• Πολιτική

    Πού ηττήθηκε η κυβέρνηση, γιατί πρέπει να ανησυχεί η ΝΔ και τι «ταμείο» κάνει το Μαξίμου

    Σκεπτικός στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Σκεπτικός στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών αφήνει στη Νέα Δημοκρατία «πικρή γεύση». Κάποιοι μίλησαν για πρώτο «σεισμό», για πρώτη ήττα της κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Άλλοι μιλούν για «γρατζούνισμα» στο «γαλάζιο» αφήγημα. Κανείς όμως δεν μπορεί να μιλά για πολιτική ανατροπή, πολλώ δε μάλλον για ηχηρή ήττα ενός κόμματος που πριν από τρεις μήνες πήρε 41% στις εθνικές εκλογές.

    Όμως, στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να λάβουν σοβαρά τα πολιτικά μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες, κυρίως ως προς ορισμένες αλαζονικές συμπεριφορές ή κάποιες κακές επιλογές που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου και οι οποίες τελικά δεν βγήκαν.

    Το ταμείο που κάνει η ΝΔ συνολικά και τις δύο Κυριακές είναι θετικό. Λένε στο κυβερνών κόμμα για παράδειγμα ότι σε 12 από τις 13 περιφέρειες εξελέγησαν περιφερειάρχες στελέχη που ανήκουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, είτε ήταν επίσημοι υποψήφιοι, είτε ήταν αντάρτες είστε είχαν τη στήριξη του Μοσχάτου, όπως ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη.

    Κ. Μητσοτάκης και Κ. Αγοραστός
    Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Αγοραστός

    Αυτό είναι το πρώτο «αφήγημα» που θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ειδικά αν στην εξίσωση μπουν οι ήττες στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Κατ’ αρχάς, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για 13 στις 13 περιφέρειες αφού μετά τα χθεσινά αποτελέσματα από τις 6 περιφέρειες, μόνο ένας επίσημος υποψήφιος, ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο, κέρδισε.

    Οι υποψήφιοι της ΝΔ έχασαν στο Βόρειο Αιγαίο (ο Αλ. Στεφανής από τον Κ. Μουτζούρη), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ο κ. Μέτιος από τον κ. Τοψίδη), στη Δυτική Μακεδονία ( ο κ. Κασαπίδης από τον κ. Αμανατίδη), στα Ιόνια Νησιά (η κ. Κράτσα από τον κ. Τρεπεκλή) αλλά και στη Θεσσαλία (ο κ. Αγοραστός από τον κ. Κουρέτα).

    Ειδικά η ήττα του Κώστα Αγοραστού είναι ηχηρή, αφενός γιατί το Μαξίμου έδωσε αγώνα όλη την προηγούμενη εβδομάδα κι αφετέρου γιατί πρόκειται για ένα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, χρόνια περιφερειάρχης.

    Σοβαρές ήττες

    Από την άλλη η ήττα στη Θεσσαλία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μήνυμα των κατοίκων στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

    Προσωπική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί και η επικράτηση του Κώστα Μουτζούρη αφού ο επίσημος υποψήφιος, Αλκιβιάδης Στεφανής, ήταν μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ήθελαν στην κυβέρνηση να εκλέξουν τον πρώην υφυπουργό Αμυνας καθώς η συνεργασία με τον κ. Μουτζούρη είναι ανύπαρκτη ενώ ο τελευταίος κατηγορείται ότι ενσωμάτωσε πολλούς ντόπιους ακροδεξιούς.

    Κ. Μουτζούρης και Αλ. Στεφανής
    Κώσυας Μουτζούρης και Αλκιβιάδης Στεφανής

    Μεγάλη νίκη για το Μαξίμου αλλά ειδικά για τον Αντώνη Σαμαρά είναι η νίκη του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο. Ήταν το μοναδικό στοίχημα που κερδήθηκε καθαρά χθες για την κυβέρνηση.

    Ετσι, λοιπόν στη ΝΔ θα πρέπει να αναλύσουν την ψήφο αποδοκιμασίας στους δικούς της υποψήφιους περιφερειάρχες, είτε ως πρόσωπα που δεν έκαναν «γκελ» στην κοινωνία είτε ως επιλογές φθαρμένες και αποτυχημένες που δεν πέρασαν στις τοπικές κοινωνίες.

    Είτε βεβαίως και ως μήνυμα αποδοκιμασίας αλαζονικών συμπεριφορών από την πλευρά κυβερνητικών ή άλλων «γαλάζιων» στελεχών.

    Σε κάθε περίπτωση, σε επίπεδο περιφερειών η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει απολογισμό νίκης αφού δεν κατάφερε να βάζει το χάρτη «γαλάζιο» επιβεβαιώνοντας την απόλυτη πολιτική ηγεμονία της.

    Στους δήμους

    Ως  «Βατερλώ» για τη ΝΔ, όμως, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα στους δύο μεγάλους δήμους, αλλά και σε κάποιους μικρότερους.

    Δεινή επικοινωνιακή και ουσιαστική ήττα για το κυβερνών κόμμα ήταν η επικράτηση του Χάρη Δούκα στην Αθήνα και του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί υπήρξε τεράστια κινητοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να στηριχθούν οι Κώστας Μπακογιάννης και Κώστας Ζέρβας. Το αποτέλεσμα; Ο πρώτος ηττήθηκε με διαφορά 12 μονάδων και ο δεύτερος με διαφορά 35 μονάδων.

