• Πολιτική

    Κόλαφος το πόρισμα της OLAF για τη διαχείριση των πόρων της ΕΕ για το προσφυγικό

    • NewsRoom


    Κακοδιαχείριση πόρων, παραβιάσεις των κανόνων προστασίας δεδομένων και παρατυπίες στην ανάθεση συμβάσεων για το προσφυγικό από την Eυρωπαϊκή Yπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) εντόπισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

    Όπως μετέδωσε το Politico.eu, η OLAF διαπίστωσε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν οι κοινοτικοί κανόνες όσον αφορά την επιλογή αναδόχων για δημόσιες συμβάσεις.

    Η συγκεκριμένη έρευνα άρχισε τον Ιανουάριο του 2018, μετά από αναφορές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για παρατυπίες σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων της περιόδου 2016 – 2017.

    «Η έρευνα της OLAF διαπίστωσε παρατυπίες, όπως η παραβίαση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που οδήγησαν σε αδικαιολόγητες δαπάνες για την EASO, κακοδιαχείριση, κατάχρηση θέσης σε θέματα ανθρωπίνων πόρων, παρενόχληση και ακατάλληλη συμπεριφορά προς τα μέλη του προσωπικού, καθώς και παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων», ανέφερε η Υπηρεσία σε δήλωσή της που κοινοποιήθηκε μέσω e-mail.

    Η OLAF διευκρίνισε πως δεν θα δημοσιεύσει, για την ώρα τουλάχιστον, περαιτέρω στοιχεία για την υπόθεση, προσθέτοντας πως κατά κανόνα τα τελικά πορίσματά της δεν δημοσιοποιούνται αλλά αποστέλλονται στις αρμόδιες Αρχές.

    Στο επίκεντρο της έρευνα της OLAF, που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, βρίσκεται ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της EASO, Χοσέ Καρέιρα, και άλλα στελέχη. Το διοικητικό συμβούλιο της EASO θα εξετάσει τις συστάσεις της OLAF όταν θα συνεδριάσει στις 26-27 Νοεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