Σε μία εκ βαθέων τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, άνοιξε τα χαρτιά του για την κρίσιμη περίοδο του δημοψηφίσματος το 2015, τη σχέση του με τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για το βάρος της θητείας του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Αναφερόμενος στην προκήρυξη για πρώτη φορά και στα κρίσιμα εκείνα 24ωρα του δημοψηφίσματος το 2015, αποκάλυψε ότι πληροφορήθηκε την απόφαση από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας: «Όταν ο Αλέξης Τσίπρας μου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, αιφνιδιάστηκα». Όπως του απάντησε τότε: «Εγώ δεν θα γίνω Πρόεδρος της δραχμής» και ότι «άκουγα από το οικονομικό επιτελείο αναλύσεις οι οποίες με άφηναν άφωνο». Ενώ ο ίδιος είπε ότι δεν είχε «καμία επικοινωνία» με την κυβέρνηση, περιέγραψε για το απόγευμα της 26ης Ιουνίου ότι «τέλειωνε το πρόγραμμα τη Δευτέρα και δεν θα είχαμε ELA, δηλαδή δεν θα είχαμε ρευστότητα στις τράπεζες».

1

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος συνέχισε την διήγηση για εκείνες τις ημέρες, αναφερόμενες στην επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι ήταν επίσης αιφνιδιασμένοι από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. «Είπα στον Αλέξη “δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνεις αυτή την επιλογή” και του εξήγησα ότι λόγω της δουλειάς μου ξέρω τι λέει το άρθρο 43 παρ 2 του Συντάγματος. Δεν μπορώ να σου αρνηθώ το δημοψήφισμα γιατί δεν έχω τέτοιο δικαίωμα. Του επισήμανα, όμως, ότι το χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι πολύ μικρό ενώ του τόνισα και τη διατύπωση του ερωτήματος».

Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας «μου είπε ότι το ερώτημα θα είναι αν εγκρίνουν την πρόταση που ο ίδιος είχε απορρίψει. Εγώ τότε του είπα “άρα μου λες ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί το δημοψήφισμα να είναι μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη. Αν είναι αυτό το ερώτημα, εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ, αν το ερώτημα είναι αυτό, τότε εγώ την επόμενη στιγμή -αν περάσει το “έξω”- θα φύγω από την Προεδρία. Αυτή τη στιγμή θα πεις ότι μπαίνει σε δημοψήφισμα η πρόταση, αλλά δεν είναι για έξοδο από την ευρωζώνη. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, την ίδια ώρα πρέπει να γίνει δήλωση από σένα ότι αυτό είναι αποτέλεσμα που θα χρησιμοποιήσω για διαπραγμάτευση και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι μας οδηγεί εκτός ευρώ”. Συμφωνήσαμε, έγινε η συζήτηση στη Βουλή, μου εστάλη το ΠΔ και το υπέγραψα».

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε και για τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών μετά το δημοψήφισμα. «Ήδη πήραν απάντηση και την εποχή της κυρίας Σακελλαροπούλου όταν έγινε το αίτημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και από τον κύριο Τασούλα στην περίπτωση αυτή. Οι απαντήσεις των Προέδρων είναι θεσμικώς, εκείνες που έπρεπε να είναι», σημείωσε.

Παραθέτοντας το χρονικό των ημερών που ακολούθησαν, υπενθύμισε ότι: «Ήταν Παρασκευή, 8 του μηνός… Στις 10 και 11 Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες, έγινε η μαραθώνια διαπραγμάτευση του Τσίπρα με τους θεσμούς, που κατέληξε σε συμφωνία. Αυτή ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου. Εκεί έληξε – μπορώ να πω – όλη αυτή η περιπέτεια, με τις γνωστές προεκτάσεις».

«Και τώρα τελείωσαν όλα»

Ο πρώην Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα προσωπικά συναισθήματα που τον συνόδευσαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Αν με ρωτάτε… η στιγμή που αισθάνθηκα μια αγαλλίαση ήταν όταν έφευγα από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 13 Μαρτίου του 2020. Είπα τότε: «Και τώρα τελείωσαν όλα. Ξαναγύρνα στη δουλειά σου. Ξαναγύρνα στο πανεπιστήμιο», είπε με συγκίνηση.

Σε ερώτημα σχετικά με τις στιγμές μεγάλης αγωνίας κατά την πενταετή θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε: «Και το είχα νιώσει και μια άλλη φορά. Όταν έφευγα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που ήταν ενιαίο με το Υπουργείο Εσωτερικών, την ημέρα που βγήκα από την πόρτα. Είχαμε χάσει τις εκλογές το 2009 και βγήκα από την πόρτα του Υπουργείου. Αλλά ήξερα ότι είχα κάνει το σωστό εκείνη την εποχή. Και όταν βγήκα από εκείνη την πόρτα περπατώντας για να χαιρετίσω τους ανθρώπους που ήταν στην πύλη της Κατεχάκη, τότε είπα μέσα μου “Είσαι τυχερός”. Δεν πίστευα, επειδή είχαμε χάσει τις εκλογές και εγώ ξαναγύριζα στη δουλειά μου, δεν πίστευα ότι θα μου ξανατύχει δεύτερη και σε μεγάλη κλίμακα αυτό το πράγμα. Δηλαδή, να ζήσω όλο αυτό».

