• Πολιτική

    Άρθρα παρεμβάσεις: Ζωή Ράπτη και Μιλένα Αποστολάκη για την έμφυλη βία με αφορμή την «υπόθεση Γεωργούλη»

    • Επιμέλεια: Γαβριήλ Σερέτης
    Ζωή Ράπτη - Μιλένα Αποστολάκη

    Ζωή Ράπτη – Μιλένα Αποστολάκη


    Με αφορμή τις καταγγελίες που βλέπουν το φως  της  δημοσιότητας αναφορικά με την «υπόθεση Γεωργούλη», το mononews ζήτησε από τρεις γυναίκες πολιτικούς, την κα. Ζωή Ράπτη, Υφυπουργό Υγείας, βουλευτή και εκ νέου υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατίας στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, την κα. Μιλένα Αποστολάκη, πρώην Υπουργό και υποψήφια βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και την κα Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης, να παρέμβουν, καταθέτοντας την άποψή τους για την έμφυλη βία.

    Η κα. Νοτοπούλου, τελικώς, δεν ανταποκρίθηκε.

    Το ερώτημα που ετέθη από κοινού ήταν: Τι σημαίνει για εσάς η « υπόθεση Γεωργούλη»; Ποια πρέπει να είναι αντίδραση του πολιτικού κόσμου και πως θα μπορούσε να ενισχυθεί το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας απέναντι στην έμφυλη βία;

    Ακολουθούν οι παρεμβάσεις της κας Ζωής Ράπτη και Μιλένας Αποστολάκη.

    Ζωή Ράπτη

    Υφυπουργός Υγείας, βουλευτής, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατίας στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας

    Ζωή Ράπτη
    Ζωή Ράπτη

    Η υπόθεση των καταγγελιών για βιασμό και κακοποιητική συμπεριφορά από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Γεωργούλη είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Αν δεν ήταν δεν θα είχαν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες από την Βελγική Δικαιοσύνη.

    Κι αφού η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τα ηνία για τη διερεύνηση των καταγγελιών περιττεύουν οι δικές μας κρίσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως η καταγγελία έγινε επωνύμως πριν από δυόμισι χρόνια, αρχές του 2020 και ονομαστικά κατά του κ. Γεωργούλη. Ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τότε είναι κάτι περισσότερο από αρκετός για να γίνει μια αρχική διερεύνηση του ζητήματος από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πει από πότε το ήξερε και τι έκανε  όλο αυτό το διάστημα των τριών χρόνων. Ο ισχυρισμός της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι άκουσαν φήμες, ρώτησαν και δεν βρήκαν τίποτα, εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα επιχειρεί να απαντήσει.

    Στην υπόθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργούλη πρέπει να τονιστεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πολιτικοποιεί το θέμα, δεν προβαίνει σε εύκολες κατηγορίες και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση της ΝΔ υποθέσεις που αφορούσαν παραβατική συμπεριφορά προσώπων που δεν ήταν μέλη του κόμματος και δεν είχαν ποτέ διατυπωθεί κατηγορίες εις βάρος τους.

    Η πολιτική διάσταση του ζητήματος πρέπει να τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου, αφού η φύση του αδικήματος για το οποίο καταγγέλλεται επωνύμως ο κ. Γεωργούλης φέρει τεράστια απαξία και οι πολιτικοί πρέπει να είναι παραδείγματα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

    Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης γυναικών και παιδιών το Χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία συμπεριέλαβε στον σχεδιασμό του την υλοποίηση εξειδικευμένων Δομών για την ολιστική υποστήριξη της οικογένειας, των εργαζομένων και των κακοποιημένων παιδιών.

    Συνολικά με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 δημιουργούμε στην επικράτεια 106 νέες Δομές που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και σε αυτές περιλαμβάνονται: Δύο Κέντρα Ημέρας Υποστήριξης της Οικογένειας, ένα στην Αττική και συγκεκριμένα στο Περιστέρι και ένα στη Θεσσαλονίκη, 4 Κέντρα Υποστήριξης των Εργαζομένων, που στο πλαίσιο των  υπηρεσιών τους  παρέχουν  υποστήριξη και συμβουλευτική για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης, της βίας και του bullying στον εργασιακό χώρο, καθώς και δύο Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την συνεργασία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

    Η στήριξη των γυναικών, των παιδιών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων περιλαμβάνεται σε διακριτούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου   Δράσης για την Ψυχική Υγεία, το οποίο καταρτίσαμε με ορίζοντα 10ετίας και εγκρίθηκε από την Βουλή.

    Παράλληλα, από την έναρξη της πανδημίας θέσαμε σε λειτουργία την Δωρεάν Εθνική Γραμμή 10306, που λειτουργεί όλο το 24ωρο για όλους τους πολίτες, ακόμα και για τα θύματα βίας. Να υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό πως η Κυβέρνηση της ΝΔ με σχέδιο και τόλμη έσπασε το χρόνιο απόστημα και σήκωσε το πέπλο της σιωπής, βοηθώντας αποφασιστικά τις γυναίκες θύματα βίας και οδηγώντας ταυτόχρονα στην δικαιοσύνη  τους θύτες, αυστηροποιώντας τις ποινές.

