• Πολιτική

    LIVE – Βουλή: Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

    • NewsRoom
    Βουλή


    Περιεχόμενα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και συνυπέγραψαν και βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός.

    Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, υπήρξαν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρεις μετά τα μεσάνυχτα, ενώ σήμερα η συνεδρίαση ξεκίνησε από τις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

    Σημειώνεται πως η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Δείτε live:

    Δημήτρης Νατσιός: Φτάνει η ώρα της Δικαιοσύνης για τα Τέμπη

    «Μια τραγωδία σαν αυτή που συζητάμε έχει δυο αποτελέσματα. Αν είσαι αθώος, γίνεται αφορμή να πετάξεις ψηλά καθαρός. Αν είσαι ένοχος θα βουλιάξεις στις λάσπες. Το πρώτο πράγμα που μπαζώσατε είναι η συνείδησή σας, όμως η αλήθεια βγαίνει στο φως», ανέφερε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, μιλώντας στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

    «Υπάρχουν τρεις μορφές μομφής», είπε ο πρόεδρος της Νίκης και συνέχισε.

    «Η μία είναι η μορφή των πολιτικάντηδων. Μια τουφεκιά στο κατεστημένο που εκ προοιμίου είναι άσφαιρη. Δεν έχει κανένα πολιτικό εκτόπισμα και είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα αποτύχει. Ποιο πολύ εξυπηρετεί την κυβέρνηση παρά τη ζημιώνει.

    Η δεύτερη μομφή δεν είναι τα δωράκια που ανταλλάσσουν τα κόμματα μεταξύ τους για να επιβιώσουν. Πρόκειται για τη μομφή του λαού. Είναι η κατακραυγή εναντίον της κυβέρνησης που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα.

    Περισσότερο θα έπρεπε να τρέμουμε τη μομφή του Θεού υπό το βλέμμα του οποίου, κατεδαφίστηκαν ολόκληρες αυτοκρατορίες. Αν θέλουμε να ζητήσουμε κάτι ως έθνος σήμερα, είναι να μην μας κατακρίνει άλλο ο Θεός», τόνισε ο κ. Νατσιός και κατέληξε.

    «Η διαφθορά της ψυχής έχει κοινή ρίζα με την διαφθορά της πολιτικής και η διαφθορά της πολιτικής γεννά τραγωδίες και εγκλήματα όπως αυτά των Τεμπών. Ακούμε αντεγκλήσεις ανομίες προς εντυπωσιασμό. Ποιος θα κατατροπώσει τον αντίπαλο, και τελικά ο μόνος νικημένος είναι ο λαός μας που αντί να ασχολείστε με τα φρικτά του προβλήματα, τον αναγκάζετε τεχνηέντως να ασχολείται αυτός με τα δικά σας αμαρτήματα

    Σ’ ένα βασίλειο διαφθοράς όπως έχει καταντήσει η Ελλάδα, γίνονται θαυμαστές ανατροπές που ξεσκεπάζουν την συγκάλυψη και αλλά σιγά σιγά έρχεται στο φως η αλήθεια. Οι 57 αυτές ψυχές μαρτύρησαν σε ένα κράτος ανομίας. Φτάνει η ώρα της Δικαιοσύνης για τα Τέμπη».

     

    Κ. Χατζηδάκης: Περισσότερο από τα Τέμπη τους νοιάζουν οι ψήφοι

    “Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη αντιπολίτευση. Αν θεωρητικά ψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας, το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο ότι θα έχει πέσει η κυβέρνηση που έχει αναστηλώσει το κύρος της χώρας. Αλλά και ότι θα κληθεί να κυβερνήσει μία αντιπολίτευση τοξική και χωρίς κανένα σχέδιο”.

    Αυτά επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας απόψε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. “Η αντιπολίτευση, τόνισε, παραβιάζει βασικούς κανόνες άσκησης της πολιτικής που ισχύουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αγνοεί το τεκμήριο της αθωότητας και αδιαφορεί για τους κανόνες μίας δίκαιης δίκης. Δεν νοιάζεται τόσο για τα θύματα όσο για τις δημοσκοπήσεις!”.

    Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην είναι συγκλονισμένος, κανείς που να μην έχει σκεφτεί ότι τα παιδιά στο τρένο θα μπορούσαν να ήταν και δικά του παιδιά. Και κανείς δεν πιστεύει πως δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες – και πάντως όχι η κυβέρνηση. “Τις ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο τότε Υπουργός Μεταφορών ο οποίος υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του. Αλλά δεν υπάρχει και κανείς που να μην πιστεύει ότι στο δυστύχημα των Τεμπών, τα ανθρώπινα λάθη έπαιξαν καθοριστική σημασία. Καθώς το βράδυ εκείνο παραβιάστηκε 7 φορές ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας του ΟΣΕ μέσα σε πολύ λίγα λεπτά. Εγώ ο ίδιος έχω ακούσει με τα αυτιά μου βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Επιτροπή να το παραδέχονται”, ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι ο μόνος κερδισμένος από ενδεχόμενη συγκάλυψη των ευθυνών για αυτή την τραγωδία είναι σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η αντιπολίτευση. “Σίγουρα όχι οι οικογένειες των θυμάτων και επίσης σίγουρα όχι η κυβέρνηση. Διότι οι πολίτες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θέλουν να μένει καμία σκιά σε τέτοιες υποθέσεις. Και τιμωρούν όποιον επιχειρήσει κάτι τέτοιο”.

    Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι – σε αντιδιαστολή – η Νέα Δημοκρατία για το Μάτι κατήγγειλε μεν τις κυβερνητικές ευθύνες, λάθη και παραλείψεις αλλά δεν ζήτησε να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες Υπουργών ούτε κατήγγειλαν οι ευρωβουλευτές της το θέμα σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. “Ούτε η Νέα Δημοκρατία το είχε κάνει. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά είχε διανοηθεί τέτοια πράγματα. Αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ, που τώρα κάνει άλλα! Όλα τα θύματα είναι θύματα και όλες οι οικογένειες είναι πονεμένες. Είναι ξεκάθαρο για μένα, ότι αυτή η αδίστακτη δημαγωγία δεν υπηρετεί τίποτα άλλο παρά μικροκομματικές ανάγκες! Οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μία τέτοια αντιπολίτευση. Που δεν νοιάζεται τόσο για τα θύματα όσο για τις δημοσκοπήσεις”, σημείωσε. “Οι ελπίδες όλων μας -και οι δικές μας, καθώς δεν είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι ανθρώπινα από εσάς- είναι στην Δικαιοσύνη. Μια Δικαιοσύνη που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα διεξάγει μία δίκαιη δίκη!”

    Σε σχέση με τα θεσμικά ζητήματα τα οποία θίγονται και στην τελευταία έκθεση της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

    “Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχουν γίνει λάθη ή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Για το δε ζήτημα των υποκλοπών, έχω μιλήσει εγώ ο ίδιος, από αυτό εδώ το βήμα της Βουλής και έχω ξεκαθαρίσει την άποψή μου. Και δεν έχω παρά να επαναλάβω όσα είχα και τότε σημειώσει! Χωρίς να αλλάζω λέξη!”

    Πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα που περιλαμβάνει:

    -Την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου το 2023 στην ΕΕ που μιλάει με εξαιρετικά θετικό τρόπο για την Ελλάδα!

    -Την έκθεση της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), που σημειώνει τη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια!

    -Την έκθεση του Economist για την ποιότητα της Δημοκρατίας, που κατατάσσει την Ελλάδα στις 20 καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου!

    “Είναι, άραγε, όργανό μας ο Economist; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Το Συμβούλιο της Ευρώπης;” διερωτήθηκε και κατέληξε:

    “Δεν είναι η ώρα η χώρα να διχαστεί, ούτε να παίξει με το μέλλον της. Είναι αντίθετα η ώρα να προχωρήσει ενωμένη μπροστά!

    Εμείς με σοβαρότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, διορθώνοντας όπου είναι αναγκαίο τα όποια λάθη μας.

    Η αντιπολίτευση προσπαθώντας επιτέλους να γίνει λιγότερο αναξιόπιστη και βάζοντας στην άκρη τη διαρκή ψευδολογία και τον ακραίο λαϊκισμό.

    Και η χώρα χωρίς να σπαταλήσει την πρόοδο των τελευταίων ετών.

    Οι Έλληνες έχουμε κάνει στροφή στην υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα. Και θα επιμείνουμε στη μόνη πολιτική δύναμη που σήμερα εγγυάται ένα ασφαλές μέλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες: τη Νέα Δημοκρατία!”

    Απαντώντας εξάλλου στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που ακολούθησαν, ο κ Χατζηδάκης σημείωσε τα εξής:

    Για τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ (Ε.Τσακαλώτο):

    -Προφανώς δεν έγιναν όλα τέλεια στον ΟΣΕ. Αλλά σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης τα κόμματα της αριστεράς ήταν απέναντι, οπαδοί της ακινησίας.

    -Στην ανάπτυξη επί ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν κάτω από το μισό της ΕΕ, σήμερα είμαστε πάνω από το διπλάσιο. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε φτάσει στο τέλος του πίνακα στις επενδύσεις, την τελευταία 4ετία έχουμε σημειώσει ρεκόρ εικοσαετίας ιδίως στις ξένες επενδύσεις. Ειδικά στην οικονομία, δεν μπορεί η αριστερά με την τραγελαφική διαχείριση που έκανε να κάνει και τον εισαγγελέα σήμερα.

    Για τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ (Μ.Κατρίνης):

    -Έχω μιλήσει πέντε φορές για τις υποκλοπές από αυτό το βήμα. Και σήμερα μίλησα χωρίς να προκληθώ. Οι ψηφοφόροι σας μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, αν οδηγείτε το κόμμα σας στην Συριζοποίηση.

    Για τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης (Κ.Χήτας):

    -Εμείς δεν έχουμε μαγικές συνταγές, τις μαγικές συνταγές τις διαθέτει το κόμμα σας. Όλα αυτά που λέτε για την οικονομία πηγαίνετε να τα πείτε στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα, στη Νέα Ιωνία, το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Τα λαικά στρώματα και οι εργαζόμενοι που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία κάποιο λόγο είχαν. Πάει πολύ με την κατ’ επάγγελμα υποστήριξη των λαϊκών συμφερόντων!

    Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχουν λαϊκά δικαστήρια και τέτοιου είδους στοχοποίηση χωρίς στοιχεία

    «Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που καταλογίζετε στην Κυβέρνηση ότι έχουν παραποιηθεί; Που υπάρχει ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παραποίησης και της κυβερνητικής λειτουργίας. Από που προκύπτει ότι η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που παραποίησε στοιχεία;» κάλεσε την Αντιπολίτευση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης να απαντήσει κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια επί της συζήτησης της Πρότασης Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που έχουν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

    Ο υπουργός ρώτησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ «πόσες Εξεταστικές Επιτροπές επί των ημερών σας κάνατε για τα δικά σας πεπραγμένα; Στα 20 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ: Καμία. Στα 5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: Μηδέν. Αντιθέτως, εμείς έχουμε κάνει από το 2019 μέχρι σήμερα, τρείς Εξεταστικές Επιτροπές και οι οποίες αφορούν τα πειραγμένα της δικής μας Κυβέρνησης».

    Υπενθύμισε ότι πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης της ΝΔ «ήταν που στην Αναθεώρηση του 2019 δόθηκε η δυνατότητα στην Αντιπολίτευση να συγκροτεί, έστω και μειοψηφικά, Εξεταστικές Επιτροπές». Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, είπε ο υπουργός «έχει άλλη αντίληψη για άλλη αντίληψη για τον Κοινοβουλευτισμό και άλλη από εσάς για την Δημοκρατία. Εμείς δεν φοβόμαστε την κριτική».