«Τεράστια τιμή για μένα η Προεδρία της Δημοκρατίας. Όταν μπήκα όμως, δεν μπόρεσα ποτέ ένα βράδυ, κύριε Χατζηνικολάου, να κοιμηθώ ήρεμα. Να πω ότι ξέρεις, σήμερα ας κοιμηθώ. Πάντα ήταν η αγωνία του τι τέξεται η επιούσα, τι θα γίνει την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Θυμήθηκε επίσης την αποχώρησή του από το Υπουργείο Εσωτερικών το 2009: «Είχαμε χάσει τις εκλογές… και όταν βγήκα από την πόρτα του Υπουργείου για να χαιρετήσω τους ανθρώπους στην πύλη, είπα μέσα μου “Είσαι τυχερός”».

«Δεν κοιμήθηκα ποτέ ήρεμος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», τόνισε, εξηγώντας πως πάντα υπήρχε η αγωνία για την επόμενη ημέρα. «Πάντα ήταν η αγωνία του τι τέξεται η επιούσα».

«Η Μέρκελ λέει τη μισή αλήθεια»

Ο κ. Παυλόπουλος σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα και το ευρώ. «Χαίρομαι που το λέει μετά από τόσα χρόνια η κυρία Μέρκελ… Αλλά αυτό που είπε είναι η μισή αλήθεια», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως η Μέρκελ ήταν αυτή που τελικά δέχθηκε τη συμμετοχή του ΔΝΤ αντί για μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση.

«Ο Σόιμπλε είχε πει στην κυρία Μέρκελ ότι δεν μπορεί να μπει το ΔΝΤ. Εκείνη του απάντησε: “Οι Ευρωπαίοι στους θεσμούς είναι επιεικείς. Πρέπει να μπει το ΔΝΤ για να είναι αυστηρό στη μεταρρύθμιση”», είπε, επικαλούμενος συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Αλέξη Παπαχελά, τον Απρίλιο του 2023.

«Το μνημόνιο από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν λάθος. Και αυτό το ξέρουν όλοι, ακόμα και εκείνοι που το επέβαλαν», συμπλήρωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ελληνική οικονομία ξαπλώθηκε στην Προκρούστεια κλίνη που έστησε η κυρία Μέρκελ».

Η «εισβολή» Λαφαζάνη

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, «ο Λαφαζάνης ήρθε στην Προεδρία και ζήτησε να μιλήσει με τον Τσίπρα». Όπως είπε, «ο Λαφαζάνης υποστήριξε ότι υπήρχε πρόταση από τη Ρωσία για χρηματοδοτική στήριξη και πιθανή έξοδο από το ευρώ».

Ο Τσίπρας, σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Παυλόπουλου, επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε «πλήρη άγνοια» για το θέμα. «Και αυτό δεν το λέω εγώ», υπογράμμισε, «το αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του».

Αλέξης Τσίπρας: «Ο Παυλόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος»

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τον Προκόπη Παυλόπουλο, έκανε λόγο για μια ουσιαστική σχέση αλληλοεκτίμησης, που ξεκίνησε το 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Ο Προκόπης Παυλόπουλος τότε έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να μην οδηγηθεί η κοινωνία σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση. Εκτίμησα τη στάση του και χτίστηκε μια σχέση εμπιστοσύνης».

 

Για την επιλογή του να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015 είπε: «Ήθελα να δώσω ένα μήνυμα εθνικής ενότητας και όχι κομματικής στενότητας. Ο Παυλόπουλος συμπύκνωνε αυτό το μήνυμα».

Τον χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό Πρόεδρο», «πιστό στο Σύνταγμα, αλλά αεικίνητο και παραγωγικό». Αναφέρθηκε και στις μεταμεσονύκτιες τηλεφωνικές του κλήσεις λέγοντας: «Κάθε φορά που χτυπούσε το τριψήφιο μετά τα μεσάνυχτα, ήξερες ότι ήταν ο Πρόεδρος και κάτι είχε σκεφτεί».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να προσφέρει, ακόμη και από την πανεπιστημιακή του έδρα».

 

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Συναγερμός για ύποπτο φάκελο με παραλήπτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Αποστολέας από τη Ρωσία (upd)

Ζαχαράκη: Τελευταία ευκαιρία για 35.000 «αιώνιους» φοιτητές – Διαγράφονται άμεσα 290.000 ανενεργοί φοιτητές

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μητσοτάκης λύνει το γόρδιο δεσμό για την προανακριτική – Οι 2 + 1 εισηγήσεις