    Στο πλαίσιο αυτής της πρώτης συντονισμένης και ολιστικής  προσπάθειας για την καταπολέμηση της βίας σε κάθε χώρο, είναι διαθέσιμες και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες για  τις γυναίκες θύματα βίας, καθώς και συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας.  Αντιμετωπίζουμε κάθε γυναίκα και κάθε παιδί – θύμα βίας σαν να είναι μέλος της δικής μας οικογένειας και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με μηδενική ανοχή σε αυτό το νοσηρό φαινόμενων των καιρών μας.

    Μιλένα Αποστολάκη

    Πρώην Υπουργός, υποψήφια βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

    Μιλένα Αποστολάκη
    Μιλένα Αποστολάκη

    Η καταγγελία εις βάρος του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης, έρχεται να αθροιστεί στη σωρεία των υποθέσεων #metoo που έχουν συγκλονίσει  την ελληνική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Κοινός παρανομαστής στις υποθέσεις έμφυλης βίας και κακοποίησης γυναικών, είναι πάντα η σχέση εξουσίας και κτητικότητας την οποία ο θύτης επιφυλάσσει για τον εαυτό του, σε σχέση με το ανυποψίαστο θύμα του. Βίαιες, ελεγκτικές και εξαναγκαστικές συμπεριφορές από κάποιους πολύ “αρρενωπούς” που δεν επιτρέπουν αντίσταση και ανυπακοή. Το θεμελιώδες στοιχείο της συναίνεσης αγνοείται, καθώς το εγώ του θύτη δεν υπόκειται σε όρια και αρνήσεις.

    Σε κάθε ανάλογη καταγγελία το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου ισχύει μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Το πώς όμως ατομικά και συλλογικά διαχειριζόμαστε την καταγγελία και το φερόμενο θύμα συνιστά μέτρο για την ευαισθησία μας, την ενσυναίσθηση μας και τελικά την συνέπεια που διακρίνει τα λόγια και τα έργα μας.

    Η απόπειρα του πρώην Ευρωβουλευτή να συνδέσει το αίτημα άρσης της ασυλίας του  με πολιτικές σκοπιμότητες προκαλεί θυμηδία. Καθείς  μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του με κάθε μέσο που κρίνει πρόσφορο, αλλά η λογική αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις ένα αντικειμενικό εμπόδιο. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι Βελγικές αρχές με την ελληνική πολιτική συγκυρία? Δύσκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει με στοιχειώδη αξιοπρέπεια ένα παρόμοιο επιχείρημα. Αλλά το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά τον κ.Γεωργούλη και τη δική του αξιοπρέπεια.

    Την καταγγελία για σοβαρά  ποινικά αδικήματα εις βάρος του κ. Γεωργούλη ακολούθησε η  διαρροή της ταυτότητας της καταγγέλουσας, πράξη που συνιστά βάναυση παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και είναι εξίσου αποτρόπαιη με τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο πρώην Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του οποιουδήποτε, απέναντι στο  ζήτημα της διαρροής των στοιχείων του φερόμενου θύματος μας αφορά όλους. Προκαλεί εξαιρετικά αρνητικά συναισθήματα η ανύπαρκτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ  απέναντι στο ζήτημα της διαρροής  των στοιχείων. Ακόμη χειρότερη είναι η μη απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του κόμματος δυο υποψηφίων βουλευτών του και μάλιστα γυναικών, παρά τις χυδαίες σχετικές αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η σθεναρή θέση κατά της έμφυλης βίας, της κακοποίησης ,της παρενόχλησης στη ρητορική των κομμάτων είναι σήμερα αυτονόητη και δεδομένη. Ποιο είναι εκείνο το κόμμα που στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα θα μπορούσε να τοποθετηθεί υπέρ του θύτη? Ποιος θα μπορούσε σήμερα να υιοθετήσει αντιλήψεις του τύπου «τουλάχιστον ας μη προκαλούσε» ή «άντρας είναι και κάπως ξέφυγε» Η καταδίκη παρόμοιων συμπεριφορών ,αλλά και κάθε μορφής προσβολής της ιδιωτικότητας μιας γυναίκας οφείλει να ολοκληρώνεται μέσα από πράξεις και πρωτοβουλίες που λειτουργούν παιδευτικά και αποτρεπτικά, ως απόλυτο αντιπαράδειγμα .Μόνο έτσι επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος: Η θωράκιση και προστασία των θυμάτων καθώς και η δι αυτού του τρόπου  ενδυνάμωση κάθε προσώπου που κινδυνεύει στο μέλλον να υποστεί ανάλογα δεινά.

    Τα μέσα θωράκισης της κοινωνίας οφείλουν να επανεξετάζονται και να επαναξιολογούνται διαρκώς. Δυστυχώς τα κακοποιητικά φαινόμενα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις και τείνουν να λάβουν χαρακτήρα επιδημίας.

    Απαιτείται συνεχής εκπαίδευση των αυριανών πολιτών στο σχολείο , και την οικογένεια. Πολλές φορές η ίδια η οικογένεια είναι κύτταρο βίας και κακοποίησης και γι αυτό ο ρόλος του σχολείου  είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των υφιστάμενων δομών σε επίπεδο δήμου καθώς η εγγύτητα καθιστά την πρόσβαση ευκολότερη και διευκολύνει το θύμα να πάρει την συχνά δύσκολη απόφαση. Η αύξηση της χρηματοδότησης για υπηρεσίες υποστήριξης ,η στελέχωση τους με εξειδικευμένους επιστήμονες  ,καθώς και οι περιοδικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινώς γνώμης μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να είναι στις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