    Ο κ. Γεραπετρίτςη, είπε πως «στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στην μνήμη των νεκρών και στην θλίψη των οικογενειών και των οικείων τους» και πρόσθεσε ότι «θα κριθούν όλοι και θα κριθούμε όλοι για το τι έχουμε πράξει. Δεν μπορεί όμως να υπάρχουν λαϊκά δικαστήρια και δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιου είδους στοχοποίηση χωρίς στοιχεία»

    Με την ιδιότητα και την γνώση που απέκτησε ως πρώην υπουργός Μεταφορών και Δικτύων που ανέλαβε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε διεξοδικά στην διαχρονική πορεία υλοποίησης της Σύμβασης 717 που υπογράφηκε αρχικά το 2014 και μέσα σε δύο έτη θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί.

    Το 2016, όμως είπε, το ποσοστό υλοποίησης είχε φτάσει σε ένα ποσοστό μικρότερο του 18% και ουσιαστικά η Σύμβαση αυτή διακόπηκε, καθώς διαπιστώθηκε πως η κατάτμηση σε δύο πεδία (Βόρειο και Νότιο) δημιουργούσε ασυμβατότητες και δεν ήταν αδύνατον να είναι λειτουργικά μεταξύ τους τα συστήματα. Μέχρι το τέλος της θητείας της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, είπε ο υπουργός « δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόοδο των εργασιών και συνεπώς λιγότερο του 20% του έργου ήταν λειτουργικό».

    Η Κυβέρνησης της ΝΔ, ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης πήρε την πρωτοβουλία να επιταχύνει τις διαδικασίες, κάτι που δεν ήταν εύκολο, διότι πρώτα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση με την αρμόδια ΕΕ , να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το ΤΕΕ. Η πραγματικότητα, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης «είναι ότι η Σύμβαση αυτή, ολοκληρώνεται δυστυχώς τραγικά με καθυστέρηση, των περασμένο Σεπτέμβριο και αφού υπήρξε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών»

    Ο υπουργός, υποστήριξε ότι για να συμβεί αυτό το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα «συνέβησαν μια σειρά από σφάλματα». Δεν υπήρξε η αυτόματη χάραξη της γραμμής παρ’ όλο που ο ίδιος σταθμάρχης είχε προβεί σε άλλες προηγούμενες χαράξεις. Αποδείχθηκε ότι το σύστημα αυτόματης χάραξης λειτουργούσε και πριν και μετά το δυστύχημα.

    Τα κλειδιά δρομολογήθηκαν προς την αντίθετη μερία με συνέπεια η αμαξοστοιχία να βρεθεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Η τοπική τηλεδιοίκηση, ο πίνακας ελέγχου που ήταν σε απόλυτη λειτουργία όπως έχει διαπιστωθεί έδειχνε την λάθος πορεία των δύο τρένων και ο σταθμάρχης θα μπορούσε επί 5,5 χιλιόμετρα να δει ότι τα τρένα είχαν πορεία μετωπικής σύγκρουσης. «Σημειώθηκαν», είπε ο υπουργός, «μια σειρά από σφάλματα που οδήγησαν σε απανωτές παραβιάσεις του πρωτόκολλου ασφαλείας που έχει πολλαπλές δικλείδες και έπρεπε όλες να παραβιαστούν για να σημειωθεί αυτό το τραγικό αποτέλεσμα που έγινε εκείνη την τραγική ημέρα».

    Ο κ. Γεραπετρίτης, ανέφερε πως από πλευράς της Πολιτείας, μετά το δυστύχημα, υπήρξε «μια συντονισμένη και πολύπλευρη προσπάθεια για την διερεύνηση των αιτίων. Πέρα της δικαστικής διερεύνησης του ατυχήματος που η Δικαιοσύνη έδρασε ταχύτητα. Δημιουργήθηκε μια Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και μέσα σε χρόνο ρεκόρ, 45 ημερών, υπήρξε ένα πολυσέλιδο πόρισμα που απέδιδε τις ευθύνες που αναλογούσε σε όλα τα Κεφάλαια.

    Επίσης με δική μου πρωτοβουλία και επίσκεψή μου στην ΕΕ, αρμόδια Επίτροπος διέταξε να έχουμε ένα αμερόληπτο πόρισμα εκ μέρους και της ΕΕ που δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα».

    Ο υπουργός επισήμανε ότι «όλα αυτά δεν κατατείνουν, και δεν θα μπορούσαν να κατατείνουν, σε οποιαδήποτε επιχείρηση συγκάλυψης. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση επιχείρησε να έχει μια πλήρη διαφάνεια γιατί μόνο με αυτήν θα μπορούσε να επέλθει η κάθαρση σε ένα τόσο τραγικό συμβάν».

    Ο κ. Γεραπετρίτης, παρατήρησε πως στην Πρόταση Δυσπιστίας που έχει κατατεθεί και αναφέρεται στο δυστύχημα των Τεμπών « υπάρχουν πολλές πραγματικές και νομικές πλημμέλειες».

    Αναρωτήθηκε από ποιον συστήθηκε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων; Δεν ήταν από εμάς που συγκροτήθηκε και μάλιστα με επιστήμονες που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ακεραιότητά τους και την γνώση τους «στο πλαίσιο της ωφελούμενης αυτοδιόρθωσης και του αυτοελέγχου, που οφείλει να κάνει η κάθε Κυβέρνηση».

    Επισήμανε ότι παραπλανητικά έχει αναγραφεί στην Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι « η Κυβέρνηση αγνόησε πλήρως το πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής που συνέστησε ότι το τραγικό δυστύχημα θα είχε με βεβαιότητας θα είχε αποτρέπει εάν υπήρχε η οποιαδήποτε ολοκλήρωση της Σύμβασης 717» λέγοντας ότι «αυτό, δεν υπάρχει πουθενά μέσα στο κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής, αντιθέτως, εγώ διαβάζω πολλά πράγματα που είναι χρήσιμα και μας βοηθούν για το μέλλον, αλλά δεν λένε αυτό που γράφετε»!

    Ο υπουργός, επισήμανε στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης ότι «όλες οι παρατάσεις που δόθηκαν διαχρονικά στην υλοποίηση της Σύμβασης 717 δόθηκαν με την έγκριση της ΕΕ και δεν ήταν μονομερείς εθνικές αποφάσεις»

    Ο κ. Γεραπετρίτης κατέληξε σχολιάζοντας την αναγγελία κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας με το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ λέγοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι πάντοτε, όταν υπάρχει μια ζέση πολιτική για να στραφεί η Αντιπολίτευση κατά της Κυβέρνηση θα υπάρξει πολύ δουλειά» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης που συνυπογράφουν την Πρόταση Δυσπιστίας, «αλήθεια, διαβάσατε την Πρότασή σας πριν την υπογράψετε;

    Είστε σίγουροι ότι θέλετε να είναι η πολιτική σας παρακαταθήκη αυτό που γράφετε ότι “φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λάθος πορεία στο μοιραίο τρένο”, αλήθεια “φαίνεται;”, διερωτήθηκε ο υπουργός.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με παρέμβασή του ανέφερε στον υπουργό ότι «υπήρχε απελπιστικά μειωμένος αριθμός εργαζομένων, άρα πολύ εύκολο το ανθρώπινο λάθος. Κανένα από τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούσε, μόνο ο τοπικός πίνακας χειρισμός και αυτό για ενάμιση χιλιόμετρο γιατί είχαν καεί κάποια λαμπάκια και τρίτον, κανένας δεν μπορούσε να ελέγξει τι μεταφέρει μια εμπορική αμαξοστοιχία.

    Υπήρχε ένα εκρηκτικό μείγμα από σειρά παραγόντων, άρα γιατί μιλάμε μόνο για ανθρώπινο λάθος» Χαρακτήρισε «διάτρητη την Σύμβαση 717, που δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, όπως και πολλά έργα της ΕΡΓΟΣΕ για τα οποία έχει πιεστεί από τα λόμπι της ΕΕ»

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε στον υπουργό όπως είπε «τρία δεδομένα και δύο ερωτήματα». Τα δεδομένα, είναι: ο κ. Καραμανλής γιατί έλεγε σε βουλευτές της Αντιπολίτευσης ότι ήταν ντροπή να θέτουν θέματα σιδηροδρομικής ασφάλειας. Γιατί δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική ο κ. Γενιδούνιας και ο κ. Τσαλίδης που είχαν ενημερώσει τον υπουργό για αυτούς τους κινδύνους ασφάλειας που υπήρχαν.

    Εσείς, γιατί πήρατε αμέσως μέτρα το δυστύχημα και όχι ο κ. Καραμανλής» και έθεσε τα ερωτήματα «Δεν θα έπρεπε να είχαν κληθεί στην Επιτροπή οι κ.κ. Γενιδούνιας και Τσαλίδης; Με αυτά που ξέρουμε σήμερα πόσα από αυτά που ξέρουμε σήμερα θα έπρεπε να είχε κάνει ο κ. Καραμανλής για να μην γίνει το δυστύχημα;»

    Ο υπουργός, απάντησε στους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, ότι η μείωση του προσωπικού συντελέστηκε κυρίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2010- 2019. Επί κυβέρνησης της ΝΔ υπήρξαν συνολικά 417 νέες θέσεις, όταν την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μηδέν.

    Τα προβλεπόμενα και υπάρχοντα συστήματα αυτόματης χάραξης λειτουργούσαν και αυτό καταγράφεται στην Έκθεση της Επιτροπής, αντιθέτως «πείτε μου την σελίδα που το αναγράφει. Με τα συστήματα αυτά που υπήρχαν λειτούργησε ο σιδηρόδρομος επί 50 χρόνια, χωρίς να έχουν υπάρξει τέτοιες τραγωδία.

    Πρέπει σαφώς να τα ενισχύσουμε και έχει ενισχύθηκαν πάρα πολύ τα συστήματα τηλεπικοινωνιών, ο φωτισμός , η επικοινωνία εντός των σηράγγων και βέβαια ολοκληρώθηκε η φωτοσήμανση και η τηλεδιοίκηση πριν έρθει η καταστροφή του Daniel που τώρα και εκεί αποκαθίστανται οι ζημιές».

    Απέρριψε ότι κανείς δεν ελέγχει τι μεταφέρουν τα τρένα, υπάρχουν όλες οι επαρκείς έλεγχοι και είναι άλλο εάν έχουμε επίορκους, που ο έλεγχός τους είναι αρμοδιότητας της δικαιοσύνης. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «θα κριθούν όλοι και θα κριθούμε όλοι για το τι έχουμε πράξει. Δεν μπορεί να υπάρχουν όμως λαϊκά δικαστήρια και δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιου είδους στοχοποίηση χωρίς στοιχεία».

    Ανδρουλάκης: Ψεκασμένες θεωρίες ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα

    Με αυστηρή γλώσσα ο Νίκος Ανδρουλάκης περενέβη πριν από λίγο στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας και απέρριψε ως «ψεκασμένες θεωρίες» τους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εξυπηρετεί με την πρότασή του διαπλεκόμενα συμφέροντα. «Η παράταξή σας είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία.

    Πήραμε τη πρωτοβουλία γιατί οι Έλληνες θέλουν να μάθουν την αλήθεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Πρόσθεσε πώς «από χθες το βράδυ αναμασούν αυτούς τους ισχυρισμούς χωρίς να δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα». Υποστήριξε ότι τα κίνητρα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι αξιακά κι όχι καθεστωτικά όπως της ΝΔ.

    Καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, υποστηρίζοντας πώς άλλα είπε το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη κι άλλα στην ομιλία του στη Βουλή αργά το μεσημέρι.

    «Αφήστε τη γλώσσα Βελόπουλου κι απαντήστε σε τρία καθαρά ερωτήματα: Ποιός πήρε το υλικό, ποιός το χάλκευσε και ποιός το διοχέτευσε, από τις πρώτες ώρες στο Πρώτο Θέμα;», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

    Αναρωτήθηκε άν ήταν το μακρύ χέρι του Μαξίμου και τόνισε: «Μπορείτε να κοροϊδεύετε λίγους για καιρό αλλά δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε όλους για πάντα».

    Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης είναι που πρέπει να απολογηθεί αύριο

    «Στον κ. Μητσοτάκη έχει κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, αυτός πρέπει να απολογηθεί αύριο», «το ερώτημα της πρότασης δυσπιστίας είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Όλα τα σχέδια παραβίασης του κράτους δικαίου αφορούν τον κ. Μητσοτάκη, το Μαξίμου και τα κεντρικά της ΝΔ», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Φάμελλος απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα ενόψει της ομιλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ζητώντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως ερωτήματα έθεσε και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη με αφορμή σημερινές αναφορές του.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει αναγκαστικά στη Βουλή, «θα έρθει να απολογηθεί στη Βουλή την οποία υποτίμησε και δεν ήταν όταν συζητάγαμε το πόρισμα της εξεταστικής, γιατί υποτίμησε τη Βουλή, την κοινωνία, την δημοκρατία και την μνήμη των θυμάτων – και αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι: πρέπει να έρθει εδώ και να απολογηθεί».

    Τόνισε ότι «οι βουλευτές της Ν.Δ. καλούνται να υπερασπιστούν το ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και εκτίθενται καθημερινά έναντι της κοινωνίας, γιατί τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά τους διαψεύδουν».

    Έφερε ως παράδειγμα τις «σημερινές αοριστίες και υπεκφυγές» του κ. Τριαντόπουλου: «Αυτά που είπε σήμερα διαψεύδουν τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει μία βδομάδα μετά το δυστύχημα, όπου παραδέχτηκε ότι ο ίδιος ήταν παρών και υπεύθυνος του έργου των μπαζωμάτων από τις 2-5 Μαρτίου και σήμερα ήρθε να πει ότι δεν είχε καμία ευθύνη».

    «Οι βουλευτές της Ν.Δ. αύριο θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους, θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια και το κομματικό συμφέρον, το συμφέρον της καρέκλας του κ. Μητσοτάκη και των υπολοίπων τζακιών που καλύπτει», σχολίασε.

    Ενόψει της ομιλίας του κ. Καραμανλή, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «οφείλουμε να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Καραμανλή, τα οποία τίθενται και προς τον υφυπουργό κ. Καραγιάννη και θέλουμε απαντήσεις».

    Συγκεκριμένα ρώτησε τον κ. Καραμανλή «γιατί αγνοήσατε όλες τις θεσμικές επισημάνσεις που σας είχαν γίνει για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου;». Επισήμανε ότι αναφέρεται στην παραίτηση του κ. Σπηλιόπουλου, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ που παραιτήθηκε στις 28 Μαΐου 2020 και με εμπιστευτική επιστολή προς τον κ. Μητσοτάκη έθετε τα προβλήματα.

    Δεύτερον, τον ρώτησε «γιατί αγνοήσατε την επιστολή παραίτησης του κ. Τσαλίδη, διευθύνοντα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, που περιγράφει τα σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία του ελληνικού σιδηρόδρομου και επισημαίνει τον κίνδυνο ενός συμβάντος μέγιστη σοβαρότητας;».

    Τρίτον, γιατί «αγνόησε» την επιστολή παραίτησης 27 Απριλίου ’22 του κ. Κατσιούλη που ήταν πρόεδρος της επιτροπής τηλεδιοίκησης, «ο οποίος στην επιστολή του αναδεικνύει τα ελλείμματα, την κακοδιαχείριση, την καθυστέρηση και τη μη υλοποίηση φυσικού αντικειμένου».

    Τέταρτον, γιατί «αγνόησε» το εξώδικο της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανοδηγών στις 21 Οκτωβρίου 2022 με την υπογραφή του κ. Γενιδούνια, «για τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου, την κακή κατάσταση της γραμμής, τη μη λειτουργία τηλεματικής φωτοσημάτων τηλεδιοίκησης, και τους κινδύνους ασφαλείας».

    Η πέμπτη ερώτηση αφορούσε «το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού με υπογραφή 4 Οκτωβρίου 2021, με το οποίο η αρχή ζητούσε την άμεση άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των προσώπων που εμπλέκονται στην κακοδιαχείριση και την ελλιπή επίβλεψη της σύμβασης 717».

    Επίσης, ζήτησε να απαντήσει ο πρώην υπουργός, γιατί ενώ είχε καεί ο σταθμός τηλεδιοίκησης της Λάρισας το ’19 δεν τον αποκατέστησε. «Να μας πει για ποιο λόγο, αφού δεν υπήρχε από το ’19 το κέντρο τηλεδιοίκησης και το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου της Καρόλου, γιατί δεν πήρε τα μέτρα που ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων (ως υπηρεσιακός μετά την παραίτηση Καραμανλή), όπως μείωση της πυκνότητας δρομολογίων και της ταχύτητας τους και διπλούς σταθμάρχες στη βάρδια. Γιατί δεν έγιναν 4 χρόνια αυτά;».

    Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «χυδαίο παραλήρημα από τον κ. Φλωρίδη», ο οποίος «με απαράδεκτη φρασεολογία για όλη την αντιπολίτευση, επιτέθηκε λέγοντας ότι ‘για τα μπάζα είναι όσοι πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα’».

    «Του προτείνω να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων που ήρθαν και μας βρήκαν και μας περιέγραψαν πώς έψαχναν εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα να βρουν προσωπικά αντικείμενα των παιδιών ή των συγγενών τους, εκεί που μεταφέρθηκαν μαζί με τα μπάζα, τα υπολείμματα του δυστυχήματος», είπε. Σχολίασε πως «δεν είναι ότι δεν έχει συναίσθηση, δεν έχει ούτε ηθική ο κ. Φλωρίδης.

    Έφτασε σε σημείο, ως σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος, να μας κατηγορήσει για αριστερόστροφο φασισμό. Είναι γνωστή η κατρακύλα του και ο λαϊκισμός του. Πιο ακροδεξιός από τον κ. Βορίδη έχει καταντήσει».

    Ανέφερε ότι εκείνοι που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του λαού και της Ευρώπης έναντι της ελληνικής δημοκρατίας, είναι αυτή η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Φλωρίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης, «γιατί είναι κι εκείνος υπεύθυνος, όταν ως υπουργός Δικαιοσύνης κατακρίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο για υποβάθμιση του κράτους δικαίου».

    Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «το έγκλημα των Τεμπών θα ξανάρθει πολλές φορές στην Ολομέλεια γιατί είναι βαθιά αποτυπωμένο στην κοινωνική συνείδηση και γιατί δεν έχουν δοθεί απαντήσεις» και «δεν μπορεί να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια όταν έχουμε 57 θύματα».

    «Ούτε για το μπάζωμα του χώρου έχουν δοθεί απαντήσεις, αλλά ούτε για την μονταζιέρα των παραποιημένων ηχητικών συνομιλιών του σταθμάρχη», είπε. «Μας λένε οι εκπρόσωποι της ΝΔ ότι η Αστυνομία πήρε αρμοδίως 3-4 μέρες μετά και παρέδωσε στις ανακριτικές αρχές τα ηχητικά ντοκουμέντα. Δεν κατηγορούμε γι’ αυτά. Αυτό για το οποίο έχει διατυπωθεί κατηγορία και θέλω να απαντήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι ποιος παραποίησε και ποιος έδωσε τα παραποιημένα ηχητικά ντοκουμέντα σε μμε».

    Υποστήριξε ότι ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: «η χειραγώγηση της κοινής γνώμης». «Ποιος έβγαλε στη δημοσιότητα με παράνομη παρέμβαση σε ηχητικά αρχεία και με ηλεκτρονικά ίχνη που πρέπει να αποκαλυφθούν, ηχητικά ντοκουμέντα για να παραπληροφορήσει και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη; Και ποιον εξυπηρετούσε αυτή η παραποίηση πέραν από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη;», ρώτησε. Πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από την επόμενη μέρα το πρωί μιλούσε για το ανθρώπινο λάθος».

    «Το ερώτημα που πρέπει να απολογηθεί αύριο ο κ. Μητσοτάκης – και όχι μόνο ο κ. Καραμανλής σήμερα – είναι ποια συμφέροντα και ποιες δεσμεύσεις κρύβονται πίσω από το διπλό έγκλημα συγκάλυψης».

    «Το σχέδιο συγκάλυψης που στήθηκε μέσα σε λίγες ώρες από το τραγικό δυστύχημα, είναι σχέδιο του Μαξίμου και της Πειραιώς, της κυβέρνησης και της ΝΔ. Γιατί από τη Ν.Δ. τα κεντρικά της και το Μαξίμου έχουν εξυφανθεί οι υποκλοπές, η χρήση παράνομου λογισμικού μέχρι και η εξαγωγή του, οι απειλές στις ανεξάρτητες αρχές, οι απειλές στους κορυφαίους δικαστικούς, η παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων», ανέφερε.

    Καταληκτικά, ο κ. Φάμελλος είπε ότι αυτά «αφορούν τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, γιατί μετά από το τραγικό δυστύχημα, όσα έχουν συμβεί είναι επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Στον κ. Μητσοτάκη έχει κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, αυτός πρέπει να απολογηθεί αύριο».

    Παράλληλα ωστόσο, «πρέπει να μας δώσει πολύ σύντομα για όλα αυτά απαντήσεις και η Δικαιοσύνη. Γιατί πέρα από τον έλεγχο του εγκλήματος καθαυτού, πρέπει να γίνει έλεγχος από την δικαιοσύνη και για το μπάζωμα και για την απώλεια πειστηρίων και για την παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων και για την διασπορά ψευδών ειδήσεων και αποπροσανατολισμό της κοινωνίας» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

    Μ. Χρυσοχοΐδης: Η αντιπολιτευτική πρωτοβουλία της πρότασης μομφής είναι προσχηματική, δεν προσφέρει τίποτα

    “Η αντιπολιτευτική πρωτοβουλία της πρότασης μομφής είναι προσχηματική, δεν προσφέρει τίποτα”, δήλωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι “τίποτα δεν μπορεί να επουλώσει την πληγή της ξαφνικής και άδικης απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να απαλύνει τα συναισθήματα είναι αυτός της απόδοσης ευθυνών όπου υπάρχουν. Η Δικαιοσύνη δεν έχει μιλήσει ακόμη”.

    “Υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται σοβαρά και τεκμηριωμένα ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις συγκάλυψης; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να στοιχειοθετήσει σοβαρά παρεμπόδιση ή συγκάλυψη; Δεν γίνεται, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Το ξέρει και η αντιπολίτευση αυτό. Πολλές θεωρίες συνομωσίας παρήγαγαν ενόχους, δυστυχώς σε βάρος αθώων ανθρώπων και δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Έμεινε μόνο το δηλητήριο. Αυτό επιχειρείται και σήμερα”, πρόσθεσε ο υπουργός.

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι “δεν επιτρέπεται να ζητούνται πρόωρες εκλογές υπό διεθνή επιτροπεία. Στο δείκτη Δημοκρατίας του Economist η διενέργεια των εκλογών στη χώρα μας επιτυγχάνει βαθμολογία πάνω από το 9. Κύριοι συνάδελφοι όλοι μαζί φτιάξαμε τη Δημοκρατία μας. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσει το ψεύδος για να κάνουν κάποιοι πολιτική καριέρα στις πλάτες των συνανθρώπων μας”.

    Όλ. Γεροβασίλη: Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κρυφτεί άλλο, θα έρθει απολογούμενος

    “Βεβαίως η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της αλλά ηθική δεν υπάρχει; Ηθική δικαίωση;”, διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής η Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις. Αν είναι γνωστή η αποκάλυψη του Βήματος τότε τι έγινε με τη διερεύνησή της έναν χρόνο μετά;”.

    “Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κρύφτηκε στη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής αλλά τώρα δεν θα κρυφτεί. Θα έρθει να απολογηθεί. Με το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τάχα τα εκδοτικά συμφέροντα θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση και υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης με όλους εμάς της αντιπολίτευσης, με συγχωρείτε αλλά μέχρι και τα συμφέροντα μπορούν να γελάνε”, πρόσθεσε.

    Η κα. Γεροβασίλη ανέφερε επίσης ότι “δεν θα εθιστούμε στην υπονόμευση του Κράτους Δικαίου. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί”.

