• Πολιτική

    ΜέΡΑ25 – Σάλος με το σχέδιο «Δήμητρα» του Γ. Βαρουφάκη για το κλείσιμο των τραπεζών: «Θα είναι η βάση για το νέο εθνικό νόμισμα»

    • NewsRoom
    Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25

    Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25


    Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Βαρουφάκη, περί σχεδίου «Δήμητρα», σε περίπτωση που ξανaκλείσουν οι τράπεζες, με τα τηλεοπτικά πάνελ, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, να έχουν πάρει φωτιά, σχολιάζοντας ποικιλοτρόπως το σχέδιο, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις του γραμματέα του ΜέΡΑ25 για την οικονομία της χώρας.

    Οι επικρίσεις φούντωσαν σήμερα, αναγκάζοντας  το κόμμα να εκδώσει μία σκληρή ανακοίνωση, υπερασπιζόμενο για ακόμη μια φορά, το σχέδιο «Δήμητρα» και εγκαλώντας παράλληλα τους δημοσιογράφους, ότι «κινδυνολογούν και επιστρατεύουν κατά του ΜέΡΑ25 το φάντασμα των κλειστών τραπεζών, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη».

    Εκτός άλλων, το Μέρα25 σημειώνει ότι:

    «Το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ είναι απαραίτητο εργαλείο (δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών – ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ – για χρήση εντός του ευρώ. να το έχει κι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία).

    • Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα μειώσει το κόστος της κρίσης – θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει
    • Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος
    • Μας κατηγορούν για το ΔΗΜΗΤΡΑ μόνο όσοι απαιτούν από ΚΑΘΕ κυβέρνηση να μην κάνει τα ελάχιστα που απαιτεί η βιωσιμότητα της Ελλάδας – να συνθηκολογεί σε κάθε ποταπή απαίτηση των φαντς και της τρόικας.
    • Το κλείσιμο των τραπεζών από την ΕΕ ισοδυναμεί με κήρυξη ανοικτού οικονομικού πολέμου στην Ελλάδα. Εσείς το δέχεστε; τι προτείνετε; υποταγή;
    • Με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών έχει σήμερα από τα πράγματα συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι τράπεζες έχουν καταντήσει παρασιτικές και δεν είναι πλέον απαραίτητες.
    • Κανείς δε μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse, πόσο μάλλον των ελληνικών τραπεζών. Είναι υποχρέωση να έχουμε σχέδιο για το πιθανό κλείσιμο τους, για να προστατευτούν οι καταθέσεις των πολιτών και να συνεχίσουν κανονικά οι συναλλαγές.
    • Το κλείσιμο των τραπεζών, ο ελληνικός λαός το άντεξε και δεν υπέκυψε. Με κλειστές τράπεζες ψήφισε 62% όχι. Εάν χρειαστεί, το ίδιο θα κάνει και σήμερα και το ΜέΡΑ25 θα βρεθεί στο πλευρό του.
    • Σήμερα το κλείσιμο των τραπεζών αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι 10 χρόνια πριν. Με μια απλή ψηφιακή πλατφόρμα, σαν και αυτές που ο κ. Πιερακάκης έχει φτιάξει για κάθε λογής επίδομα. Με ένα δημόσιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών που εγγυάται καταθέσεις/ μισθούς/συντάξεις για όλους τους πολίτες. Είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25 που την έχει ονομάσει ΔΗΜΗΤΡΑ. Έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και 2 χρόνια.

    Γ. Βαρουφάκης: Ένα καλά δουλεμένο σχέδιο

    Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο του άλλοτε υπουργού Οικονομικών, ξύπνησε μνήμες από το 2015, όταν οι πολίτες της χώρας, σχημάτιζαν ατελείωτες ουρές έξω από τα ΑΤΜ των κλειστών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να κάνουν ανάληψη ολίγων ευρώ, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις καθημερινές βασικές τους ανάγκες.

    Ο κ.  Βαρουφάκης, μιλώντας χθες στο Open, ανέφερε το ενδεχόμενο να ξανά κλείσουν οι τράπεζες, ωστόσο, όπως υποστήριξε, το ΜέΡΑ25, έχει την πρόταση – λύση, που ονομάζει σχέδιο «Δήμητρα», σε περίπτωση που βρεθούμε πάλι σε μία τέτοια κατάσταση.

    Αφού τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο «διάσωσης» υπάρχει και έχει κατατεθεί από το 2020, εξήγησε λεπτομερώς τι περιλαμβάνει και πώς θα εφαρμοστεί, ενώ επεσήμανε ότι τέτοιου είδους σχέδια, διαθέτουν στην φαρέτρα τους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι: «Ποιος έκλεισε τις τράπεζες το ’15; Ο κ. Ντράγκι για να εκβιάσει μία κυβέρνηση να δεχτεί αυτό που γίνεται σήμερα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αν αυτή τη στιγμή πετάνε κόσμο από τα σπίτια τους, έρχονται τα αρπακτικά ταμεία τα παίρνουν με το 3% της αξίας τους και βγάζουν τις προσόδους στα Cayman Islands είναι επειδή ο Ντράγκι έκλεισε τις τράπεζες για να επιβάλει στην κυβέρνηση, τότε του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αυτό το πράγμα.

