• Πολιτική

    Κυβέρνηση: Το μήνυμα που «διαβάστηκε» και τα σενάρια ανασχηματισμού μετά τις ήττες στην κάλπη

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να λάβει αποφάσεις

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να λάβει αποφάσεις


    Με μια… ομαλή προσγείωση στην πραγματικότητα, με μια πραγματική «γείωση» με την κοινωνία ή όπως λέει ο λαός «πατώντας στη γη» κι όχι αιθεροβατώντας, αντιμετωπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Και παρά τις ήττες που υπέστησαν «γαλάζιοι» υποψήφιοι στις κάλπες της δεύτερης Κυριακής, στην κυβέρνηση προσπαθούν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για τις χθεσινές ήττες των 5 υποψηφίων τους στις Περιφέρειες όσο και την απώλεια των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

    «Αν δεν κέρδιζε ο Δημήτρης Πτωχός θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα», λένε στην κυβέρνηση αφού ο υποψήφιος της ΝΔ στην Πελοπόννησο έσωσε τα προσχήματα.

    Όμως, η ΝΔ έχασε χθες τη Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο από «γαλάζιους» αντάρτες, γεγονός που επισημαίνεται ως κεντρική αποτυχία.

    Κι αυτό διότι φαίνεται ότι δεν έλαβαν υπόψη τους στο Μαξίμου τη δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνιών απέναντι στους μέχρι χθες περιφερειάρχες, την κ. Κράτσα, τον κ. Μέτιο, τον κ. Κασαπίδη.

    Δεν κατάλαβαν επίσης οι υπεύθυνοι των αυτοδιοικητικών εκλογών στη ΝΔ τη δυναμική που έχει ο Κώστας Μουτζούρης στο Βόρειο Αιγαίο και δεν μπόρεσαν, παρά την καλή πορεία του Αλ. Στεφανή, να σπάσουν το σύστημα του νυν περιφερειάρχη.

    Σε κάθε περίπτωση και στις 4 αυτές περιφέρειες –λένε στη ΝΔ για να ρίξουν κάπως τους τόνους– η παράταξη της Δεξιάς επικράτησε αφού και οι νέοι περιφερειάρχες είναι από τα σπλάχνα του κόμματος.

    Εντελώς διαφορετικά διαβάζουν την ήττα στη Θεσσαλία μιας κι εκεί νίκησε ένας «μη γαλάζιος», ο Δημήτρης Κουρέτας, κι αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο αποτέλεσμα για το Μαξίμου.

    Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός πήρε καθοδική πορεία και κανείς δεν μπορούσε να την ανακόψει.

    Στη ΝΔ πίστευαν ότι έστω και δύσκολα ο κ. Αγοραστός θα εκλεγεί, αλλά δεν «είδαν» τη δυσαρέσκεια που πήρε τη μορφή τσουνάμι, από τους αγρότες και από όσους διαμαρτύρονταν για τη διαχείριση της κατάστασης μετά τις πλημμύρες.

    Επίσης μεγάλο ρόλο φαίνεται να έπαιξαν δηλώσεις όπως αυτές του Λ. Αυγενάκη που φάνηκε να συνδέει τη ροή χρημάτων προς τους αγρότες με τη νίκη Αγοραστού.

    Από την άλλη ο κ. Κουρέτας ήταν μια εξαιρετική υποψηφιότητα, ειδικός σε θέματα που απασχολούν τη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές και το κυριότερο: Εκφραστής του «νέου» που ήθελαν πλέον για το μέλλον τους οι Θεσσαλοί.

    Το «καινούργιο», τη δίψα των πολιτών για ανανέωση και για τιμωρία της αλαζονείας, είδαμε και στις περιπτώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Στην κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο Κώστας Μπακογιάννης, δεν κατάλαβαν ότι η ζημιά που έγινε με τον Μεγάλο Περίπατο ήταν τεράστια και καθημερινή. Χίλια καλά να είχε κάνει ο δήμαρχος, αυτή η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας ήταν καταδικαστική για τον ίδιο.

    Αν προστεθεί και η μεγάλη αποχή, πιθανότατα και ως αποδοκιμασία για την παράταξη Μπακογιάννη, ήρθε ο… άνετος περίπατος για τον Χάρη Δούκα, ο οποίος ήταν επίσης εξαιρετική υποψηφιότητα.

    Ομοίως και στη Θεσσαλονίκη ένας «παλιός», ο Στ. Αγγελούδης νίκησε τον Κ. Ζέρβα τον οποίο στήριξε η ΝΔ, αν και στη συμπρωτεύουσα ήταν κοινό μυστικό ότι η τετραετία που πέρασε ήταν κακή.

