαμηνύσει έχουν στόχο να κάνουν πιο δίκαια τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά την ίδια στιγμή να αυξήσουν και τα έσοδα του Δημοσίου – ένας συνδυασμός που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι απίθανος.

    Πάντως, οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι βασικό χαρακτηριστικό των νέων τελών κυκλοφορίας θα είναι η μείωσή τους σε κατηγορίες οχημάτων όπου τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί αύξηση των ιδιοκτητών που προτιμούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, παρά να πληρώσουν τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας. Πρόκειται κυρίως για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού (άνω των 2.000 κυβικών) που αποκτήθηκαν προ κρίσης και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως «δεύτερο» αυτοκίνητο μιας οικογένειας.

    Σε γενικές γραμμές, οι αλλαγές που αναμένεται να δούμε στα φετινά τέλη κυκλοφορίας είναι οι εξής:

    – Μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα κυβισμού άνω των 2.000 κυβικών που έχουν κλείσει δέκα χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν. Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 10%.

    – Μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα 15ετίας ή παλαιότερα.

    – Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας για οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά το 2005

    – Mείωση του ορίου εκπομπής ρύπων για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, από τα 90 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα που ισχύει σήμερα, στα 85 γραμμάρια ή και χαμηλότερα.

    – Υπάρχει πάντως και σενάριο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους για όλα τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά το 2007, και όχι το 2010, όπως ισχύει σήμερα.

    Μένει βέβαια να δούμε αν αυτά τα σχέδια θα γίνουν πράξη, κάτι που πιθανότατα θα γνωρίζουμε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, με δεδομένο ότι η περίοδος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ξεκινά την 1η Νοεμβρίου (και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου), και άρα δεν μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του υπουργείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/mitsotakis-karamanlis-dipno-meta-sizigon-ke-simmachia-katalitis-gia-tin-epomeni-mera-sti-nd/81680

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/aftos-ine-o-schediasmos-ton-trapezon-eos-2019-plistiriasmi-10-dis-evro-stin-trietia/81761

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