    Ένας υπουργός Οικονομικών, μία κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο για το τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, όπως έγινε με την Credit Suisse. Εσείς πιστεύετε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς; Δεν είναι.

    Νομικά το ελληνικό Δημόσιο έχει υποχρέωση να σου εξασφαλίσει, να σου εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι 100.000. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τα χρήματα. Εάν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, όπως πήγε να γίνει στην Καλιφόρνια, όπως έγινε με την Credit Suisse, το ελληνικό Κράτος δεν έχει τις δυνατότητες -που είχε η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, της Ελβετίας- για να παρέμβει και να σου δώσει τις 100.000».

    Για το επίμαχο σχέδιο «Δήμητρα», το οποίο έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, ο Γ. Βαρουφάκης είπε:

    «Εμείς καταθέσαμε στη Βουλή το σχέδιο «Δήμητρα» τον Δεκέμβριο του 2020. Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας, έχει σχέδιο για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχέδιο για το τι θα κάνει αν μπουν ξένα στρατεύματα. Έχεις ιερή υποχρέωση να έχεις σχέδιο ανάγκης».

    Τι είναι το «Δήμητρα»

    Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη και το κόμμα του, πρόκειται για ένα πολύ καινοτόμο και πολύ καλά δουλεμένο σχέδιο για ένα σύστημα ψηφιακών δωρεάν, ένα δημόσιο σύστημα ψηφιακών δωρεάν συναλλαγών που δεν θα επηρεάζεται από το τραπεζικό σύστημα.

    Όπως διατείνεται ο κ. Βαρουφάκης, «Είναι ένα σύστημα αυτό το οποίο για εμάς θα έπρεπε να το έχει κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, η Γαλλία, η Ιταλία, όχι για να βγεις από το ευρώ, γιατί δίνει βαθμούς ελευθερίας, δημοσιονομικούς, στο Κράτος, γιατί μειώνει το κόστος των συναλλαγών και γιατί σε εξασφαλίζει, σαν ένα αμορτισέρ, σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. Και τι λέμε; Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, αν χρειαστεί –ελπίζουμε να μην χρειαστεί- σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι τράπεζες από μόνες τους ή τις κλείσει η Φρανκφούρτη, όπως έκανε το 2015, να υπάρχει ένα σύστημα πληρωμών-συναλλαγών το οποίο να μπορεί να μειώσει το κόστος της μετάβασης».

    Σύμφωνα με το Μερα25, με το προτεινόμενο νέο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών εξασφαλίζεται η δυνατότητα:

    • άμεσης ακύρωσης των αμοιβαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, όπως και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο ή και μεταξύ τους,
    • αμοιβαίων ωφελειών Δημοσίου και ιδιωτών, στον βαθμό που το Δημόσιο θα είναι σε θέση να δανείζεται απευθείας από τους πολίτες, με αντάλλαγμα σημαντικές φοροαπαλλαγές),
      και
    • δωρεάν συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και, με αυτόν τον τρόπο, άσκηση πίεσης στις τράπεζες, να μειώσουν το κόστος των συναλλαγών.

    Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής:

    • Ιδρύεται, και εντάσσεται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικού Λογισμικού του Υπουργείου Οικονομικών το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ).\
    • Για κάθε ΑΦΜ (νομικού ή φυσικού προσώπου), το ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ δημιουργεί αυτομάτως έναν Λογαριασμό Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) και παρέχει στον κάτοχό του σχετικό κλειδάριθμο ασφάλειας (PIN).
    • Οι ιδιώτες δύνανται να αποπληρώνουν φόρους ή εισφορές στο Ελληνικό Δημόσιο, μεταφέροντας σε αυτό ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
    • Οι ιδιώτες δύνανται να μεταφέρουν, κατά το δοκούν, ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ σε ΛΠΔ άλλων ιδιωτών, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
    • Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να πιστώσει συγκεκριμένο ποσό σε ΛΔΠ (π.χ. έκτακτη ενίσχυση).
    • Στην περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής του Ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτη, ο ιδιώτης μπορεί, αν το επιλέξει, να πληρωθεί άμεσα μέσω πίστωσης του σχετικού ΛΔΠ. Σε αντίθετη περίπτωση, δικαιούται να αναμένει να πληρωθεί με τον συμβατικό τρόπο.
    • Αν ιδιώτες μεταφέρουν χρηματικά ποσά στον ΛΔΠ τους, χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, αυτά τα ποσά μπορούν να αποσβέσουν φόρους μεγαλύτερους σε αξία από τα ποσά αυτά, σε ποσοστό που ορίζει το Υπουργείο Οικονομικών, και το οποίο αντιστοιχεί στο ποσοστό φοροαπαλλαγής λόγω, ουσιαστικά, εθελοντικής προπληρωμής φόρου.

    Τέλος, το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται επ’ουδενί για νόμισμα αλλά για τίτλους του δημοσίου που έχουν το χαρακτηριστικό να αποπληρώνουν φόρους, και για αυτό χρήσιμους σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία, δηλαδή σε όλους.

    Διαβάστε επίσης 

    ΜέΡΑ25: Η Σακοράφα επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

    Βαρουφάκης: Ελπίζουμε να μην πάμε στη δραχμή αλλά έχουμε σχέδιο σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