Πολιτική

Μαργαρίτης Σχοινάς: Στην ΕΕ καταφέραμε ένα μικρό θαύμα στο θέμα της υγείας

  • NewsRoom
Στην Ελλάδα ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και Επίτροπος Σμίτ- Η ατζέντα των συναντήσεων

Μαργαρίτης Σχοινάς


«Αυτό που καταφέραμε στο θέμα της υγείας σε ευρωπαϊκο επίπεδο τους τελευταίους 18 μήνες είναι ένα μικρό θαύμα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο Aristotle Medical Forum της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε δε, ότι «χωρίς καμία αμφιβολία, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να σπάσει μακροχρόνια ταμπού σ’ αυτή την πρωτοφανή περίοδο και κατόρθωσε να συγκεράσει σε μια κοινή ευρωπαϊκή δράση την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρηματοδοτήθηκε η έρευνα και η παραγωγή του εμβολίου και προαγοράστηκαν 4,4 δισεκατομμύρια δόσεις από τις 7 εταιρείες που είχαν την ικανότητα να παράξουν αυτά τα εμβόλια, που δόθηκαν δωρεάν σε όλους τους πολίτες της ΕΕ.

«Σήμερα, χάρη σ’ αυτό, η Ευρώπη στέκεται στα πόδια της έχοντας εμβολιάσει το 70% του γενικού πληθυσμού», είπε και πρόσθεσε:

«Όχι μόνο στην Ευρώπη γίναμε ο παγκόσμιος πρωταθλητής παραγωγής εμβολίων, όχι μόνο κατορθώσαμε να δώσουμε αυτή την εξασφάλιση σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης αλλά αξιοσημείωτο είναι ότι επειδή ακριβώς ο ιός δεν σταματάει σε σύνορα ή εθνικά και υπερεθνικά πλαίσια, μέσω της πρωτοβουλίας covax, η Ευρώπη έχει παραδώσει σε 138 χώρες 218 εκατομμύρια δόσεις και θα συμπληρώσει αυτό το ποσό με άλλα 200 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Σημαντικό να γίνει γνωστή αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία»

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ακόμη ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία του εμβολιασμού, του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ένωσης Υγείας να συζητιέται, να γίνει γνωστή, ειδικά όταν σε πολλές χώρες της Ευρώπης εντείνονται οι φωνές των συνωμοσιολόγων, των πεσιμιστών, των καταστροφολόγων, αυτών που προσπαθούν να κατηγορήσουν την ΕΕ, τις εθνικές κυβερνήσεις την επιστημονική κοινότητα, διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας και κάθε άλλου είδους τερατολογίες».

«Εγώ δεν ανήκω σε αυτή τη σχολή, ανήκω στη σχολή της αισιοδοξίας, της σκληρής δουλειάς και της βαθιάς πίστης στην επιστήμη και μ’ αυτές τις αξίες σας διαβεβαιώνω ότι η ΕΕ θα συνεχίσει χωρίς κανένα περιθώριο ολιγωρίας να στηρίζει αυτές τις δράσεις στον τομέα της υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι προτεραιότητες της αντιπροεδρίας για τα επόμενα χρόνια

Παρουσιάζοντας, άλλωστε, τις προτεραιότητες της αντιπροεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα 3,5 χρόνια επισήμανε ότι αυτές είναι η αρχιτεκτονική της ίδρυσης μιας ένωσης για την υγεία, η σε βάθος επιχειρησιακή αναδιάρθρωση και ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών οργανισμών που στον τομέα της υγείας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, καθώς και η δημιουργία ενός νέου οργανισμού, που θα ασχολείται κυρίως με τη βιοασφάλεια και την ενίσχυση όλων των ευρωπαϊκών και εθνικών συστημάτων υγειονομικής προστασίας.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οργανισμός θα έχει το όνομα Hera, από την αρχαία θεά Ήρα και η δημιουργία του θα ανακοινωθεί επίσημα από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο διαρθρωτικό μέσο χρηματοδότησης της υγείας, ένα νέο πρόγραμμα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πολυετούς προγράμματος της Ενωσης για τα επόμενα 7 χρόνια που λέγεται “EU for Health”, θα έχει συνολικό χρηματοδοτικό φάκελο 5 δισ. ευρώ και αφορά γιατρούς και επαγγελματίες της υγείας καθώς θα βοηθάει κυρίως τη χρηματοδότηση κατάρτισης ψηφιακών δεξιοτήτων διασυνοριακών ακαδημαϊκών ανταλλαγών ώστε να βαθύνει η συνεργασία των υγειονομικών και των επιστημονικών κοινοτήτων της υγείας σε όλη την Ευρώπη».

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID, ο κ. Σχοινάς σχολίασε ότι από τη στιγμή που προτάθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Ιανουάριο, έγινε επίσημη πρόταση της Επιτροπής στα τέλη Μαρτίου και εγκρίθηκε στα τέλη Ιουνίου. Αυτό, όπως είπε, είναι ακόμη μια απόδειξη για το ότι η Ευρώπη μπορεί.

«Χάρη στο ευρωπαϊκό αυτό πιστοποιητικό περάσαμε ένα εκπληκτικό καλοκαίρι, σώσαμε τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό τουρισμό και τη στιγμή που μιλάμε έχουμε εκδώσει πάνω από 350 εκατ. τέτοια πιστοποιητικά, τα οποία είναι και το κλειδί της ασφαλούς κινητικότητας και της επανόδου στην κανονικότητα σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Διαβάστε ακόμη:

Τζανάκης: Τον επόμενο μήνα θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους – Ανεμβολίαστο το 95%

Iris Apfel: Ποια είναι η κατά… λάθος ηρωίδα και πώς έγινε influencer στα 100!ΣΧΟΛΙΑ