    Μαμουλάκης: Δεν ισχύουν τα περί αγωγού φυσικού αερίου στο σημείο μηδέν

    Να ανακαλέσει η κυβέρνηση το «ψέμα περί αγωγού φυσικού αερίου» ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υποδομών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χάρης Μαμουλάκης.

    Όπως είπε, πήγε ο ίδιος «στον τόπο του εγκλήματος, το σημείο μηδέν» και διαπίστωσε ότι 1ον, δεν έγινε μπάζωμα μόνο, έγινε προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο 24ωρο, 2ον, τα προϊόντα εκσκαφής τα οποία μετακινήθηκαν με την απευθείας ανάθεση των 647.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν σε σημείο μη εγκεκριμένο από τις αρχές και 3ον, η επίχωση δεν επήλθε μόνο με γαιώδες έδαφος και σκίρα, αλλά και με προσμίξεις.

    Χαρακτήρισε, επίσης, «μεγάλο ψέμα» αυτό που ακούστηκε με τον αγωγό φυσικού αερίου. «Το επιστρατεύσατε οψίμως ως επιχείρημα. Ψέμα γιατί προφανώς ξέρετε από το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ ότι κανένα δίκτυο φυσικού αγωγού δεν περνάει κάτω από τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος ήταν το σημείο που ορίσθηκε από το συντονιστικό για να φτάσουν στο σημείο μηδέν. Ψέμα λοιπόν αυτό και πρέπει άμεσα να το ανακαλέσετε» είπε ο κ. Μαμουλάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη.

    Κικίλιας: Η αδιανόητη αυτή τραγωδία δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση

    «Η εθνική τραγωδία των Τεμπών – οι 57 νεκροί, οι τραυματίες, οι μανάδες, οι πατεράδες, οι συγγενείς – ότι και να αποτολμήσει ο οποιοσδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Είναι μια αδιανόητη τραγωδία και δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση», διεμήνυσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

    Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση κι αν επιχειρηθεί πολιτική εκμετάλλευση, υποβαθμίζεται.

    Δυστυχώς, όπως παρατήρησε, αυτό το οποίο συμβαίνει αυτές τις ημέρες στη Βουλή, αποτελεί κακή προβολή του κοινοβουλευτισμού και του πολιτικού συστήματος στην κοινωνία, αφού επικρατεί άκρατος λαϊκισμός και μικροπολιτική και εν τέλει τραγική εκμετάλλευση των γεγονότων.

    Όπως εκτίμησε ο υπουργός, εξαιτίας αυτής της κακής πρακτικής χάνουν όλοι, αφού οι πολίτες οριζοντίως γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική, ενώ δεν υπηρετείται ο σκοπός της διερεύνησης της υπόθεσης και δεν φωτίζονται πτυχές του φοβερού αυτού δυστυχήματος.

    «Αν πραγματικά θέλετε να αποδοθούν ευθύνες, δεν μπορεί να σκέφτεστε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειες, στα θύματα, στα παιδιά, που σκοτώθηκαν, στους πατεράδες, στις μανάδες, στους τραυματίες», είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης και καταλόγισε «πολιτικό μένος, σύγχυση και η διάχυση των ευθυνών με συνεχή μετατόπισή τους, ακόμα και σε πρόσωπα» που οδηγούν – όπως δήλωσε – με μαθηματική ακρίβεια σε συγκάλυψη.

    Και παρότι ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας επιζητούν μόνον κομματικά οφέλη, ενόψει ευρωεκλογών, εκτίμησε ότι το εντελώς αντίθετο θα συμβεί, αφού πλέον οι κοινωνία θέλει να ξεχάσει τις έξαλλες φωνές, τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, προς τους πολιτικούς αντιπάλους και τις τοξικές καταγγελτικές εκφράσεις, που ακούγονται αυτές τις ημέρες.

    «Ακούγονται κατηγορίες και βαριές κουβέντες περί εγκληματιών, περί δολοφόνων, που νομίζω ότι αυτή δεν είναι απάντηση στα ποσοστά σας αν αυτό επιζητάτε», είπε ο κ. Κικίλιας κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

    Τόνισε πως το ζητούμενο δεν είναι το τι έγινε – αφού η μετωπική σύγκρουση δύο τρένων που κινούνταν στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή εν έτει 2024 είναι μια πρωτοφανής αδιανόητη τραγωδία, που δεν το χωράει το μυαλό του ανθρώπου – αλλά γιατί έγινε. Προσέθεσε πως τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και η αντιπολίτευση δεν βοηθάει με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τα θέματα.

    «Δηλαδή θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί βρέθηκαν τα δυο τρένα στην ίδια γραμμή. Γιατί ο σταθμάρχης, γιατί ο Α σταθμάρχης και όχι ο Β, γιατί δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας, γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα Α, το σύστημα Β, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση 717. Αυτά τα γιατί πρέπει να διερευνώνται σε όλα τα επίπεδα από την πρώτη στιγμή και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη δικαίωση των θυμάτων που είναι πρωταρχικό ηθικό καθήκον όλων μας.

    Έχει να κάνει προφανώς με τον κίνδυνο και την αποτροπή του κινδύνου επανάληψης παρόμοιου δυστυχήματος», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και διερωτήθηκε «που υπάρχει συγκάλυψη για τί πράγμα; Αποδεικτικών στοιχείων για το τι; Για το αν συγκρούστηκαν μετωπικά δύο τρένα;».

    Επισήμανε πως με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη και θα παραπέμψει αυτούς που πρέπει και αφού σημείωσε ότι κατά το Σύνταγμα υπάρχει σαφής διαχωρισμός της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής εξουσίας και της δικαστικής, και προκάλεσε τα κόμματα να απαντήσουν αν δεν πιστεύουν στη Δικαιοσύνη που είναι πυλώνας της Δημοκρατίας, να το πουν ευθέως.

    «Εάν πιστεύετε στη Δικαιοσύνη, αισθάνεστε ότι θα λυγίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο σε τι; Στο να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια; Έτσι φιλοδοξείτε αν αύριο είστε κυβέρνηση οποιοιδήποτε από εσάς να συμπεριφερθεί η ελληνική πολιτεία; Να μην υπάρχει πλαίσιο δημοκρατικό; Να μην κρίνουν αυτοί οι οποίοι πρέπει;».

    «Το αν φλέγεται η καρδιά και η ψυχή των ανθρώπων και θέλουμε Δικαιοσύνη τώρα και η δικαιοσύνη έχει άλλους ρυθμούς να το συζητήσουμε, όπως και τα κακώς κείμενα, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε πως ο ίδιος αρνείται να βάλει ένα ακόμα πετραδάκι στο διχαστικό οικοδόμημα το οποίο στήθηκε και θα στηθεί μέχρι και τις ευρωεκλογές στα συντρίμμια, στις ψυχές αυτών των ανθρώπων, των παιδιών.

    «Δεν τιμάει κανέναν αυτό. Η δικαίωση δεν θα σβήσει τον πόνο, το τραύμα για την απώλεια των ανθρώπων αλλά θα αποκαταστήσει σε ένα βαθμό τη χαμένη εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που δεκαετίες δεν λειτουργεί σωστά, με ευθύνη και του πολιτικού συστήματος. Άρα η δικαίωση μέσα από αυτόν τον τρόπο και δρόμο που έχετε διαλέξει δεν θα βρεθεί. Το αντίθετο. Και προσέχετε την ευθύνη την έχουν όλοι. Την έχει η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται», είπε και κατηγόρησε τα κόμματα, που συνυπέγραψαν την πρόταση ότι θέλουν να μεταθέσουν στο σύνολο της την ευθύνη για πράγματα τα οποία έχουν συμβεί σε μια κυβέρνηση.

    «Να δούμε αυτό πόσο στέκει στον χρόνο και πόσο πιστευτό είναι. Αλλά αισθάνομαι ότι το παλιό όταν αξίζει οφείλουμε να το συντηρούμε και να το στηρίζουμε».

    Εμείς, όμως, είπε, «θέλουμε να συνεχίσουμε το παλιό το οποίο πολιτικά, έτσι, μπήκε σε ένα πλαίσιο ενός πολιτικού σώου. Το κόστος το πληρώσαμε σαν κοινωνία. Το πληρώσαμε σαν χώρα. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Δεν έχουμε δείξει πολιτικά να έχουμε ωριμάσει και δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι ηγούμαστε για να δείξουμε στον κόσμο και στην κοινωνία ποιος είναι ο τρόπος να αισθανθεί δικαίωση. Γιατί αυτό επιζητά».

    «Άρα, λοιπόν, λίγο ενσυναίσθηση, κυρίες και κύριοι. Να νοιαζόμαστε για όλους πραγματικά. Η επιλογή είναι δική σας, είναι δική μας, και στο τέλος είναι της ελληνικής κοινωνίας και θα δούμε στο τέλος της ημέρας που όλο αυτό θα καταλήξει. Δικαιοσύνη για όλους, δικαιοσύνη μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας μας, όχι σε κανόνες ζούγκλας», είπε καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Κικίλιας.

    Φλωρίδης: Είναι για τα μπάζα όσοι κάνουν σπέκουλα για μπαζώματα στα Τέμπη

    Σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε στην ομιλία του, στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

    Συγκεκριμένα, στράφηκε κατά του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη χρειάστηκε ένα νεύμα από εξωθεσμικούς παράγοντες για να προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

    Ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι «χρειάστηκε να υπάρξει ένα σήμα από κάπου εξωθεσμικά για να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας», ενώ όπως είπε, είχε την ευκαιρία να το κάνει κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της Εξεταστικής καταθέτοντας πρόταση ποινικής δίωξης κατά υπουργών, περιγράφοντας αδικήματα ή να καταθέσει τότε πρόταση μομφής. Όμως όπως είπε, «δεν περιμένατε ούτε να περάσει μια μέρα μετά από κυριακάτικο δημοσίευμα για να μην φανεί ότι είστε τόσο στοιχισμένοι».

    Ο κ. Φλωρίδης, αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νικόλας Φαραντούρης, λέγοντας ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει σχέση με την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία που ξεκινάει από το 1974 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η άποψη ότι χρειαζόμαστε ελεύθερες εκλογές δεν είναι ξεκάρφωτη μόνο από τον αρχηγό της. Την ακολούθησε και ο κ. Φαραντούρης που κάλεσε σε επέμβαση ξένων δυνάμεων, καλώντας την Ευρωπαία Εισαγγελέα να ρίξει την κυβέρνηση».

    Αναφερόμενος στη διαμόρφωση του χώρου μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Φλωρίδης χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα λέγοντας: «Πόση σπέκουλα για τα μπαζώματα. Για φαντάσου.

    Εκεί δίπλα βρέθηκαν φορτηγά με χώματα, όταν έγινε το δυστύχημα έπρεπε μηχάνημα να ανοίξει δρόμους – έχει γκρεμούς εκεί. Όσοι κάνουν σπέκουλα για μπαζώματα, είναι για τα μπάζα». «Η κυβέρνηση εγκαλείται από ετερόκλητες δυνάμεις που επιθυμούν να δημιουργήσουν σύννεφο να μην φανεί η αλήθεια, μετέρχονται μεθόδους για να μην μάθει ο κόσμος την αλήθεια», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

    Τέλος, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου για το δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της συγκάλυψης, όπως μας κατηγορείτε, ανταποκρίθηκε τον Ιούλιο του ‘23 στο αίτημα των ανακριτών και έφερε καταπείγουσα διάταξη για να μπορέσουν οι ανακριτές να ακούσουν τις συνομιλίες».

    Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες ήταν απομαγνητοφωνημένες, αλλά οι προβλέψεις στη νομοθεσία, δεν επέτρεπαν να ακουστούν συνομιλείς από μεταξύ όλων των πιθανών εμπλεκομένων των μηχανοδηγών μεταξύ τους, των σταθμαρχών.

