• Πολιτική

    Έκτακτο μήνυμα Μητσοτάκη την Πέμπτη – Γενικό lockdown στην χώρα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Έκτακτο μήνυμα προς τους πολίτες θα απευθύνει την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

    Η ενημέρωση θα γίνει στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε αυτή θα συμμετάσχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

    Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγείται αυτήν την ώρα καθεστώς lockdown σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα πρότυπα της περασμένης Άνοιξης. Εναλλακτική πρόταση ήταν η επέκταση του lockdown που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες στην Αττική. Η πρόταση που φαίνεται να προκρίνεται αφορά την καραντίνα σε όλη τη χώρα.

    Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ μπορεί να κλείσουν και τα Λύκεια.

    Οι αιτίες της πρότασης δεν είναι άλλες από τον καλπάζοντα αριθμό των νέων κρουσμάτων στην Αττική, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με τις τελικές αποφάσεις να επαφύονται στο πρωθυπουργικό γραφείο.

     Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος, όπως άλλωστε έχει δηλώσει πολλές φορές, να πάρει όποιο μέτρο κρίνεται αναγκαίο για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι προτάσεις που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι είναι δύο: επιβολή γενικού lockdown ή τοπικό μόνο στην Αττική και αυτή είναι η απόφαση που καλείται να πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποφασίσει τοπικό lockdown στην Αττική κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις για κλιμακωτή αυστηροποίηση των μέτρων, που φτάνει μέχρι και το κλείσιμο σχολείων, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα το lockdown στην Αττική θα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα της Θεσσαλονίκης.

    Η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη αφού, επιπλέον 2.646 κρούσματα του νέου κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ενώ παράλληλα, ανακοίνωσε και 18 νέους θανάτους.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

    «Σήμερα ανακοινώνουμε 2.646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46.892, εκ των οποίων το 54,6% άνδρες.

    4271 (9.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.427 (30,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

    179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 42 (23,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

    Τέλος, έχουμε 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. 259 (38,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.»

    Διαβάστε ακόμα: 

    Σύσκεψη Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους – Στο τραπέζι η επιβολή lockdown στην Αττική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος να διαχειριστούμε την υγειονομική κρίση, χωρίς να υπονομεύσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