• Πολιτική

    Κωλοτούμπα Ερντογάν – Θα συναντηθεί τελικά με Πενς και Πομπέο

    • NewsRoom
    Διάσκεψη για την Λιβύη στο Παρίσι-Παρούσα τελικά και η Τουρκία

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Τα «γυρνάει» ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τις αρχικές του αντιδράσεις να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς καθώς και τον υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο, παρά μόνον όπως δήλωνε, τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, τώρα αλλάζει τροπάρι και δηλώνει πρόθυμος να προβεί σε συνάντηση τόσο με τον Πενς όσο και με τον Πομπέο.

    Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως ο Πενς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δεν θα γίνουν δεκτοί, παρά μόνο από τους Τούρκους ομολόγους τους, «προσβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία», γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν. Μάλιστα, είχε διαμηνύσει ότι θα συναντηθεί μόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Οι…κωλοτούμπες του Ερντογάν δεν οφείλονται τόσο στις επαφές του με τους δύο αντιπροσώπους, αλλά περισσότερο στα ταξίδια του στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, με το πρώτο να είναι ήδη κανονισμένο ενώ το δεύτερο βρίσκεται στον αέρα καθώς, όπως δηλώνει ο ίδιος δείχνουν τρομερή ασέβεια σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του.

    Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος καλείται από τις δυτικές χώρες να σταματήσει την επίθεσή του στη Συρία, απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις και απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα τουρκικά σύνορα.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» προς την τουρκική κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα πως τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχουν σκοπό η Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις της στη Συρία, όταν η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Πομπέο, σε συνέντευξη στο Fox News Business Network, είπε πως σκοπός της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση μιας λύσης στην κατάσταση στη Συρία, και όχι η ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας.

    «Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο Πομπέο στο τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό που ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν άμεσες, «πρόσωπο με πρόσωπο» συνομιλίες.

    «Ο Ερντογάν πρέπει να σταματήσει την επιδρομή μέσα στη Συρία», είπε ο Πομπέο. «Πρέπει [οι Τούρκοι] να αποσυρθούν. Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός από όπου θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να το διορθώνουμε όλο αυτό πάλι».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αποδίδει προσωπικά στον Ερντογάν την ευθύνη για την κατάσταση στη Συρία, ο Πομπέο είπε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση».

    Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προγραμματίζεται να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.



    ΣΧΟΛΙΑ