    Ψηφίστηκε όπως είπε διάταξη που διερευνήθηκε το πεδίο έρευνας του ανακριτή, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «προχωράμε στην κατασκευή του χώρου για να διεξαχθεί η δίκη, μαζί με τον περιφερειάρχη Κουρέτα και θα είναι έτοιμος μέχρι τέλος Μαΐου. Θα έχει θέσεις 100 δικηγόρων και για δημοσιογράφους, ώστε να μην ζήσουμε την τραγωδία που ζήσαμε με το Μάτι, που δεν βρίσκατε αίθουσα για να ξεκινήσει η δίκη».

    Στυλιανίδης: Άστοχη, άτοπη και καταχρηστική η πρόταση, με λογική λαϊκισμού, άκρων και τραμπισμού

    Άτοπη, άστοχη και καταχρηστική χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι «η διερεύνηση του τραγικού αυτού σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρίσκεται αποκλειστικά στη δικαστική διαδικασία».

    «Η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί αιχμή προς τη δικαιοσύνη ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο μείζον θέμα, για το οποίο είναι αρμόδια, και να ρίξει φως σε ένα τέτοιο τραγικό συμβάν», τόνισε και συμπλήρωσε:

    «Η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης είναι επίσης άστοχη γιατί κατατίθεται λίγο πριν από τις ευρωεκλογές κατά μιας κυβέρνησης η οποία εξελέγη πριν από ένα χρόνο με συντριπτική πλειοψηφία παρότι βίωσε αυτό το συμβάν, πριν από τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις».

    Στη συνέχεια μίλησε για λογική «λαϊκισμού, των άκρων και του “τραμπισμού”», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι λίγο πράγμα για τη δημοκρατία να μπαίνουμε, συχνά, σε τέτοιες διαδικασίες που, ουσιαστικά αμφισβητούν την ίδια τη λαϊκή βούληση. Και θα έλεγα ότι πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, σε μια περίοδο όπου η Δημοκρατία βάλλεται πανταχόθεν από αυταρχικά καθεστώτα παγκοσμίως.

    Και ενώ στη Ρωσία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητάμε όλοι και κριτικάρουμε τον “τραμπισμό”, ερχόμαστε εμείς ουσιαστικά, να ενισχύουμε τη λογική του λαϊκισμού των άκρων. Στα πάντα να βλέπουμε συνωμοσίες, να βλέπουμε ότι επιχειρείται κουκούλωμα συγκεκριμένων γεγονότων, ενώ τα γεγονότα ακόμη είναι μπροστά μας, τα ξέρουμε και η Δικαιοσύνη προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα αναλύσει για να καταλήξει σε μια δικαστική απόφαση».

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, «η όλη προσπάθεια της αντιπολίτευσης είναι μια διελκυστίνδα μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος ή τρίτος στις δημοσκοπήσεις» και σημείωσε ότι «το μήνυμα που στέλνεται στο εξωτερικό με τόσες ακραίες συγκρούσεις και τοξικότητα βλάπτει τη χώρα την ώρα που η εικόνα και η αξιοπιστία της βρίσκονται σε άνοδο».

    Σκυλακάκης: Το άγχος Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές και η καταρράκωση του ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν την κοινή πρόταση δυσπιστίας

    Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε εξαιτίας του άγχους του κ. Ανδρουλάκη, για την πιθανότητα να είναι τρίτος στις ευρωεκλογές, και της καταρράκωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια. Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι βασικό χαρακτηριστικό αυτής της πρότασης δυσπιστίας είναι ότι στερείται σοβαρών εναλλακτικών προτάσεων για τη διακυβέρνηση του τόπου.

    «Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, κληρονόμος ενός σημαντικού και ιστορικού, για τη Μεταπολίτευση, κόμματος, αρνείται τον καιρό αυτό το μεταρρυθμιστικό μέρος του παρελθόντος του και ο κ. Ανδρουλάκης, προφανώς έχοντας το άγχος των ευρωεκλογών και την πιθανότητα να είναι τρίτος πίσω από τον κ. Κασσελάκη, προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες με κάποια μέσα ενημέρωσης, μετατρέποντας έναν κορυφαίο κοινοβουλευτικό θεσμό, σε ένα παρακολούθημα ενός δημοσιεύματος που δεν έχει προσθέσει τίποτα καινούργιο.

    Μου κάνει εντύπωση δε ότι το ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει και τα διαχρονικά κακώς κείμενα στον ΟΣΕ αν και κυβέρνησε και αυτό πάρα πολύ καιρό και ξέρει πώς έφτασε ο ΟΣΕ εκεί που έφτασε και πώς παραλάβαμε τον ΟΣΕ το 2019, με τις αδυναμίες που είχε όμως, γιατί πρέπει να το πούμε αυτό, η μετέπειτα διαχείριση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ, ενώ βλέπει να διαλύεται ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος στην Κεντροαριστερά, δεν μπορεί να πάρει ούτε έναν από τους πέντε ψηφοφόρους, του έφυγαν».

    Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ που συνυπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε την πρόταση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει κάτι σοβαρό για τη διακυβέρνηση του τόπου. «Ο κ. Κασσελάκης είναι προφανές ότι σήμερα είναι ένα ξένο σώμα, ακόμα και στο κόμμα του.

    Αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία -αυτά που είπε για την πρόταση δυσπιστίας αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα- ότι δεν έχει ούτε πολιτική σκέψη ούτε πολιτική κρίση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πέντε αυτά χρόνια, εκείνο που κατάφερε είναι ηττηθεί σε όλες τις αναμετρήσεις που έλαβε μέρος, «δεν υπήρξε κάλπη που να στήθηκε και να μην έχασε», «διασπάστηκε, καταρρακώθηκε σε ποσοστά και η κουβέντα που γίνεται είναι αν θα φύγει ο αρχηγός του, ως ακατάλληλος».

    Στο πνεύμα αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνθηκε στα δύο κόμματα, λέγοντας: «Με αυτά τα δεδομένα, ζητάτε να φύγει η κυβέρνηση; Κατά τη γνώμη μου η σημερινή πρόταση δυσπιστίας θα καταγραφεί κοινοβουλευτικά, ως μια πράξη άκαιρη. Δικαίωμά σας να την κάνετε αλλά να γνωρίζετε ότι με αυτήν, απλώς αναγνωρίζεται η αδυναμία σας».

    Ως προς το δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε ότι «δεν προσέθεσε κάτι καινούργιο σε αυτά που ήδη γνωρίζαμε» και σημείωσε ότι η κρατική τηλεόραση και άλλα μέσα, τα είχαν παρουσιάσει αυτά έναν χρόνο πριν και συνεπώς αυτό που κατά κύριο λόγο προκύπτει, και από το δημοσίευμα, είναι ότι στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οι θεσμικές Αρχές και προπαντός η Δικαιοσύνη έχουν όλη την πληροφόρηση που είναι αναγκαία για να σχηματίσουν κρίση, έχουν δηλαδή όλα τα σωστά στοιχεία.

    «Η αντιπολίτευση κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, χωρίς να συμπεριλάβει σε αυτήν την πρότασή της σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Το μόνο που θέλει είναι να κρατήσει ζωντανό πολιτικά το θέμα των Τεμπών. Όχι την εξέταση του εξονυχιστικά από τη Δικαιοσύνη και την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά να το κρατήσει πολιτικά ζωντανό, για δικούς της πολιτικά λόγους. Νομίζω ότι αυτό δεν θα πετύχει και η επόμενη φάση θα είναι και τα Τέμπη να βρουν τη δικαίωσή τους από τη Δικαιοσύνη και η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση θα βρει τη δικαίωσή της στις επικείμενες ευρωεκλογές», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Μενδώνη: Εφήμερη σύμπλευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

    Εφήμερη σύμπλευση, με στόχο εκλογικά και δημοσκοπικά οφέλη, καταλόγισε στα κόμματα που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    Όπως είπε, διαγκωνίζονται για την αντιπολιτευτική πρωτοκαθεδρία, σημειώνοντας ότι «η τωρινή τους σύμπραξη, η πολύ καλή συνεργασία τους, δεν είναι παρά εφήμερη. Πλειοδοτούν σε κενό αντιπολιτευτικό λόγο, προσβλέποντας σε βραχυπρόθεσμα εκλογικά και δημοσκοπικά οφέλη». Όπως παρατήρησε η υπουργός Πολιτισμού, συνασπίστηκαν μόνο για να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση.

    Στο πεδίο όμως της κατάθεσης ουσιαστικών προτάσεων για το μέλλον της χώρας, τις θορυβώδεις καταγγελίες διαδέχεται η κατατονική σιωπή. Η κουραστική επανάληψη περί διάβρωσης του κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, είναι ένα τρύπιο παραπέτασμα που δεν μπορεί να κρύψει τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δηλαδή, την αδυναμία κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης, όχι μόνο να αρθρώσει πειστικό και συγκροτημένο λόγο, αλλά να παρουσιάσει μια έστω και εν μέρει εφαρμόσιμη πρόταση.

    Όπως είπε η κ. Μενδώνη, έπειτα από 104 χρόνια, έχουμε την νεκρανάσταση «της ηνωμένης αντιπολιτεύσεως, του συνασπισμού των αντιβενιζελικών, που κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 1920 αλλά επέφερε εντέλει τεράστια δεινά στην χώρα».

    Αναφορικά με το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη για άμεσες εκλογές με παρουσία διεθνών παρατηρητών, είπε ότι η τελευταία φορά που έγιναν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα παρουσία των παρατηρητών, ήταν το 1947 στις απαρχές του εμφυλίου. Όσο για το κάλεσμα του κ. Κασσελάκη στον Κυρ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί ήρεμα, η κ. Μενδώνη έθεσε το εξής ερώτημα: Ποια ακριβώς καθεστώτα καλούν εκλεγμένους πρωθυπουργούς να αποχωρήσουν ήρεμα;

    Στο γιατί δημοσιοποιήθηκαν τώρα οι «δήθεν αποκαλύψεις» με τα ηχητικά του δυστυχήματος των Τεμπών, είπε ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν είναι ικανοποιημένες από την αταλάντευτη πορεία σταθερότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια που θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση αλλοπρόσαλλη και ανίσχυρη, χωρίς ισχυρή φωνή και αποδοχή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που δεν θα στέκονταν εμπόδια σε άδηλες επιδιώξεις. Είναι πασίδηλο, τόνισε η κ. Μενδώνη, γιατί θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Επειδή υπηρετεί σχέδιο ανόρθωσης της πατρίδας με ωφελούμενους όλους τους πολίτες. Αυτό είναι που ενοχλεί. Η ισχυρή Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος της πρότασης δυσπιστίας: να κλονιστεί η σταθερότητα, πολιτική, οικονομική και κοινωνική, που κατακτήθηκε με τεράστιους κόπους και θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταψηφιστεί εμφαντικά η πρόταση δυσπιστίας της δήθεν προοδευτικής αντιπολίτευσης, είπε η κ. Μενδώνη.

    Καταψηφίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Κατσιβαρδάς – Υπέρ της πρότασης ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης

    Θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς. Όπως είπε ο προερχόμενος από την ΚΟ Σπαρτιάτες βουλευτής, ο πρόταση δυσπιστίας «δεν θα συμβάλει σε απολύτως τίποτα, τη στιγμή την οποία θεωρώ ότι η πατρίδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση».

    Σύμφωνα με τον κ. Κατσιβαρδά, η πρόταση τον βρίσκει αντίθετο καθώς «παρατήρησα ότι τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συλλήβδην της Αριστεράς να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και να επιχειρούν υπό τα δικά τους κομματικά οματογυάλια κατ’ ουσίαν να σφετεριστούν και να οικειοποιηθούν τον ανθρώπινο πόνο». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή.

    Την στήριξη του στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών, δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μ. Χουρδάκης, τονίζοντας ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου, πριν η δυσπιστία γίνει δυσφορία».

    Όπως υποστήριξε ο κ. Χουρδάκης, « υπάρχει δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, οικονομία, παιδεία, υγεία, εθνικά θέματα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να βγει από το καβούκι της αλαζονείας του 41%».