    Με όλα αυτά από σήμερα η ΝΔ κάνει ταμείο και θα αποδώσει και ευθύνες στις τοπικές οργανώσεις που ενδεχομένως να μην λάμβαναν μηνύματα δυσαρέσκειας και να μην έδιναν σωστές συμβουλές στα γραφεία του Μοσχάτου.

    Ευθύνες ίσως να αποδοθούν και σε υπουργούς και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είτε για δηλώσεις που έκαναν είτε γιατί «εξαφανίστηκαν» από τη μάχη των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Πλην των γνωστών, Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης κ.λπ, υπήρξαν υπουργοί και πρώην υπουργοί που τον τελευταίο μήνα απλά δεν… υπήρχαν και δεν έδωσαν μάχες για την παράταξη.

    «Θα αξιολογηθούν όλοι και όλα» λένε στην κυβέρνηση, η οποία πλέον ετοιμάζεται από τώρα για τις ευρωεκλογές, το πραγματικό crash test που θα γίνει τον Ιούνιο.

    Ανασχηματισμός, αλλά πότε;

    «Ευτυχώς που τα μηνύματα εστάλησαν τώρα για να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο», λένε αρκετοί νεοδημοκράτες οι οποίοι αναγνωρίζουν επίσης ότι η μεγάλη νίκη του Ιουνίου και η διάσπαση της αντιπολίτευσης αποπροσανατόλισε τους πάντες στη Νέα Δημοκρατία.

    «Μοιάζαμε λες και είμαστε σε μια κούρσα χωρίς αντίπαλο και αν δεν σκοντάφταμε θα είμασταν νικητές. Τελικά αντίπαλος υπάρχει κι όχι ένας. Είναι και ο κακός εαυτός μας και τα κόμματα της κεντροαριστεράς που συσπειρώνονται και δημιουργούν αντιδεξιό μέτωπο», λέει στο mononews, βουλευτής της συμπολίτευσης.

    Σ’ αυτό το κλίμα, φουντώνουν ήδη τα σενάρια για ανασχηματισμό στην κυβέρνηση ή για «διορθωτικές κινήσεις» όπως αρέσκονται να λένε στο Μαξίμου.

    Ενας ανασχηματισμός που για άλλους δεν θα αργήσει πολύ, για άλλους θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

    Υπάρχουν οι εισηγήσεις για άμεσες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να δείξει ο κ. Μητσοτάκης ότι το μήνυμα της κάλπης  «διαβάστηκε». Αν συμβεί αυτό, λένε, ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να γίνει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

    Υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις, ειδικά σε μια στιγμή που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι το κυρίαρχο γεγονός. Εκτιμούν δηλαδή ότι πρέπει να στραφεί η προσοχή στις επιπτώσεις ενός γενικευμένου πολέμου και πώς η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κρίση χωρίς να πληγεί καίρια.

    «Ισως να μην είναι καιρός για ανασχηματισμό», εκτιμούν κάποιοι ζητώντας οι όποιες αλλαγές να γίνουν σε πιο ουδέτερο χρόνο.

    Σε κάθε περίπτωση πληροφορίες από την κυβέρνηση λένε ότι τουλάχιστον 3 υπουργοί είναι στο στόχαστρο του Μαξίμου, αλλά κι ένας σημαντικός αριθμός υφυπουργών οι οποίοι δεν παίρνουν καλό βαθμό ως προς το κυβερνητικό έργο που παράγουν.

    Ο κ. Μητσοτάκης χθες εμφανίστηκε προσγειωμένος, περισσότερο από πολλούς υπουργούς του που στα τηλεπαράθυρα είχαν διαφορετική στάση. Ο πρωθυπουργός έδειξε να λαμβάνει τα μηνύματα των πολιτών και γι’ αυτό μίλησε για «γείωση» με την κοινωνία ενώ αποδοκίμασε όλους εκείνους που έδειχναν αλαζονεία λέγοντας ότι θα συνεργαστεί η κυβέρνηση με όλους ανεξαιρέτως τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους.

    Διαβάστε επίσης:

    Πού ηττήθηκε η κυβέρνηση, γιατί πρέπει να ανησυχεί η ΝΔ και τι «ταμείο» κάνει το Μαξίμου

    Γεωργιάδης: Δεν έπρεπε να κάνει το ντιμπέιτ ο Κώστας Μπακογιάννης

    Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μόνο 22 γυναίκες δήμαρχοι στους 332 δήμους της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