• LIFE&STYLE

    Iris Apfel: Ποια είναι η κατά… λάθος ηρωίδα και πώς έγινε influencer στα 100!

    • Σάντυ Τσαντάκη
    Iris Aprfel

    Iris Aprfel


    Η Iris Apfel γεννήθηκε πολύ πριν από τα social media, την χρονιά που ο Αδόλφος Χίτλερ διεκδικούσε τον τίτλο του «Ηγέτη», το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες δεν ξεπερνούσε τα 62 χρόνια, ο Guccio Gucci πουλούσε διστακτικά τις πρώτες του τσάντες, η Gabrielle Coco Chanel λάνσαρε το άρωμα Νο 5 και ο Pete Petiot γινόταν ο «εφευρέτης» του δημοφιλούς κοκτέιλ Bloody Mary.

    Ήταν το 1921, ακριβώς έναν αιώνα πριν.

    Tότε που δεν υπήρχαν selfies, likes, stories, Instagram, Twitter, TikTok, SnapChat…

    H πιο αναγνωρίσιμη, εκκεντρική και δραστήρια Iris του πλανήτη «έκλεισε» πρόσφατα τα 100, για να τα γιορτάσει με τους 2 εκατομμύρια ακόλουθους της στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media.

    Iris Apfel
    Iris Apfel

    Πώς θα την αναγνωρίσουμε, αν δεν την ακολουθούμε ήδη, κυρίως για τα μαθήματα ζωής που παραδίδει μέσα από τις αναρτήσεις και τις συνέργειες της;

    Φοράει πάντοτε χρώματα, χαμογελάει με τα μάτια πίσω από τα υπερμεγέθη γυαλιά της και κολιέ που τυλίγονται στον λαιμό της σαν πύθωνας, όλα σήμα κατατεθέν του brand της, δηλαδή του εαυτού της.

    Αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας, διακοσμήτρια, μοντέλο, ινφλουένσερ, πρωταγωνίστρια στην ιστορία της ζωής της στο Netflix, «μούσα» της διασημότερης κούκλας στον κόσμο, συγγραφέας…

    Tώρα και σχεδιάστρια μόδας στις βιτρίνες του πλανήτη, καθώς η H&M ανακοίνωσε πως «θα συνεργαστεί με το fashion icon Iris Apfel για να γιορτάσει 100 χρόνια έμπνευσης στη ζωή και το στιλ».

    Iris Apfel
    Iris Apfel- Βιβλίο

    Η λάιβ αναμετάδοση είναι δεδομένη: επίσημη πρώτη (ανακοίνωση και πρεμιέρα) στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, μαζί με 100 κεριά στην τούρτα, που αναβοσβήνουν ξανά και ξανά, με κάθε ευκαιρία για φωτογράφηση, αντί για πυροτεχνήματα, κάτι που μεταφράζεται με κάθε ανάρτηση σε υποψήφιες πελάτισσες όλων των ηλικιών.

    Στο μυαλό (και τη ντουλάπα) της Iris Apfel

    H Iris Apfel είναι ένας πολύχρωμος άνθρωπος, μέσα κι έξω.

    Συλλέγει ρούχα και αξεσουάρ από τότε που ήταν 11 χρονών.

    Οπότε μπορούμε να φανταστούμε πως μοιάζουν οι ντουλάπες της και οι αποθήκες της…

    Στη συλλογή που σχεδίασε για το Η&Μ δεν αποκλείεται να δούμε βραχιόλια, πολλά βραχιόλια, πουλόβερ, περισσότερα πουλόβερ, εκτυφλωτικές αποχρώσεις, εμπριμέ, φλόραλ κοστούμια, φορέματα με φραμπαλάδες…

    Εκκωφαντικά ρούχα για μια βιώσιμη συλλογή που θα κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

    Θέλετε να μάθετε και τις αποχρώσεις; «Δεν έχω δει ποτέ ένα χρώμα που να μην μου αρέσει,» θα πει.

