• Πολιτική

    Μητσοτάκης για τα σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ: Δεν βγαίνουν τα κουκιά

    • NewsRoom

    (Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)


    Κατηγορηματικός ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά χτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που έδωσε στο Mega.

    Ερωτηθείς σχετικά με τον χρόνο των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε κανένα περιθώριο και ξεκαθάρισε ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

    Ως προς το εάν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτά που είχε πει από το βήμα της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, εάν δηλαδή η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία, θα πάει σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, απάντησε:

    «Είμαι πολύ συνεπής σε αυτά τα οποία πάντα έλεγα. Πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πλειοψηφία με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική, γι’ αυτό και τη νομοθέτησα.  Και ναι, πιστεύω ότι αν ένα κόμμα ξεπεράσει το 36%, 37%, 38% και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του αυτό είναι καλό, διότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θεωρώ ότι και στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. Κατά συνέπεια εγώ είμαι απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία…».

    Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική. «Αυτός θα είναι ο στόχος μας. Εάν δεν τον πετύχουμε, θεωρώ ότι θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα πρέπει να μεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών εντολών και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».

    «Δεν βγαίνουν τα κουκιά»

    Στην ερώτηση εάν βλέπει ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος πόλος για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με διακύβευμα την προοδευτική διακυβέρνηση από τον Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής.

    » Καταρχάς όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση.

    Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση.

    Επομένως, εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα πάει σε lockdown – Δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού το 2022

    ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Δεν έχει τον Θεό του



    ΣΧΟΛΙΑ