• Πολιτική

    Το ηχηρό μήνυμα για την Κεντροαριστερά, η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ, η δεινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

    Οι μεγάλοι νικητές. Χάρης Δούκας και Νίκος Ανδρουλάκης

    Οι μεγάλοι νικητές. Χάρης Δούκας και Νίκος Ανδρουλάκης


    Ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ισχυροποίησης της κεντροαριστεράς, συσπείρωσης των πολιτικών δυνάμεων που είναι αντίπαλοι με τη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Και η κεντροαριστερά νίκησε όπου ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνασπίστηκαν κι έφτιαξαν έναν άλλο πόλο απέναντι στη ΝΔ.

    Χωρίς να μπορεί κανείς να μιλήσει για πολιτική ανατροπή σε καμιά περίπτωση, αφού το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών είναι ακόμη νωπό, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της Κυριακής.

    Και σίγουρα ο Νίκος Ανδρουλάκης πιστώνεται σωστές επιλογές στις τοπικές κοινωνίες τις οποίες στήριξε και κατάφεραν να έχουν ισχυρή παρουσία σε περισσότερους από 100 δήμους.

    Ωστόσο, η νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα και του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη είναι αυτές που κάνουν κατά κύριο λόγο τη Χαριλάου Τρικούπη να έχει από χθες πλατιά χαμόγελα.

    Βεβαίως και η επικράτηση του Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία έχει ασφαλώς «πράσινο» χρώμα και αποτελεί και αυτή νίκη για το ΠΑΣΟΚ. Δείχνει ότι το κόμμα αυτό, ακόμη και όταν βρίσκεται τρίτο κόμμα έχει ισχυρούς δεσμούς με την Αυτοδιοίκηση και μπορεί να παράγει ικανά στελέχη για να υπηρετήσουν σε περιφέρειες και δήμους.

    Μετά τη νίκη του Χάρη Δούκα
    Μετά τη νίκη του Χάρη Δούκα

    Ως βασικό πολιτικό συμπέρασμα για την αντιπολίτευση γενικά θα πρέπει να πούμε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας υπήρξε συσπείρωση απέναντι σε «γαλάζιους» υποψήφιους, μια συσπείρωσε που έδειξε ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει ακόμη «σφυγμό».

    Ειδικότερα, όμως, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κάνει το καλύτερο «ταμείο» και μετά από αυτό να μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι παραγκωνίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα αποτελέσει την επόμενη ισχυρή πολιτική δύναμη που θα είναι απέναντι στη ΝΔ.

    Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Ν. Ανδρουλάκη που μίλησε για νίκη του ΠΑΣΟΚ και της Προοδευτικής Παράταξης και ήττα της αλαζονείας του κ. Μητσοτάκη.

    Ούτε είναι τυχαίο ότι μίλησε για πολλούς αγώνες που έρχονται και τις οποίες θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ για να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση.

    Κατ’ αρχάς οι κ. Δούκας και Αγγελούδης προέρχονται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και νίκησαν υποψήφιους που η ΝΔ στήριξε με κάθε κόστος. Ακόμη και με το να μπει μπροστά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσπάθησε όσο μπορούσε να στηρίξει τις υποψηφιότητες Μπακογιάννη στην Αθήνα και Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη.

    Ο δε κ. Κουρέτας στη Θεσσαλία έχει διατελέσει πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επομένως θα μπορούσε να πιστωθεί στην Χαριλάου Τρικούπη και αυτή η νίκη, αν και τα πρόσωπα και οι τοπικές ιδιαιτερότητες παίζουν πάντα ρόλο.

    Το μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι ειδικά η νίκη του κ. Δούκα είναι μεγάλη αφού στον πρώτο γύρο είχε πάρει μόλις 14%.

    Ούτε να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να χαίρεται για τη νίκη Αρναουτάκη στην Κρήτη, που επίσης προέρχεται από το κόμμα αυτό, ούτε να ξεχνάμε ότι επιλογές στήριξης προσώπων όπως ο Γ. Μώραλης στον Πειραιά, ασφαλώς κρίνονται επιτυχημένες.

    Ένα σημαντικό στοιχείο για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι επίσης ότι μετά το β΄ γύρο εμφανίζεται να έχει αφήσει πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να έχει «συρθεί» στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και αυτές στήριξε.

    Δηλαδή, στήριξε τον κ. Δούκα και τον κ. Αγγελούδη και τον κ. Κουρέτα, άρα εμφανίστηκε «ουρά» των επιλογών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης μίλησαν για «σεισμό», αλλά οι ίδιοι είναι απόντες από αυτόν τον σεισμό καθώς οι επιλογές τους δεν κατάφεραν νίκες.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει ούτε μία περιφέρεια αφού οι 11 προέρχονται από τη ΝΔ, είτε είναι επίσημοι, είτε αντάρτες, ένας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουρέτας κι ένας ο κ. Αρναουτάκης επίσης από το ΠΑΣΟΚ αλλά στηρίχθηκε και από τη ΝΔ.

    Ακόμη και στην Κρήτη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέβασε δικό της υποψήφιο, τον Σπ. Δανέλλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πανηγυρίσει ούτε και εκεί.

    Στην Κουμουνδούρου δεν θα πρέπει να αναλύσουν την «κακή βραδιά» της ΝΔ ως δική τους νίκη. Το αντίθετο μάλιστα. Ο κόσμος βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπαρράσσεται από εσωκομματικές έριδες και αποδοκιμάζει αυτόν τον εμφύλιο.

    Αποδοκίμασε επίσης τις επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για τις επιλογές τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα και στη γενικότερη στρατηγική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Κι από την άλλη, ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης πρέπει να χρεωθεί μέρος της νίκης, αν και νέος πρόεδρος. Κι αυτό διότι δεν έδωσε ουσιαστικό πολιτικό αγώνα και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή, αντιθέτως έριχνε συνεχώς λάδι στη φωτιά της εσωστρέφειας και της μη παραγωγής πολιτικής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το συμπέρασμα

    Πλέον τα αποτελέσματα των εκλογών και στις δύο Κυριακές, διαμορφώνουν ένα διαφορετικό τοπίο στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ισως ο «σεισμός» να έγινε πράγματι αλλά να άγγιξε κυρίως τον εδώ και μια 10ετία «ηγεμόνα» του χώρου, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του, μετά τα αποτελέσματα αυτά, βάζουν ψηλά τον πήχη. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

    Όμως, δεν θα πρέπει να πανηγυρίζουν για πολύ αφού σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα χρήζουν και διαφορετικών ερμηνειών διότι τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο. Οπως παίζουν ρόλο και ορισμένες αλαζονικές συμπεριφορές υποψηφίων που στήριξε η ΝΔ και που τελικά τιμωρήθηκαν.

    Ως τελικό συμπέρασμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια νίκη του χώρου της κεντροαριστεράς ή ένα μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες ότι θέλουν ένα ισχυρό πόλο αντιπολίτευσης κι όχι έναν κατακερματισμό δυνάμεων με αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να παίζει χωρίς αντίπαλο.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημήτρης Κουρέτας: Ενας πανεπιστημιακός στο τιμόνι της Περιφέρειας Θεσσαλίας

    Στέλιος Αγγελούδης: Το βιογραφικό του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης

    Χάρης Δούκας: Καταφέραμε να κάνουμε το ακατόρθωτο 



    ΣΧΟΛΙΑ