    «Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων εκφράζει την δυσπιστία της απέναντι στους χειρισμούς σας σε όλους τους τομείς. Και αποδεικνύεται ότι αρχικό και μοναδικό σας μέλημα στην κυβέρνηση ήταν να μπαζωθούν οι πολιτικές και ποινικές σας ευθύνες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χουρδούκης και συμπλήρωσε:

    «Το αφήγημα που προβάλλεται για ανθρώπινο λάθος είναι μόνο για να αποκρύψετε την αλήθεια. Όπως και το αφήγημα του κ. Μαρινάκη και του κ. Βορίδη που ισχυρίζονται ότι δήθεν η πρόταση δυσπιστίας υποκινείται από συμφέροντα. Είναι αυτά τα συμφέροντα που εκείνες τις τραγικές εκείνες ώρες για τις οικογένειες και την ελληνική κοινωνία έκρυβαν την αλήθεια για να μην τσαλακωθεί η εικόνα σας».

    Μιχαηλίδου: Δεν έδωσε η κυβέρνηση παραποιημένο υλικό- Η κοινή λογική δεν χρειάζεται μονταζιέρες

    Δεν έδωσε η κυβέρνηση παραποιημένο ηχητικό υλικό, από την τραγική νύχτα στα Τέμπη. Αντιθέτως, ολόκληρο το ηχητικό υλικό έχει δοθεί αυτούσιο και χωρίς καμία επεξεργασία στις δικαστικές αρχές, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, που ανέβηκε πριν λίγο στο βήμα της ολομέλειας, στη συζήτηση που εξελίσσεται επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα «γνωστής, σοβαρής εφημερίδας», σύμφωνα με την οποία μονταρισμένο ηχητικό, κυκλοφόρησε με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

    «Τίποτε πιο στρεβλό, τίποτε πιο αναληθές», είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για να υπογραμμίσει ότι ουδείς λογικός άνθρωπος αμφιβάλλει, και συνεπώς δεν χρειάζεται καμία μονταζιέρα, πως η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί, αν εκείνη τη μέρα είχαν τηρηθεί οι κανόνες κίνησης των τρένων, κανόνες που παραβιάστηκαν επτά φορές.

    «Επιμένετε ότι η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την παραποίηση αυτού του ηχητικού, ενός ηχητικού που δεν έδωσε η κυβέρνηση, ενός ηχητικού βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, απευθυνόμενη στα κόμματα που προσυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας και πρόσθεσε: «Ολόκληρο το ηχητικό υλικό έχει δοθεί αυτούσιο και χωρίς καμία επεξεργασία στις δικαστικές αρχές, ώστε η δικαιοσύνη, ως η μόνη αρμόδια, να κάνει τη δουλειά της και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που η ίδια κρίνει. Σε αυτή τη διαδικασία κανείς και καμία δεν βρίσκεται το απυρόβλητο. Όποιος και να είναι, σε όποια θέση και αν βρίσκεται. Αλλά η κυβέρνηση δεν είναι δικαιοσύνη. Οι ρόλοι των δύο είναι διακριτοί και ευτυχώς που είναι διακριτοί, και γι΄αυτό το λόγο είμαστε κράτος δικαίου. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να μην παρεμποδίζουμε και ακόμη περισσότερο να διευκολύνουμε τον ρόλο της δικαιοσύνης, εκεί που από την δική μας την πλευρά μπορούν τα στοιχεία να δοθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα», είπε η κυρία Μιχαηλίδου και σχολίασε:

    «Για την αντιπολίτευση, η σταγόνα, λέει, που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι ‘νέες’, ‘συγκλονιστικές αποκαλύψεις’, που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ημέρες. Δημοσίευμα γνωστής, σοβαρής εφημερίδας αποκαλύπτει με πηχυαίους τίτλους ότι λίγες μέρες μετά το δυστύχημα, κυκλοφόρησε, λέει μονταρισμένο ηχητικό, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Τίποτε πιο στρεβλό, τίποτε πιο αναληθές. Ποιον λέτε να συνέφερε η παραποίηση της αλήθειας; Μα φυσικά ‘την κυβέρνηση αυτή που θέλει να απαλλαγεί από τις ευθύνες της’. Τίποτε πιο στρεβλό, τίποτε πιο αναληθές και, αν θέλετε, τίποτα πιο παραπλανητικό. Δυστυχώς, για το πολιτικό μας σύστημα κάποιοι βολεύονται οι ευθύνες να διοχετεύονται απρόσωπα σε μια ένοχη κυβέρνηση από το να καταλογιστούν ευθύνες για συγκεκριμένες πράξεις, για συγκεκριμένες παραλείψεις, σε συγκεκριμένα πρόσωπα και δεν αναφέρομαι βέβαια μόνο στον σταθμάρχη. Τι γνωρίζουμε σήμερα ως σκληρό δεδομένο, για εκείνη την τραγική νύχτα;

    Εκείνη τη μοιραία νύχτα, γνωρίζουμε ότι ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές. Αμφιβάλει κανείς ότι η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί αν εκείνη τη μέρα είχαν τηρηθεί οι κανόνες κίνησης των τρένων; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Ένα όχι που κάθε λογικός άνθρωπος δέχεται και δεν χρειάζεται καμία μονταζιέρα, για το δεχθεί».

    Αναφερόμενη στη σύμβαση 717 και την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι θα παραδοθεί σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τον παρέλαβε η κυβέρνηση. «Θα τον κάνουμε καλύτερο και θα τον κάνουμε ασφαλέστερο. Πρέπει όμως περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό το ενδεχόμενο του ανθρώπινου λάθους. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να το πράξουμε. Η ολοκλήρωση της σύμβασης 717, ναι, θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμη και αν αυτή είχε ολοκληρωθεί, θα είχε αποτρέψει αυτό το δυστύχημα ή κάποιο άλλο», είπε η υπουργός Εργασίας.

    Τριαντόπουλος: Λάσπη, fake news και προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας χωρίς ίχνος μέτρου και ορίου από την αντιπολίτευση

    Κατηγορηματικά διέψευσε ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος τους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην διαμόρφωση του χώρου στο δυστύχημα των Τεμπών, χαρακτηρίζοντας τους «εντελώς αβάσιμους» τονίζοντας ότι η παρουσία του στη περιοχή είχε μόνο συντονιστικό ρόλο ενώ οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό αποφάσισαν για τις παρεμβάσεις που έγιναν.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών, ως «διευρυμένη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας χωρίς ίχνος μέτρου και ορίου».

    Στην παρέμβαση του, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο κ. Τριαντόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες για προσπάθεια συγκάλυψης του τραγικού δυστυχήματος από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «παραπλάνηση, αναπαραγωγή fake news και ψέματα, με αναπόδεικτα σενάρια και λάσπη με πολιτικό πρόσωπο με μοναδικό στόχο κομματικά οφέλη.

    Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, «το βράδυ που έγινε το σιδηροδρομικό ατύχημα ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές για όσους βρέθηκαν εκεί και κάθε του αναφορά γίνεται με απόλυτο σεβασμό στα θύματα, στους συγγενείς και στην κοινωνία».

    «Χωρίς αμφιβολία, δεν μπορούμε να νιώσουμε στο ελάχιστο το πόνο των συγγενών των θυμάτων που εκφράστηκε με θυμό και εύλογα ερωτήματα τα οποία θέλουν απαντήσεις και φυσικά δικαιοσύνη.

    Πρέπει όλοι να στεκόμαστε απέναντι στον πόνο, με σεμνότητα, ταπεινότητα και σκυμμένο κεφάλι, όχι όμως και απέναντι σε όσους τρίτους εργαλειοποιούν αυτό το τραγικό δυστύχημα για πολιτικά οφέλη, όχι όμως απέναντι στη παραπλάνηση, στο ψέμα, στα αναπόδεικτα σενάρια και στη λάσπη με πολιτικό πρόσωπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος και πρόσθεσε:

    «Με την πρόταση δυσπιστίας κορυφώνεται μία διευρυμένη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας χωρίς ίχνος μέτρου και ορίου. Μία μεθοδευμένη προσπάθεια με στόχο την κυβέρνηση τον κλονισμό της ομαλής πορείας που ακολουθεί η πατρίδα μας.

    Προσπαθείτε να χτίσετε ένα αφήγημα περί συγκάλυψης, όταν όλα είναι στη δικαιοσύνη και προχωρούν με χρόνους που απέχουν παρασάγγας από το παρελθόν σας, όταν μέλημα όλων μας είναι να πέσει άπλετο φως για όλα και για όλους.

    Το δικό σας μέλημα είναι η συνομοσιολογία, η αβάσιμη σεναριολογία, τα fake news, τα ψέματα για να στοχεύσετε προς την κυβέρνηση».

    Και ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, συνέχισε:

    «Για όσους βιάστηκαν να πουν ότι κρύβομαι, είτε από σκοπιμότητα είτε γιατί δεν γνώριζαν, να πω ότι εξαρχής αποτέλεσε προσωπική μου επιλογή να απαντώ θεσμικά και έχω πολύ συνειδητά επιλέξει να μην τροφοδοτώ συνεχώς την ατελείωτη παραφιλολογία την αβάσιμη σεναριολογία κάποιων που εργαλειοποιούν τον πόνο.

    Οι ισχυρισμοί που αναφέρονται για τη διαμόρφωση του χώρου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι ισχυρισμοί αντικρουόμενοι που ακόμα και όσοι τρίτοι πολιτικοί ή συνάδελφοι τους εκστομίζουν, αυτοανακαλούνται μεταξύ τους. Και απέναντι στους αβάσιμους ισχυρισμούς είναι η αλήθεια.

    Οι ενέργειες καθορίστηκαν βάσει του ειδικού σχεδίου ανθρώπινων απωλειών από τους αρμόδιους επιχειρησιακούς παράγοντες. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να εντοπιστούν τα θύματα, να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Και ήταν εκεί υπό τον αρμόδιο εισαγγελέα, η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι διασώστες, οι εταιρίες και οι οργανισμοί του σιδηρόδρομου, και όλοι οι αρμόδιοι επιχειρησιακοί παράγοντες για να ανταποκριθούν στη συγκλονιστική αγωνία των συγγενών και να απαντήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται σε αυτή τη συγκλονιστική αγωνία», επεσήμανε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Μίλησε ακόμα για «κάποιους που διακινούν ή αναπαράγουν διάφορα σενάρια τα οποία απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα».

    «Ναι, βρέθηκα στη Λάρισα λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα την κρατική αρωγή, για τον συντονισμό της κρατικής βοήθειας και της στήριξης των οικογενειών των θυμάτων.

    Βρέθηκα εκεί ως μέλος κυβερνητικού κλιμακίου με άλλους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, σε συνεργασία με άλλους υπουργούς και υφυπουργούς και επισκεπτόμουν τη Λάρισα τις επόμενες λίγες μέρες για τον συντονισμό της κρατικής βοήθειας. Ασχοληθήκαμε με διάφορα διαχειριστικά ζητήματα εκείνων των τραγικών ημερών, όπως μεταξύ άλλων η φιλοξενία των οικογενειών, η συνεργασία τους με δομές και υπηρεσίες, η υποστήριξη τους από ειδικούς, η παρακολούθηση της εξέλιξης των διασταυρώσεων και των αναγνωρίσεων και άλλα δύσκολα ζητήματα, πρωτόγνωρα για εμένα.

    Ασχοληθήκαμε από τον συντονισμό τέτοιων θεμάτων μέχρι τη σχηματοποίηση των μέτρων για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων και τραυματιών.

    Μέτρα που ανακοινώθηκαν και θεσμοθετήθηκαν για κρατική αρωγή και στήριξη.

    Αυτό ήταν και είναι το χαρτοφυλάκιο μου. Και τότε και τώρα. ‘Αλλο η κρατική αρωγή άλλο η Πολιτική Προστασία», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, επέμεινε ότι η πολιτική του παρουσία εκεί, «είχε ως στόχο να συντονίσει την κρατική βοήθεια και να ενημερώνει όποτε χρειάστηκε την κοινή γνώμη για την εξέλιξη της συλλογικής αυτής προσπάθειας, όπως και έγινε με συνεντεύξεις και δηλώσεις του εκείνες τις μέρες ώστε να παρέχει στοιχεία και να ενημερώνει για βασικά δεδομένα μέσα από την δύσκολη προσπάθεια των αρμοδίων και να ενημερώνει όπου και όποτε χρειάστηκε».

