• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Νέο μέτρο έκπληξη για τη στήριξη των πολιτών- Πόσο κοντά βρίσκεται το πάτημα του κουμπιού για πρόωρες εκλογές; – Όλο το παρασκήνιο

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ένα μέτρο «έκπληξη» με διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων, για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση, καθώς και η ολομέτωπη επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα και του κ. Ανδρουλάκη, στη λογική «ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ», θα χαρακτηρίσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, την εφ’ όλης της ύλης ομιλία του Πρωθυπουργού το απόγευμα στην Ολομέλεια, με την οποία θα κλείσει η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

    Συζήτηση η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διεξαχθεί μέσα σε κλίμα έντονης –πρωτόγνωρης για πολλούς- πόλωσης, ενισχύοντας έτσι τις πληροφορίες και τα νέα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο δέχεται εκ νέου εισηγήσεις για επισημοποίηση της ανακοίνωσης για άμεση πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, αλλά, αυτή τη φορά, φέρεται να αμφιταλαντεύεται και ο ίδιος, περισσότερο από ποτέ, αναφορικά με το «πάτημα του κουμπιού», ώστε να τερματιστεί η υπερχειλίζουσα τοξικότητα, που βαίνει διαρκώς εντεινόμενη, σε βάρος της οικονομίας και των θεσμών.

    Όπως πληροφορείται το mononews, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους, μέσα στο 2023 (αντί για το τέλος της τετραετίας, που ήταν η επωδός του προηγούμενου διαστήματος), οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο πρωθυπουργικό συρτάρι για ανατροπή του εκλογικού σεναρίου της άνοιξης, είναι πολλές, προερχόμενες από έμπιστους συνεργάτες του, με γνώση τόσο των δημοσκοπικών δεδομένων όσο και των αναγωγών τους σε βάθος τριμήνου.

    Ο βασικός λόγος που «κρατάει» τον κ. Μητσοτάκη από το να αποστεί από τις δεσμεύσεις του, είναι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και η κινητικότητα που υπάρχει σε κάποια κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία βαίνουν προς ολοκλήρωση, εξέλιξη που, αν ευοδωθεί, αναμένεται ότι θα δώσει κι άλλους «πόντους» στην διακριτή πολιτική υπεροχή του Πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, τα οποία, με τη σειρά τους, ενισχύουν την εικόνα του ικανού «τιμονιέρη» που φιλοτεχνεί ο Πρωθυπουργός ενόψει της απάντησης των πολιτών στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», δηλαδή του μείζονος διακυβεύματος των εκλογών.

    Παρά την τουρκική απειλή, από την άλλη, εκτός από την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχει ένα σχετικά καθαρό τοπίο στην οικονομία και τους πόρους που έχει στα χέρια της η χώρα ή αυτούς που είναι προγραμματισμένο να μπουν στα δημόσια ταμεία το αμέσως προσεχές διάστημα. Κονδύλια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την κοινωνική πολιτική της επόμενης μέρας, κυρίως όμως την αναπτυξιακή προοπτική, που θα αποτελέσει και τον έτερο πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ως ειδοποιός διαφορά με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Στο Μαξίμου, ωστόσο, δεν κρύβουν τον εκνευρισμό και την ενόχληση τους για την εξέλιξη με την Ευρωβουλευτή Μ. Σπυράκη, η οποία, όπως λένε κορυφαία στελέχη, «ήρθε από το πουθενά, τη χειρότερη στιγμή». Ουδείς είχε ενημερωθεί στην Κυβέρνηση, πόσο μάλλον ο Πρωθυπουργός, από την πρώην δημοσιογράφο για τα τεκτενόμενα και κυρίως για την έρευνα της OLAF που βρίσκονταν από καιρό σε εξέλιξη. Με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις σχέσεις της κας. Σπυράκη με τον Πρόεδρο της ΝΔ και την ανακοινωμένη υποψηφιότητα της στην Α Θεσσαλονίκης, όσο και κυρίως για την μερική αποδόμηση του αφηγήματος της Κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, τις ευθύνες Ανδρουλάκη στην υπόθεση Καϊλή και την «σύμπνοια» Χαρίλαου Τρικούπη και Κουμουνδούρου.

    Παρ όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης, αν και όπως είναι αναμενόμενο, θα δεχθεί σήμερα συντονισμένα πυρά από τους κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη, θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, να αντιστρέψει τις αιτιάσεις με στόχο αφενός να μην χαθεί το «δάσος» του κυβερνητικού έργου, αφετέρου να μην μετακυληθούν οι ευθύνες της αντιπολίτευσης.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε σκληρή γλώσσα, τόνισε χθες ότι «η λεγόμενη “πολιτική διαχείριση” θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν. Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».

    Όπως και η σε ανάλογους τόνους αποστροφή του με αφορμή τις δηλώσεις Ανδρουλάκη: Η τροχιά συμπόρευσης του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ταχύτατα και κλιμακώνεται. Ζητά από τη μια να οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία στην Αντιπολίτευση και ταυτόχρονα να σχηματισθεί Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Με ποιον τρόπο άραγε; Παρότι οι απόψεις του προδίδουν πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, η οποία τον οδηγεί να λέει πράγματα ασυνάρτητα και αντιφατικά, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για το αύριο της χώρας είναι ουσιαστικά η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη.

    Διαβάστε επίσης

    ΣΥΡΙΖΑ για Σπυράκη: «Δεν ξέρει τι να πρωτοσυγκαλύψει ο Μητσοτάκης»

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη

    Μαρία Σπυράκη: Σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας



    ΣΧΟΛΙΑ