    Ετσι χάθηκε και ο στόχος του Μαξίμου για 3 στα 3, δηλαδή νίκες σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

    Σαφώς στη ΝΔ μπορούν να επικαλεστούν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Ακόμη κι αν δεν πήγαν στις κάλπες οι πολίτες μπορεί να θεωρηθεί μήνυμα αποδοκιμασίας των επίσημων υποψηφίων της ΝΔ.

    Στην Αθήνα, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες αιτίες της ήττας. Για παράδειγμα ο Μεγάλος Περίπατος «πλήγωσε» τον Κώστα Μπακογιάννη. Ενδεχομένως μεγάλο πολιτικό λάθος να ήταν και το debate που ζήτησε με αποτέλεσμα να κάνει ακόμη πιο γνωστό και συμπαθή τον Χάρη Δούκα ο οποίος μπόρεσε να ξεδιπλώσει σε πανεθνικό επίπεδο τις προτάσεις του για την πρωτεύουσα.

    Οι δύο ηττημένοι, Κ. Μπακογιάννης και Κ. Ζέρβας
    Οι δύο ηττημένοι, Κώστας Μπακογιάννης και Κώστας Ζέρβας

    Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε στο μέλλον το… μέλλον του Κώστα Μπακογιάννη. Θα επιμείνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά από πέντε χρόνια;

    Θα είναι ίσως υποψήφιος στις ευρωεκλογές ή θα μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή το επόμενο διάστημα και θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα στις επόμενες εθνικές κάλπες;

    Από την άλλη στη Θεσσαλονίκη η ήττα του Κώστα Ζέρβα μπορεί να χρεωθεί και στους λεγόμενους «θεσσαλονικάρχες» της ΝΔ και στις «γαλάζιες» έριδες που υπάρχουν στη συμπρωτεύουσα.

    Δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες κι ορισμένες μικρότερες ήττες για το κυβερνών κόμμα.

    Στο Χαλάνδρι η συσπείρωση των αντι-νεοδημοκρατικών δυνάμεων έδωσε τη νίκη στον Σίμο Ρούσσο απέναντι στην «γαλάζια» Χρ. Αγαπητού με διαφορά 21 μονάδες.

    Στην Αγία Παρασκευή εξελέγη ο Γ. Μυλωνάκης, ο οποίος δεν ήταν επίσημος υποψήφιος της ΝΔ (ήταν ο κ. Ζορμπάς).

    Στο Αιγάλεω ηττήθηκε ο νυν δήμαρχος Ι. Γκίκας από τον Λάμπρο Σκλαβούνο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ ο οποίος πήρε χθες το εντυπωσιακό ποσοστό του 75,31%.

    Στην Αλεξανδρούπολη ηττήθηκε ο γαλάζιος υποψήφιος κ. Σταυράκογλου από τον ανεξάρτητο Ι. Ζαμπούκη ο οποίος πήρε 60,51%.

    Μεγάλη ήττα στον Βύρωνα για τον «γαλάζιο» Μ. Μπαντή. Νικητής με 59,15% ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Αλ. Σωτηρόπουλος αν και στον πρώτο γύρο ήταν πίσω με 12 μονάδες.

    Μεγάλη ήττα και στον δήμο Ζωγράφου για τον Β. Θώδα. Νίκησε η Τ. Καφατσάκη με ποσοστό 45,57%.

    Ηττήθηκε στην Καλαμαριά ο Ι. Δαρδαμανέλης από τη ΝΔ, αφού νίκησε η Χρ. Αράπογλου από το ΠΑΣΟΚ με 57,92%.

    Στην Πάτρα σάρωσε ο «κόκκινος» Κ. Πελετίδης που πήρε 56,69% έναντι 43,31% του Κ. Σβόλη.

    Ηττα και για τον Αντ. Καμπουράκη που στηρίχθηκε από τη ΝΔ στη Ρόδο. Νικητής ο Β. Κολιάδης με 57,96%.

    Κακή Κυριακή

    Όλα αυτά τα στοιχεία από περιφέρειες και σημαντικούς δήμους δείχνουν ότι πράγματι η δεύτερη Κυριακή για τη ΝΔ δεν ήταν καλή. Μπορεί το κυβερνών κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ελέγχουν απόλυτα το πολιτικό σκηνικό, ωστόσο, υπάρχουν πλέον για το Μαξίμου ορισμένες «γκρίζες ζώνες».

    Το είπε άλλωστε και ο Κ. Μητσοτάκης, ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ πρέπει να πορεύονται με τα πόδια γειωμένα καλά στη γη. Εστειλε ουσιαστικά και ο ίδιος το μήνυμα μέσα στο κόμμα του: Ότι οι αλαζονικές συμπεριφορές, οι κινήσεις που δείχνουν ηγεμονισμό δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες από τους πολίτες.

    Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για ήττες χωρίς στρατηγικό χαρακτήρα, αλλά με πολλαπλά μηνύματα που δεν θα πρέπει να περάσουν καθόλου αδιάφορα από τη ΝΔ, ενόψει μάλιστα της νέας εκλογικής αναμέτρησης σε λίγους μήνες στις Ευρωεκλογές.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκη των ανταρτών της ΝΔ σε 4 Περιφέρειες – Νικητές με ανατροπή οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ σε Θεσσαλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Ανδρουλάκης: Σήμερα πετύχαμε μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ

    Γεωργιάδης: Δεν έπρεπε να κάνει το ντιμπέιτ ο Κώστας Μπακογιάννης



    ΣΧΟΛΙΑ