• Πολιτική

    Με τον Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων: Για smoothing mechanism και Τουρκία ο Μητσοτάκης στο Παρίσι

    • Νένα Σώκου

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Δ) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων


    Στο Παρίσι μεταφέρει το διπλωματικό πεδίο κινήσεών της αυτή την εβδομάδα η Αθήνα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει την Τετάρτη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη δεύτερη από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

    Από αυτό το τετ α τετ η Ελλάδα έχει προσδοκίες τόσο στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και των τουρκολιβυκών μνημονίων όσο και στο οικονομικό πεδίο.

    Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, οι θέσεις της Γαλλίας συμπίπτουν με αυτές της Ελλάδας, το Παρίσι έχει ήδη εκφραστεί ανοικτά υπέρ των ελληνικών θέσεων, οπότε η ελληνική διπλωματία βλέπει περιθώρια διαμόρφωσης μιας συμμαχίας.

    Εξάλλου, εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει η στενή συνεργασία των κλιμακίων μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της γαλλικής εταιρείας NAVAL, που ναυπηγεί τις νέες φρεγάτες ψηφιακής εποχής, όπως χαρακτηρίζει η ίδια τις Belharra.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη Αυγούστου, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το Παρίσι ήταν από τους πρώτους σταθμούς του πρωθυπουργού, σε έναν μαραθώνιο διεθνών επαφών με στόχο να παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης και την προσέλκυση επενδύσεων.

    Εν τω μεταξύ, εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μέρ μίλησε στην εφημερίδα Καθημερινή. Αναφερόμενος στην σημασία του αγωγού EastMed για την Ευρώπη, αλλά και τις εντάσεις που δημιουργεί η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ότι «ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή».

    «Τόσο η Γαλλία, όσο και η ΕΕ στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών» ξεκαθάρισε.

    Πέραν των διεθνών ζητημάτων που θα απασχολήσουν την συνάντηση, στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί και το Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, με συμμετοχή περίπου 100 επιχειρήσεων. Στη συνέντευξή του, ο κ. Λε Μερ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά παράλληλα επισήμανε την πρόκληση να αποκτήσει σταθερή ανάπτυξη, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και να επιδείξει «δημοσιονομική σοβαρότητα».

    Μάλιστα, στο ερώτημα για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η χώρα σεβάστηκε τον στόχο του 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι, προσθέτοντας ότι «τα δημόσια οικονομικά της πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα».

    Στο σημείο αυτό μπαίνει και το ζήτημα του smoothing mechanism, του μηχανισμού για την μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

    Μιλώντας στο Νταβός, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Αν, λοιπόν, καταγράψουμε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως θα κάνουμε το 2019, δεν υπάρχει τρόπος να το μεταφέρω στο επόμενο έτος. Δεν βγάζει κανένα νόημα αυτό. Η επικρατούσα λογική είναι το πλεόνασμα να ξοδεύεται στο τέλος του χρόνου, αυτό όμως δεν αποτελεί σοβαρή δημοσιονομική πολιτική. 

    » Θα ασκήσω πολιτικές πιέσεις και θεωρώ ότι θα μπορέσω να επιτύχω την υλοποίηση ενός πιο ομαλού μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο η υπεραπόδοση θα μπορεί να υπολογίζεται και στο ακόλουθο έτος. Αυτός είναι και ο σκοπός της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής διαχείρισης και του δημοσιονομικού προγραμματισμού. Επομένως, νομίζω ότι για πρώτη φορά προσεγγίζουμε τους Ευρωπαίους με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, αυτό ζητάμε από εσάς και πιστεύω ότι το Eurogroup στο σύνολό του, καθώς και τα θεσμικά όργανα, είναι σύμφωνα». 

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