• Πολιτική

    Με αμιγείς και μεικτούς χώρους η λειτουργία εστίασης και ψυχαγωγίας – Από 15 Ιουλίου η εφαρμογή

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη συνομιλούν στην συνέντευξη τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου παρουσιάζεται το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


    Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται από τον Ιούλιο οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, στους αμιγείς και τους μεικτούς.

    Σύμφωνα με όσα ανέλυσαν σήμερα το μεσημέρι οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, θα υπάρχουν κλειστοί και ανοικτοί χώροι με υψηλό συγχρωτισμό και με διαβάθμιση. Θα μπορούν να είναι είτε για εμβολιασμένους είτε για όλους.

    Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν θα είναι αμιγής ή μεικτή, δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει αν θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους ή όχι σε κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα υφίσταται σήμανση στους εισόδους των καταστημάτων.

    Στους αμιγείς χώρους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

    Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

    Όσοι χώροι θα δηλωθούν ως αμιγείς θα έχουν μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους -χωρίς χρήση μάσκας-, ενώ όσοι χώροι θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

    Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

    Για τα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test.

    Για τους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) οι χώροι που θα δηλωθούν αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

    – 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

    – 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

    – 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας.

    Για τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), οι χώροι που θα δηλωθούν ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας και οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους και η πρόσβαση του κοινού θα γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

    Οι  ανοιχτοί χώροι θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου, ενώ οι κλειστοί, όπως κινηματογράφοι, από την 1η Ιουλίου.

    Τι θα γίνει με τα γήπεδα

    Τόσο τα ανοικτά όσο και τα κλειστά γήπεδα θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους, από τις 15 Ιουλίου.

    Πρόσβαση θα έχουν όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

    Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

    Έρχονται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

    Η κυβέρνηση υιοθετεί την σύσταση της επιτροπής Βιοηθικής και κλιμακωτά απευθύνεται σε κατηγορίες πληθυσμού για την ενίσχυση του εμβολιασμού, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

    Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι στο τρίτο στάδιο θα ακολουθήσουν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για υγειονομικούς, εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στρατεύσιμους

    Ο στόχος της κυβέρνησης είναι τριπλός σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης:

    1. να εξυπηρετηθεί το εγχείρημα του εμβολισμού, που είναι το διαβατήριο υγείας

    2. να δημιουργήσουμε πλέγμα προστασίας δημόσιας υγείας σε χώρους με συγχρωτισμό

    3. να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί.

    Διαβάστε ακόμη:

    Άδωνις Γεωργιάδης: Σε αυτές τις κατηγορίες θα χωριστούν τα καταστήματα εστίασης

    Η freedom pass τριπλασίασε τα ραντεβού για τους 18-25 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