• Διεθνής πολιτική

    Μέρκελ-Ερντογάν: Διάλογος κωφών για την απελευθέρωση της βίζας

    • NewsRoom


    Σε ταυρομαχία Μέρκελ – Ερντογάν εξελίσσεται το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, καθώς εξαιτίας της στείρας στάσης της Αγκυρας, η καγκελάριος έχει πλέον στυλώσει τα πόδια και δεν δέχεται να κάνει ούτε πόντο πίσω από τα συμφωνηθέντα.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος προς το παρόν δε δέχεται τους όρους που εκβιαστικά θέτει η Τουρκία, η οποία και επιμένει πως δεν μπορεί να αλλάξει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία με το επιχείρημα πως είναι υποχρεωμένη να διεξάγει αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

    Η καγκελάριος από την πλευρά της επιμένει πως η Αγκυρα θα πρέπει να συμφωνήσει στους 72 όρους που τέθηκαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτραπεί στους Τούρκους πολίτες να εισέρχονται στις Σένγκεν ελεύθερα και χωρίς έλεγχο διαβατηρίου.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, δεν υποχωρεί, ενώ οι Τούρκοι δεν δέχονται τίποτα από τα συμφωνηθέντα. Η συνάντησή της με τον Ερντογάν στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής, που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών οδήγησε τις δύο πλευρές σε συμφωνία για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών. Ωστόσο οι 72 όροι που οδηγούν στην κατάργηση της βίζας -και που θα πρέπει να έχει καταργηθεί από την 1η Ιουλίου- δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτοί, παρά περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις.

    Πέραν του θέματος της βίζας, στη συνάντηση της με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Άνγκελα Μέρκελ, έθεσε και άλλα επίμαχα θέματα στο τραπέζι. Θεώρησε απαραίτητο να υπάρχει ένα ανεξάρτητο τουρκικό δικαστικό σύστημα, όπως και ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Άλλο σοβαρό θέμα που τέθηκε, ήταν οι αναφορές περί άρσης της ασυλίας του ενός τετάρτου των Τούρκων Βουλευτών. Αυτό διότι στόχος είναι να εξαλειφθεί το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, καθώς κατά βάση εκπροσωπείται από Κουρδικές μειονότητες.

    Ακόμη ο Τόυρκος αξιωματούχος τονίζει πως αν καταργηθεί η Βίζα για την Τουρκία τότε με τη σειρά τους θα την καταργήσουν και για τους Κύπριους που ταξιδεύουν στην Τουρκία. Χαρακτηριστικά αναφέρει:
    «Αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου. Αν η ΕΕ καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους, τότε κι εμείς θα καταργήσουμε τη βίζα για τους πολίτες της ΕΕ» , «προς το παρόν, οι Ελληνοκύπριοι ήδη μπορούν να ταξιδέψουν προς την Τουρκία, αλλά είναι απαραίτητη η βίζα. Με αυτήν τη συμφωνία δεν θα χρειάζεται η βίζα».



    ΣΧΟΛΙΑ