    «Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο», είπε και επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούν τα στοιχεία.

    «Θέλω να υπογραμμίσω ξανά ότι δεν υπήρχαν εντολές, υπήρχαν πρωτόκολλα και προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού. Το γνωρίζετε αλλά δεν το αναφέρετε. Δεν είδα να αναπαράγονται οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων. Δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του πρώην περιφερειάρχη, το γνωρίζετε και αυτό αλλά δεν βλέπω να αναπαράγεται το έγγραφο που υπάρχει.

    Υπάρχει καμία αναφορά στο όνομα μου ή οπουδήποτε αλλού; Όχι. Και αυτό το γνωρίζετε αλλά τα παραβλέπετε όλα αυτά. Μπροστά στη πολιτική σας σκοπιμότητα διαμορφώνετε και αναπαράγετε fake news. Το κάνετε στα σενάρια της διαμόρφωσης του χώρου και το κάνετε και στα σενάρια για τα ηχητικά στοιχεία που επικαλείστε στην πρόταση δυσπιστίας. Είναι πάγια και σταθερή σας τακτική.

    Κύριοι συνάδελφοι που διακινείτε ή αναπαράγεται αυτά τα σενάρια, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την υποτιθέμενη αλήθεια σας. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω για το εξής:

    Η αναζήτηση της αποκαλούμενης αλήθειας μέσα από σενάρια, συνωμοσίες και μη στοιχειοθετημένες εικασίες, που στο βωμό του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους μετατρέπονται σε επικοινωνιακές βεβαιότητες, δεν συνιστούν σεβασμό απέναντι το μέγεθος της τραγωδίας. απέναντι στην λογική και την αλήθεια, απέναντι τους ίδιους συγγενείς των θυμάτων, απέναντι στη ίδια τη δικαιοσύνη και φυσικά απέναντι στους θεσμούς και τη δημοκρατία», υπογράμμισε ενώ συνέχισε στο ίδιο καταγγελτικό ύφος, καταλογίζοντας πολιτικές σκοπιμότητες με στόχο τη καρέκλα της εξουσίας.

    «Για μένα η καρέκλα δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι αυτοσκοπός. Για εσάς που διακινείτε και αναπαράγεται αυτά τα σενάρια, η καρέκλα είναι ο στόχος. Για εσάς η ανερυθρίαστη κατηγορία αποτελεί απλώς ένα μέσο για να φτάσετε στη καρέκλα. Επιστρατεύεται ότι μπορείτε χωρίς μέτρο, ήθος, όρια, αρκεί να φτάσετε εκεί. Αυτό κάνετε και τώρα με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση στο πρόσωπο μου, στη ΝΔ, τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

    Παρόλη την πολιτική στόχευση θα συνεχίσω να πορεύομαι με το ίδιο ήθος, τον ίδιο κώδικα αξιών, με απόλυτο σεβασμό στη δικαιοσύνη, που είναι εκείνη που θα ρίξει φως σε όλα, όπως το θέλουμε όλοι μας, με μέριμνα το σύνθημα του πρωθυπουργού ποτέ ξανά, να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε.

    Σε παρέμβαση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, επέμεινε ότι δεν δόθηκαν επαρκείς και σαφείς απαντήσεις σχετικά με την ευθύνη του σε ότι αφορά το ζήτημα της διαμόρφωσης του χώρου.

    «Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό αποφάσισαν για τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις του χώρου. Συμμετείχα στο συντονιστικό; Όχι. Το γνωρίζετε αλλά δεν το αναφέρετε. Διαμόρφωσαν το χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και τις ανάγκες που υπήρχαν. Προχώρησαν σε ενέργειες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το πραγματικά δύσκολο επιχειρησιακά έργο τους. Εσείς δεν το πιστεύετε αυτό και θεωρείτε ότι όσοι επιχειρησιακοί ήταν εκεί δούλευαν όλη την ημέρα για να κρύψουν κάτι. Για να κρύψουν τι; να συγκαλύψουν τι ακριβώς. Αυτό ακόμα δεν μας το έχετε εξηγήσει, δεν μας το έχετε αποκαλύψει.Δεν υπάρχει κάτι σίγουρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική οπότε ας περιμένουμε όλη τη δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της» απάντησε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Ο κ. Καλαματιανός επέμεινε να ξεκαθαρίσει ποιους εννοεί επιχειρησιακούς, υποστηρίζοντας ότι «ο προϊστάμενος της πυροσβεστικής τον έχει διαψεύσει και είπε ότι ποτέ δεν έδωσε εντολή για εκχωμάτωση του χώρου και μεταφορά 300 κυβικών που υπάρχει η καταγγελία».

    « ‘Αρα ποιους εννοείτε; Και όταν μιλάτε για δικαιοσύνη, εσείς είστε έτοιμος να πάτε κατευθείαν στη δικαιοσύνη; Το αποδέχεστε;» ανέφερε ο κ. Καλαματιανός

    «Υπάρχει κάποιο στοιχείο κάποια αναφορά στο όνομα μου; Αναφερθήκατε στο συντονιστικό. Γνωρίζετε ποιοι συμμετείχανε; Μπορεί οι αλήθειες να μην ανταποκρίνονται στο αφήγημα σας αλλά θα πρέπει να ακουστούν οι αλήθειες. Στο συντονιστικό συμμετέχουν, συμμετείχαν συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται επιχειρησιακά στελέχη που αποφάσισαν για την διαμόρφωση του χώρου. Κανείς δεν προβλέπεται ούτε από διαδικασίες ούτε από πρωτόκολλα δεν μπορούμε να το αλλάξουμε επειδή δεν εξυπηρετεί το αφήγημα σας», απάντησε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Συρεγγέλα: Εκμεταλλεύεστε μια εθνική τραγωδία εφαρμόζοντας πρακτικές που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Μακιαβέλλι

    «Εκμεταλλεύεστε μια εθνική τραγωδία εφαρμόζοντας πρακτικές που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Μακιαβέλλι», ανέφερε, απευθυνόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας, η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

    «Πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα και εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη, για να είστε αρεστοί. Θα μας εξηγήσετε επιτέλους για ποια συγκάλυψη μιλάτε αφού δεν έχετε διατυπώσει καμία στοιχειοθετημένη κατηγορία ώστε να σας απαντήσει η κυβέρνηση; Παραβλέψατε τις μαρτυρίες, που στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσαν πως ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης παραβιάστηκε 7 φορές μέσα σε 5 λεπτά. Και στήσατε ένα αφήγημα για την ολοκλήρωση της Σύμβασης 717, η οποία δεν θέλετε να γνωρίζει ο κόσμος ότι και να είχε ολοκληρωθεί δεν ήταν σίγουρο ότι θα απέτρεπε το τραγικό δυστύχημα.

    Μας κατηγορήσατε για “μπάζωμα” και παραποίηση στοιχείων την ώρα που όλα έγιναν από τις επιχειρησιακές Αρχές, όπως ορίζει το πρωτόκολλό τους. Και τέλος, χρησιμοποιώντας μπαγιάτικα δημοσιεύματα, νομίζατε ότι βγάλατε είδηση περί δήθεν μοντάζ και επεξεργασμένων αρχείων, την ώρα που η ίδια η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει απαντήσει πως όλο το υλικό έχει δοθεί ακέραιο στις ανακριτικές Αρχές από τις 2/3/2023», είπε η Μαρία Συρεγγέλα για να συμπεράνει:

    «Εδώ λοιπόν έχουμε μπροστά μας δύο τινά: Ή μέσα στην ταραχή σας πάτε να φρενάρετε τον εκλογικό σας κατήφορο πάνω στην υπονόμευση της επιτυχίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ή έχουμε να κάνουμε με μία ενορχηστρωμένη επίθεση στην κυβέρνηση, τους λόγους της οποίας γνωρίζετε πολύ καλά και θα τους αποδείξει η ιστορία».

    Στο κλίμα αυτό προειδοποίησε το κόμματα που κατέθεσαν τη μομφή ότι δεν θα αφεθούν να διασύρουν το πολίτευμα στον βωμό της ψηφοθηρίας. «Δεν μπορείτε να προσβάλλετε άλλο τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Καλλιεργείτε την τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο λόγω ανεπάρκειας πολιτικού οράματος για τη χώρα και απουσίας ουσιαστικών προτάσεων.

    Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, δεν θα σας αφήσουμε να διασύρετε το πολίτευμα στον βωμό της ψηφοθηρίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε ότι ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του καταδικάζει τις πολιτικές σας πρακτικές και επικροτεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την μεταρρυθμιστική ατζέντα που εφαρμόζει.

    Όμως εμείς τιμούμε την εμπιστοσύνη του λαού, και χωρίς να επαναπαυόμαστε θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό της πατρίδας μας. Πάντα με πυξίδα μας την αλήθεια και τη δικαιοσύνη», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

    Αναφέρθηκε παράλληλα και σε εκείνους που «παριστάνουν τους υπερασπιστές του κράτους δικαίου» και «κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

    «Εκείνοι που ενώ καταδικάστηκαν 13-0 αμετάκλητα για χειραγώγηση των μέσων, κράτησαν τη βουλευτική τους ιδιότητα και εισηγούνται κιόλας πρόταση δυσπιστίας με το κράτος δικαίου στον πυρήνα της. Εκείνοι που όσο κυβερνούσαν είχαν παρα-υπουργεία δικαιοσύνης μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις. Εκείνοι που παραδέχονται ότι ως κυβέρνηση έκαναν “ατυχή” διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών και της υπόθεσης Novartis. Εκείνοι που προώθησαν το ψέμα της μικρής Μαρίας στον Έβρο.

    Εκείνοι που ενώ εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρώπη, παραδέχτηκαν πως υποκίνησαν συκοφαντικό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας περικοπές κονδυλίων προς τη χώρα. Εκείνοι που ενώ ελέγχονται για παραβίαση του νόμου για τις προσωπικές τους επιχειρήσεις υπονομεύουν με δηλώσεις τους το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και καλούν διεθνείς παρατηρητές γιατί δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι έχασαν.

    Όλοι αυτοί λοιπόν αφού πρώτα διασπαστήκατε, σήμερα επιβεβαιώνετε το πολιτικό σας vertigo ακολουθώντας τη γραμμή που σας δίνει το ΠΑΣΟΚ. Όλες και όλοι μαζί συστρατεύεστε και κατηγορείτε την κυβέρνηση για υπονόμευση του κράτους δικαίου και συγκάλυψη της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών», είπε η κυρία Συρεγγέλα.

    Η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε και στο αίτημα Κασσελάκη για εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών. «Η παρατήρηση των εκλογικών διαδικασιών από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ είναι μια πάγια διαδικασία στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας. Δεν περιμένει πρόσκληση από τον κύριο Κασσελάκη ο ΟΑΣΕ για να έρθει στην Ελλάδα», είπε η κυρία Συρεγγέλα και τόνισε ότι απάντηση δίνουν και δύο επίσημες εκθέσεις:

    Η ετήσια επίσημη έκθεση για το κράτος Δικαίου που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023, στην οποία «αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος στη χώρα, σε πολλά επιμέρους ζητήματα κράτους δικαίου, προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του Τύπου». Επίσης η ετήσια έκθεση «Democracy Index» του Economist για το 2023, με την οποία η Ελλάδα αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά μετά το 2008 στις 20 χώρες που ανήκουν στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας».

    Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι ο μόνος πραγματικός στρατηγικός αντίπαλος της κυβέρνησης

    «Το ΚΚΕ υπερψηφίζει, όπως είναι αυτονόητο και όπως κάνει πάντα με το δικό του σκεπτικό, την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί προς την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν μένει, όμως, μόνο σε αυτό. Καταθέτουμε και στη Βουλή την μομφή που καταθέτουμε καθημερινά μαζί με το λαό, τη νεολαία, το εργατικό-λαϊκό κίνημα στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης και τις συνέπειές της» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή.

