• Πολιτική

    Απών ο Αντώνης Σαμαράς από την ψηφοφορία για ΠΑΟΚ και Ξάνθη – Πέρασε με 156 «ναι»

    • NewsRoom


    Υπερψηφίστηκε με 156 υπέρ, 90 κατά και κανένα «παρών» η τροπολογία, που έφερε εσπευσμένα η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, η οποία αφορά στην ποινή που θα επιβληθεί σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη για την πολυϊδιοκτησία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Απόντες οι «γαλάζιοι» βουλευτές Γιώργος Βαγιωνάς και Αντώνης Σαμαράς.

    Συνολικά ψήφισαν 246 βουλευτές, ενώ η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ αριθμεί 158 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 86 έδρες.

    Νωρίτερα το Μαξίμου έστειλε αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές να μην παρεκκλίνουν από την κομματική γραμμή και να υπερψηφίσουν την τροπολογία, διαμηνύοντας ότι «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων».

    Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Γ. Βαγιωνάς  (βουλευτής Χαλκιδικής) και Αντώνης Σαμαράς.

    Προς το παρόν εξήγηση για την απουσία του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει δοθεί.

    Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή, με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας.

    Επίσης, απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόφγλου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρευρίσκονταν, θα την καταψήφιζαν.

    Στις ψήφους «κατά» προσμετρώνται και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι οποίοι αποφάσισαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

    Απείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

    Εξηγώντας την αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Μπακαδήμα δήλωσε ότι «οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες, για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των οπαδικών στρατών», τονίζοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρική αρένα, εγκλωβίζοντας το νομοθετικό σώμα μέσα στη διαμάχη αντίπαλων ολιγαρχών».

    Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».

    Τι προβλέπει η τροπολογία

    Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης αναιρεί τον μέχρι πρότινος ισχύοντα νόμο σε παρόμοια περίπτωση -προβλεπόταν η ποινή του υποβιβασμού των εμπλεκόμενων ομάδων-  και πλέον προβλέπεται η αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη σε περίπτωση που η εισήγηση της ΕΕΑ γίνει αποδεκτή.

    «Διαμάχη» έχει ξεσπάσει μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, καθώς οι δύο μεγάλες ΠΑΕ έχουν προβεί σε εκατέρωθεν ανακοινώσεις, με την στήριξη ή μη της συγκεκριμένης τροπολογίας. Η ομάδα του ΠΑΟΚ, η οποία σύμφωνα με την ΕΕΑ βρέθηκε ένοχη για πολυϊδιοκτησία, εμφανίζεται δυσαρεστημένη καθώς υποστηρίζει πως θα υπάρξει αλλοίωση αποτελέσματος στο πρωτάθλημα.

    Ενοχλημένη ωστόσο είναι και η πλευρά του Ολυμπιακού, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση πως υποχώρησε στον εκβιασμό του ΠΑΟΚ, ο οποίος με βάση το μέχρι σήμερα νόμο θα έπρεπε να υποβιβαστεί. Δυσαρέσκεια υπάρχει και σε άλλες ομάδες οι οποίες κατά το παρελθόν τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό για λιγότερο σοβαρά αδικήματα (πχ Ηρακλής) ή με αφαίρεση βαθμών (πχ Πανιώνιος), καθώς βλέπουν και αυτοί εκβιασμό της κυβέρνησης από την ομάδα του Ιβάν Σαββίδη.



    ΣΧΟΛΙΑ