• First Top Stories

    Μετράει τα κουκιά και τις δυνάμεις του ο Πάνος Καμμένος

    • NewsRoom


    Σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται να έχει περιέλθει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήταν εδώ και καιρό αντιμέτωπος με κακές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις, αλλά τώρα έρχεται καταπρόσωπο με την σκληρή πραγματικότητα της απώλειας ελέγχου στο ίδιο του κόμμα.

    Οι ΑΝΕΛ μετρούν κοινοβουλευτική δύναμη επτά βουλευτών, μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Από αυτούς ο Πάνος Κάμμενος μπορεί να ποντάρει σίγουρα μόνο σε δύο, τον Κώστα Κατσίκη και την υφυπουργό Άμυνας, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

    Ο Κώστας Κατσίκης εξέφρασε χθες την κομματική γραμμή, δηλώνοντας ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση πριν φτάσει σε ψηφοφορία η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι με την αποχώρησή τους, η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη.

    Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά σε χθεσινές δηλώσεις της τάχθηκε στο πλευρό του Πάνου Καμμένου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ θα κλείσω την πόρτα των ΑΝΕΛ. Θα φύγω τελευταία πριν από τον Πάνο Καμμένο».

    Ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να παραιτηθεί από τα υπουργικά της καθήκοντα, αίροντας παράλληλα τη στήριξή της στην κυβέρνηση, υπαινισσόμενη ότι δεν θα στηρίξει πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά σε καμία περίπτωση -όπως τόνισε- δεν θα υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

    Από και πέρα αρχίζουν οι γρίφοι: Ο Κώστας Ζουράρις έχει τοποθετηθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει δηλώσει όμως ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

    Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που εξόργισε τον Πάνο Καμμένο εξαιτίας της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την Συμφωνία και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του, τονίζοντας ότι δεν θα συνεργήσει στο να πέσει η κυβέρνηση. Αν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραδώσει τελικά την έδρα του, πρώτος επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος στην πρόσφατη κόντρα Καμμένου – Κοτζιά είχε ταχθεί με τον τότε πολιτικό προϊστάμενό του, «αδειάζοντας» τον αρχηγό των ΑΝΕΛ.

    Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το τι θα κάνει στην κρίσιμη ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο πληροφορίες την θέλουν να έχει συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο ή στην Α’ Αθήνας.

    Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα κάνει και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος επίσης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται κι αυτός σε συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η στάση του δεν είναι σαφής.

    Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται και οι πληροφορίες για συνεννοήσεις μεταξύ Κουμουνδούρου και βουλευτών των ΑΝΕΛ έφεραν την έκρηξη του Πάνου Καμμένου, ο οποίος μίλησε για «αποστάτες», καταγγέλλοντας εμμέσως ότι ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε μεταξύ τους συμφωνία να μην συμπεριληφθούν βουλευτές των ΑΝΕΛ σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κατάσταση στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποία έχει συγκαλέσει ο Πάνος Καμμένος, ενώ ενδέχεται να προηγηθεί σήμερα συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρωθυπουργό.

    Εξάλλου, για αύριο το βράδυ είναι προγραμματισμένη και η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Open, από όπου -αναλόγως των εξελίξεων- θα στείλει τα μηνύματά του στον Πάνο Καμμένο.

    Εν μέσω αυτής της πολιτικής τρικυμίας, υπάρχει και η επίσημη επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, την Πέμπτη, η οποία φτάνοντας είναι πολύ πιθανό να βρει την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οριακές σχέσεις στην συγκυβέρνηση: «Πάνο, κάτσε φρόνιμα» το μήνυμα του Μαξίμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτική τρικυμία: Χωρισμένοι στα δύο οι ΑΝΕΛ, αβέβαιο το μέλλον της συγκυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