    «Μομφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές», σημείωσε. Εξήγησε ότι «η μομφή του ΚΚΕ αφορά το έγκλημα των Τεμπών και την άθλια προσπάθεια συγκάλυψης. Επίσης, το ΚΚΕ καταθέτει μομφή στην κυβέρνηση γιατί εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας, γιατί έχει στείλει τη φρεγάτα “Ύδρα” στο στόμα του λύκου, γιατί φορτώνει στον λαό τα βάρη της ακρίβειας, αλλά και για το έγκλημα που πάει να διαπράξει στη ΛΑΡΚΟ, για το νόμο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, για την πολιτική στην αγροτική παραγωγή».

    «Μομφή για όλη σας την πολιτική από την αρχή μέχρι το τέλος και επιπλέον γα την αλαζονεία σας, την διαπλοκή, τα σκάνδαλα και τη συγκάλυψη ευθυνών που επιχειρείτε», είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην τραγωδία των Τεμπών είπε «μομφή για το έγκλημα των Τεμπών και την άθλια, αποκρουστική, κατάπτυση προσπάθεια συγκάλυψής του» είπε και έκανε λόγο για «συγκάλυψη από τότε που η κυβέρνηση έτρεξε να μπαζώσει τον χώρο του εγκλήματος και να μοντάρει – ή όποιος το έκανε – τα υλικά των συνομιλιών, μόνο και μόνο για ενισχυθεί το αφήγημα περί αποκλειστικά ανθρώπινου λάθους και να πει ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης».

    «Θέλατε να κρύψετε την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια και τις ζωές των ανθρώπων, μια πολιτική την οποία έχετε υπηρετήσει τόσο εσείς όσο και προηγούμενες κυβερνήσεις, μια πολιτική που ακολουθείται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες ακόμα και τις πιο ανεπτυγμένες» σημείωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα.

    Είπε ότι η κυβέρνηση έκανε συγκάλυψη και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής με την άρνηση κλήτευσης σημαντικών μαρτύρων, το άρον-άρον κλείσιμο των εργασιών της, την ώρα που είχε διαβιαστεί η δικογραφία από την Δικαιοσύνη, και με το «πόρισμα της ντροπής, το εγχειρΊδιο της συγκάλυψης που καταθέσατε μόνοι σας και όπου δεν εντοπίζετε καμία ποινική και πολιτική ευθύνη για το έγκλημα».

    Σημείωσε ότι εκτός από την τακτική της συγκάλυψης, υπάρχει και ο «νόμος της συγκάλυψης ο περιβόητος νόμος περί “ευθύνης υπουργών” που επιτρέπει στον κ. Καραμανλή και τους άλλους να μην δικάζονται από την Δικαιοσύνη, όπως κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα, ενώ έχουν κατατεθεί μηνύσεις εναντίον τους από τους συγγενείς των θυμάτων».

    Υπενθύμισε ότι όταν το ΚΚΕ πρότεινε στη τελευταία συνταγματική αναθεώση να καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος, όλα τα άλλα κόμματα, απέρριψαν την πρόταση «γιατί ο καθένας θέλει να προστατεύει τους δικούς του υπουργούς».

    Πρόσθεσε ότι «και η κυβέρνηση και η συναινετική αντιπολίτευση αθωώνουν την πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα».

    Ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αναφέρεται αρνητικά για την Εξεταστική Επιτροπή επειδή διερεύνησε ευθύνες από το 1997 όταν ξεκίνησε η διαδικασία “απελευθέρωσης” των σιδηροδρομικών μεταφορών και του τεμαχισμού του ΟΣΕ» και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι θέση του ΠΑΣΟΚ «από την πρώτη στιγμή ήταν να ελεγχθούν οι κ. Καραμανλής και Σπίρτζης μονάχα για την οικονομική ζημιά που έκαναν στην ΕΕ και όχι για το έγκλημα, λες και αυτό είναι που καίει τους συγγενείς και τον κόσμο όσον αφορά τα Τέμπη. Αν ζημιώθηκε οικονομικά η ΕΕ».

    Υπογράμμισε ότι «προφανώς σήμερα η κυβέρνηση είναι περισσότερο στριμωγμένη και αυτό οφείλεται και στον αγώνα των συγγενών των θυμάτων και στη λαϊκή πίεση και στην Εξεταστική Επιτροπή και στη μεγάλη, εμβληματική στιγμή της πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη, ένα χρόνο ακριβώς από το έγκλημα, την οποία εσείς του ΠΑΣΟΚ με τη συνδικαλιστική σας ηγεσία στη ΓΣΕΕ κάνατε τα πάντα για να την υπονομεύσετε και αποτύχατε παταγωδώς».

    Ο κ. Κουτσούμπας, τόνισε, ότι απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ το ΚΚΕ «δεν αναγνωρίζει κανένα αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της αμαρτωλής και ξεπεσμένης σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή, στο “παρεάκι” του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας που κατέθεσαν τη συγκεκριμένη πρόταση».

    «Τον πραγματικό αντιπολιτευτικό ρόλο τον αναγνωρίζουμε μόνο στον ίδιο τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, στο κίνημά τους και στους φορείς τους. Αυτοί είναι που καταθέτουν κάθε μέρα την μόνη αποτελεσματική, ουσιαστική, γνήσια και ειλικρινή μομφή. Είναι η μόνη που έχει πραγματικό αντίκρισμα, γιατί είναι η μόνη που έχει ήδη καταφέρει να στριμώξει την κυβέρνηση και αύριο είμαστε σίγουροι ότι θα τη στριμώξει ακόμα πολύ περισσότερο. Εκεί καταθέτουμε και εμείς όλες μας τις δυνάμεις» είπε, σημειώνοντας ότι από αυτή τη λαϊκή μομφή τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας είναι απόντα στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στην πιο συνηθισμένη είναι «απέναντι ακριβώς γιατί η πολιτική γραμμή σας, στα βασικά ζητήματα είναι ίδια ή παρόμοια με αυτή της ΝΔ».

    Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη «μνημειώδη πρόταση για τους διεθνείς παρατηρητές στις επόμενες εκλογές που θα μας σώσουν από την νοθεία», σημειώνοντας ότι «έδωσε πάσα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να εκτρέψει τη συζήτηση από πρόταση δυσπιστίας και όσα αυτή αφορά, στο αν και ποιος αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα».

    «Δεν ξέρουμε τι να πούμε πια… Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σημείωσε, ακόμα, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο, παρά τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τον κίνδυνο παράδοσης προσωπικών δεδομένων, ενώ τελικά «για άλλους λόγους φυσικά, κι αφού είχατε γίνει βούκινο, αλλάξατε την ψήφο σας στην Ολομέλεια».

    Υπενθύμισε ότι ομοίως απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ «να μην διορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δηλαδή να μην είναι άμεσα ελεγχόμενη από αυτές, αλλά να εκλέγεται από το σώμα των δικαστών, όπως άλλωστε ζητάνε και οι ίδιοι».

    Είπε ότι από την πρόταση δυσπιστίας τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας «προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι στον συγκεκριμένο χώρο», ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «αρπάζει την ευκαιρία, για να επαναφέρει το ψεύτο-δίλημμα περί σταθερότητας ή αστάθειας. Να εκβιάσει τον λαό ενόψει των ευρωεκλογών, ώστε να αποφύγει την τιμωρητική ψήφο του που, από ότι φαίνεται, έχουν αποφασίσει να της δώσουν αρκετοί από όσους της έδωσαν εκείνο το περιβόητο 41% πέρσι το καλοκαίρι».

    Σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα το πετύχει» καθώς η «λαϊκή δυσαρέσκεια θα δυναμώσει κι άλλο», ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε, καταλήγοντας στην ομιλία του:

    «Ο μόνος τρόπος για να πιάσει πραγματικά τόπο, είναι με την ψήφο στο ΚΚΕ. Στον μόνο πραγματικό, στρατηγικό αντίπαλο αυτής της κυβέρνησης. Αυτή την ψήφο φοβάται το σάπιο αυτό σύστημα, αυτή την ψήφο φοβάται η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί είναι η μόνη ψήφος που αμφισβητεί όλες τις βασικές επιλογές της.

    Η μόνη που θα γίνει δύναμη στον δρόμο, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στους αγώνες του λαού μας, που μπορούν να τους στριμώξουν, να πετύχουν ο λαός μας νίκες, και η νεολαία μας, να ανοίξουν τελικά έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα. Εμείς θα είμαστε εκεί. Σ’ αυτόν τον δρόμο, στον δρόμο του αγώνα για μια πραγματική, ριζική αλλαγή».

    Βελόπουλος: Η ΝΔ κερδίζει έξι μήνες ανενόχλητης παραμονής στην εξουσία

    «Όλοι στη ΝΔ αποδέχονται ότι εμείς στην Ελληνική Λύση ξεκινήσαμε την αποκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη. Αν δεν υπήρχε η Ελληνική Λύση θα είχε θαφτεί αυτή η ιστορία. Πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να καπελώσουν τις αποκαλύψεις αυτές», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή, στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε ότι «έχετε μπερδέψει το ρόλο σας. Γίνατε δικαστές, εισαγγελείς, βγάζετε ετυμηγορίες». Σημείωσε ότι δεν είναι στα καθήκοντά της κυβέρνησης να ορίζει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος και να αποφασίζει ποιος είναι ένοχος και ποιος δεν είναι.

    Ο Κυριάκος Βελόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας ότι «δημοκρατικό τόξο είναι να μπορείς να λες: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και όχι να ψηφίζεις αντιλαϊκά, αντεθνικά, αντιχριστιανικά μέτρα. Παράλληλα, κατηγόρησε το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν θέλει όντως την «πτώση της ΝΔ» καθώς όπως είπε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, «είναι πρόταση συσπείρωσης και όχι ανατροπής της ΝΔ». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα την ψηφίσει.

    Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο, με την πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ «κερδίζει έξι μήνες ανενόχλητης παραμονής στην εξουσία, για να μην μπορεί να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας για τα μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο».

    Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η Ελληνική Λύση, θέλει να πληρώσουν όλοι για το «έγκλημα των Τεμπών», προαναγγέλλοντας ότι στην αυριανή ομιλία του στο κοινοβούλιο θα αποκαλύψει νέα στοιχεία.

    Ο Κυριάκος Βελόπουλος απεύθυνε μια σειρά ερωτημάτων για τα πολύνεκρο δυστύχημα. «Ποιος μπήκε παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν; Έχω τρία ονόματα. Θα τα καταθέσω αύριο. Μήπως μεταξύ αυτών ήταν και ο Χρυσάγης που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Βουλιαγμένης;Ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη και έκαναν συρραφή και παραποίησή τους;», ανέφερε.

    Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός πεινάει, η ακρίβεια τον χτυπάει και οι δήθεν άριστοι μιλούν για επιτυχίες. «Εμείς λέμε στους Έλληνες: Για να πολεμήσεις το βρώμικο σύστημα πρέπει να φτιάξεις πρώτα ένα καθαρό σύστημα . Ελάτε μαζί μας, για να ξεβρωμίσουμε το σύστημα και να φτιάξουμε με καθαρά χέρια, καθαρές ιδέες, μια Ελλάδα μεγάλη», τόνισε.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι επιτυχημένη αντιπολίτευση είναι αυτή που μπορεί να πείσει τον λαό ότι έχει λύσεις για όσα δεν μπορεί η κυβέρνηση. Όποιος δεν το έχει καταλάβει αυτό και αναλώνεται στο να προσπαθεί να αποδείξει πόσο κακή είναι η κυβέρνηση, είναι καταδικασμένος να παραμείνει για πάντα στην αντιπολίτευση».

    Διαβάστε επίσης:

    Χιλιάδες πολίτες στην Ουγγαρία διαδήλωσαν κατά του Όρμπαν

    Χατζηδάκης: Ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας και Ψηφιακή Κάρτα, απάντηση στη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία

    Χαρδαλιάς: Οι νέες τεχνολογίες, το όπλο μας απέναντι στις εκπαιδευτικές ανισότητες



    ΣΧΟΛΙΑ