    Iris Apfel- H&M
    Iris Apfel- H&M

    Ποια είναι λοιπόν η Ιris Apfel με τα ασημένια μαλλιά, τα εμμονικά, έθνικ κοσμήματα, το έντονο, κόκκινο κραγιόν;

    Είναι εκκεντρική, πληθωρική, γενναιόδωρη, μια γυναίκα χωρίς ηλικία, απαιτητική με τον εαυτό της και τους άλλους, όχι ο πιο εύκολος άνθρωπος στον κόσμο.

    Ηρωίδα κατά λάθος; «Iris Apfel: Accidental Icon», απαντά η ίδια.

    Έχει γράψει (και) βιβλίο. Η ζωή της έγινε ντοκιμαντέρ στο φιλμ «Iris», υποψήφιο και για βραβείο Εmmy.

    «Κυκλοφορεί» και σε κούκλα Barbie, έχει σχεδιάσει σειρά μακιγιάζ με το όνομα της για την εταιρία M.A.C., όπως και κοσμήματα.

    Στο Instagram της γράφει το motto της ζωής της: «More is more & less is a bore». Ή σε ελεύθερη μετάφραση, ο μαξιμαλισμός είναι της μόδας.

    Born in the USA

    Η Iris Barrel γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1921 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη σε φάρμα.

    Ως μοναχοπαίδι περνούσε αρκετό χρόνο στο σπίτι των παππούδων της στο Brooklyn και ήταν εκεί που άρχισε να αγαπάει τα έπιπλα, τα υφάσματα, τη διαφορετικότητα.

    Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο New York University και στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, τη δεκαετία του 40.

    Εκμεταλλεύτηκε το πάθος της για τη μόδα τα χρόνια που εργάστηκε στο Women’s Wear Daily.

    Iris Apfel
    Iris Apfel- Carl Apfel

    Με τον Carl Apfel, τον άνδρα της ζωής της, γνωρίστηκαν στη γενέτειρα της το 1947.

    Την Ημέρα των Ευχαριστιών τής έκανε πρόταση γάμου.

    «Τα Χριστούγεννα λαμπύριζε η βέρα των αρραβώνων στο δάχτυλο μου», θυμάται σήμερα.

    Παντρεύτηκαν το 1948. Εκείνη δεν ήθελε γάμο υπερπαραγωγή (προτιμούσε να κρατήσει τα χρήματα για ταξίδια), το έκανε όμως για τους συγγενείς και 125 καλεσμένους.

    Και πήγε πολλά ταξίδια τελικά. Τουρκία, Μαρόκο, Λίβανο, τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο, για να ανακαλύπτει μαζί με τον σύζυγο της, θησαυρούς.

    Iris Apfel
    Φωτογραφία από την παραγωγή του Netflix

    Στη Νέα Υόρκη, η ίδια και ο σύζυγός της (ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2015 έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής) διατηρούσαν εταιρεία υφασμάτων (Old World Weavers) για πέντε δεκαετίες, αναλαμβάνοντας διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων, για θρυλικές προσωπικότητες στο Χόλιγουντ, όπως η Greta Garbo, αλλά και εννέα προέδρους της Αμερικής. Truman Capote, John Kennedy, Bill Clinton…

    Το ζευγάρι έμεινε μαζί για 70 περίπου χρόνια.

    Αποφάσισαν και οι δύο να μην αποκτήσουν παιδιά, γιατί δεν τους το επέτρεπε ο τρόπος ζωής τους.

    Η ηλικία ως αριθμός

    Έχοντας συμπληρώσει σήμερα έναν αιώνα ζωής η Iris Apfel δικαιούται να θέλει να μοιραστεί τη σοφία της.

    «Δε σκέφτομαι την ηλικία μου. Ίσως αυτό είναι το μυστικό, δεν τη σκέφτομαι ποτέ. Είναι απλά ένας αριθμός… Έχω καταλήξει ότι η δουλειά μου κάνει καλό. Αγαπάω αυτό που κάνω, βάζω καρδιά και ψυχή. Ίσως δε σου αρέσει να μεγαλώνεις, αλλά ποια είναι η εναλλακτική; Είσαι εδώ. Δέξου το. Προτείνω να επενδύσεις την εμπειρία σου, να προσφέρεις στους γύρω σου», λέει.

    «Δεν υπάρχει τίποτα κακό στις ρυτίδες. Όταν είσαι 75 και κάνεις λίφτινγκ, κανένας δε θα πιστέψει ότι είσαι 30».

    Iris Apfel
    Μία επίδειξη της Iris Apfel

    Και ο ορισμός του στιλ για την ίδια;

    Δεν εξαντλείται στα πολυτελή ρούχα. «Μπορείς να έχεις λεφτά, αλλά καθόλου στιλ», θα πει.

    «Μπορεί να φοράς υψηλή ραπτική, παπούτσια που κοστίζουν χιλιάδες δολάρια και να θυμίζεις χριστουγεννιάτικο δέντρο. Προσωπικά μου αρέσει να συνδυάζω οικονομικά και ακριβά κομμάτια. Καλύτερα να είσαι ευτυχισμένος, παρά καλοντυμένος».

    Το μυστικό της; «Δεν έχω κανένα μυστικό. Tρώω καλά. Δεν τρώω ποτέ junk food. Δεν πίνω αναψυκτικά. Κάποτε κάπνιζα τέσσερα πακέτα την ημέρα. Όχι πια. Δεν κάνω καθημερινά γυμναστική. Δεν πίνω πολύ, αλλά που και που πίνω ένα ποτό».

    Ποιος (δεν) θέλει να μοιάσει στην Αngelina Jolie;

    Τι άλλο μπορούμε να μάθουμε για την γυναίκα που στα 100 της χρόνια δεν προλαβαίνει να απαντάει σε νέους διαδικτυακούς φίλους στο Ιnstagram;

    Είναι περήφανη για ένα ζευγάρι παπούτσια που αγόρασε πριν από 66 χρόνια και φοράει ακόμη. Όταν κάνει δουλειές φοράει τζιν. Λατρεύει τη μόδα, αλλά επιμένει ότι δεν είναι η ζωή της.

    Ακόμη και το νυφικό της, το έφτιαξε έτσι ώστε να μπορεί να το ξαναφορέσει.

    «Κατά κάποιο τρόπο είναι θλιβερό γιατί θα υπάρχει σίγουρα κάποιο κορίτσι σε μια μικρή πόλη που βλέπει την Angelina Jolie με ένα φόρεμα –που φυσικά θα είναι εκπληκτικό- και θα θελήσει να αγοράσει το ίδιο ακριβώς ρούχο που πάνω της μπορεί να φαίνεται θλιβερό. Το χειρότερο λάθος στη μόδα είναι να κοιτάς στον καθρέφτη και να βλέπεις κάποιον άλλο. Πολλοί πιστεύουν ότι ένα φόρεμα θα τους μεταμορφώσει. Δεν συνειδητοποιούν ότι το στιλ έχει να κάνει με το ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν.»

    Iris Apfel
    Κάποια από τα (πολλά) αξεσουάρ της Iris Apfel

    Σήμερα ζει σε ένα τεράστιο διαμέρισμα, όπως λέει στις συνεντεύξεις της, με θέα τη λίμνη, και λόγω της πανδημίας, δεν την αφήνουν να βγαίνει συχνά έξω.

    Οπότε δεν σταματάει να δουλεύει από το σπίτι. Και συγκεκριμένα από την ταράτσα.

    Έχει δύο σπίτια, ένα στη Νέα Υόρκη κι ένα στο Palm Beach, στη Florida.

    Έχει βαρεθεί να απαντάει στην ερώτηση-κλισέ για το μυστικό της μακροζωίας.

    «Προσπαθώ να ζω καλά, να βοηθάω τους άλλους, να σκέφτομαι θετικά. Να τρέφεστε σωστά, να μην τρώτε junk. Να μην καπνίζετε και να πίνετε μόνο… κοινωνικά. Ακολουθήστε την κοινή λογική με άλλα λόγια. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Πρέπει να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο σου.»

    Δεν υπήρξε ποτέ όμορφη. «Δεν ήμουνα όμορφη σαν παιδί, ούτε όταν παντρεύτηκα, και δεν με ενδιέφερε κιόλας. Ποτέ δεν μου άρεσε το όμορφο. Μην με παρεξηγήσετε, αλλά δεν με απασχόλησε ποτέ. Και ήμουνα χαρούμενη γιατί απασχολούσα το μυαλό μου με άλλα πράγματα.»

    Στάρλετ της γηριατρικής

    Iris Apfel
    Iris Apfel για το metropolitan

    Η Iris Apfel σήμερα δεν επιδιώκει να είναι αρεστή σε όλους.

    Μπορεί να θεωρηθεί σνομπ και ευγενικά αγενής. Αγενής με το γάντι.

    Πώς συστήνεται σήμερα;

    Στάρλετ της γηριατρικής.

    Πότε άλλαξε η ζωή της; Mέχρι τα 84 της ήταν γνωστή αποκλειστικά στους κύκλους της Νέας Υόρκης.

    Ήταν το 2005, όταν ακυρώθηκε τελευταία στιγμή έκθεση στο Μet και της ζητήθηκε να παρουσιάσει τη συλλογή με τα κοσμήματα της, με την έκθεση να γίνεται sold-out καθώς όλοι ήθελαν να δουν πως η ίδια είχε επιμεληθεί κούκλες, για να αποδομήσει styling, χρώματα, κοστούμια ζωής, με την κλειδαρότρυπα της αισθητικής της στις προθήκες του μουσείου και το όνομα της να γίνεται viral αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης.

    Η Iris Apfel ως Barbie
    Η Iris Apfel ως Barbie

    Τι κρατάει η Iris Apfel για το τέλος προτού μεταμορφωθούμε σε «κλώνους» της, χάρη στην αλυσίδα καταστημάτων που φημίζεται για τις συνεργασίες με διάσημους σχεδιαστές;

    «Εξάχρονα κορίτσια, γυναίκες, αγόρια, με παίρνουν τηλέφωνο, μου στέλνουν μηνύματα, γράμματα… Και είναι και άνδρες ανάμεσα τους που μου λένε ότι βλέπουν σε μένα ότι θα ήθελαν να βλέπουν στις συντρόφους τους… Την φαντασίωση. Το όνειρο. Τη γοητεία, το χιούμορ, το διαφορετικό, κάτι απροσδόκητο…»

    Η ίδια αρνείται να φορέσει ρούχα αναγνωρίσιμων δημιουργών. Ίσως γιατί επιμένουν, όπως λέει, να σχεδιάζουν για 16χρονα.

    «Είναι ηλίθιο… Απευθύνονται σε κορίτσια που δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν τις πανάκριβες δημιουργίες τους», όταν στην Αμερική, όπως εξηγεί, οι γυναίκες που έχουν χρήματα να ξοδέψουν για τον εαυτό τους είναι 60, 70, 80 χρονών… Αληθινές γυναίκες που δεν ονειρεύονται να αποκτήσουν στράπλες δημιουργίες…

    «Νομίζω πως όταν δίνεις 15.000 δολάρια για ένα φόρεμα δικαιούσαι και ένα ζευγάρι μανίκια», λέει η Iris Apfel, λίγο προτού λανσάρει τα δικά της φορέματα-υπερπαραγωγές, σαν εικαστικά installations.

    Τα στρογγυλά γυαλιά από ταρταρούγα είναι προαιρετικά.

    Video Iris/Netflix

    http://www.magpictures.com/iris/

    Διαβάστε επίσης:

    Η H&M και το ατρόμητo style icon Iris Apfel έδωσαν τα χέρια για μια μοναδική συνεργασία



    ΣΧΟΛΙΑ