ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν υπάρχει καμία ανατροπή όρων, ούτε αιφνιδιασμός. Ο χαρακτηρισμός των 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικός χώρος δεν εμποδίζει τη δόμηση. Ούτε εμποδίζει τη συνέχεια της επένδυσης στο Ελληνικό. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκπρόσωπο της ΛΑΜΔΑ ΑΕ, είναι έτοιμη η εταιρεία», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο επενδυτής καταγγέλλει την κυβέρνηση για αθέτηση της συμφωνίας με την αλλαγή των όρων για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ύψη των κτιρίων και υπάρχει θέμα υλοποίησης του έργου».
Ο ίδιος, δε, πρόσθεσε ότι το έργο καθυστερεί «εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης και κινδυνεύει έτσι να ναυαγήσει η μεγαλύτερη για τη χώρα επένδυση ύψους 8,2 δισ ευρώ και ταυτόχρονα να χαθούν 75.000 νέες θέσεις».
Η κ. Κονιδιόρδου έκανε λόγο για «μεγάλη σύγχυση που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε για το θέμα αυτό» αντιτείνοντας ότι «οι όροι προστατεύουν και αναδεικνύουν τις διάσπαρτες αρχαιολογικές κληρονομιές στη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα δίνουν προστιθέμενη αξία στην επένδυση», κάτι που -όπως είπε η υπουργός- έχει παραδεχτεί και η ίδια η εταιρεία.
Επιπλέον, η κ. Κονιόρδου έπλεξε το εγκώμιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τόσο «για την επιστημονική του επάρκεια όσο και για το ότι πήρε μια ψύχραιμη απόφαση και μάλιστα εν μέσω ακραίων φωνών που προέρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις». Όπως εξήγησε, έγινε διεξοδική συζήτηση των τριών εισηγήσεων που υπήρχαν για τους αρχαιολογικούς χώρους και το ΚΑΣ αποφάσισε υπέρ της μικρότερης εισήγησης που αφορούσε 300 στρέμματα, τονίζοντας ότι «στην ουσία χαρακτηρίζει περιοχές που δεν προβλεπόταν έτσι και αλλιώς να αξιοποιηθούν από την εταιρεία, όπως ο λόφος Χασάνι και το αμαξοστάσιο του Τράμ».
Αναφερόμενη στους όρους για το ύψος των κτιρίων, η υπουργός σημείωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά κατά βάση του υπουργείου Περιβάλλοντος, απ΄ όπου θα εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ότι τέθηκαν δυνητικά (σσ. οι όροι) και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαλκός και αλουμίνιο υποχωρούν καθώς τα κέρδη εξανεμίζονται πριν την κινεζική αργία
- Κύπρος: Αντιδράσεις για το τραγούδι «Jalla» -Αίτημα για απόσυρση της συμμετοχής της Antigoni Buxton από τη Eurovision
- Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Στη φυλακή οι δύο από τους 9 συλληφθέντες
- Χάμακ (Fed): Τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν αμετάβλητα «για κάποιο διάστημα»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.