• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Υπουργικό Συμβούλιο οι απειλές Ερντογάν – Γιατί «απασφάλισε» ο Τούρκος Πρόεδρος, τι απαντά η Αθήνα – Όλο το παρασκήνιο

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Νέα μηνύματα προς την Τουρκία θα αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, στην οποία θα επαναδιατυπώσει τις «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας μετά και τις χθεσινές χωρίς προηγούμενο απειλές Ερντογάν.

    Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός μηχανισμός στα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου, βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση και επιφυλακή, καθώς έγκυροι αναλυτές και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως οι πρωτόγνωρες κινήσεις του καθεστώτος της Άγκυρας αποτελούν προειδοποιητικές βολές για τα επόμενα βήματα του Ρ.Τ. Ερντογάν εναντίον της Ελλάδος. Πιθανότατα, μέσω μιας δυναμικής κίνησης που θα παρουσιάσει την Τουρκία ως θύμα σε αυτοάμυνα απέναντι στην δήθεν παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου από την χώρα μας. Κίνηση που αναμένεται πως θα εκδηλωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, είτε σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών- Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είτε επί του πεδίου, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

    Η Αθήνα, παρόλα αυτά, επιμένει στο δρόμο της νηφαλιότητας και της αποφασιστικής ψυχραιμίας απέναντι σε κάθε απειλή, ρητορική ή επί του πεδίου. Όπως πιστοποιεί και η χθεσινή άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ, που όχι μόνο απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, ως αβάσιμες και ασύμβατες με το Διεθνές Δίκαιο, υπενθυμίζοντας το casus belli και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο που διατηρεί η Άγκυρα απέναντι από τα ελληνικά νησιά, αλλά και επικαλούμενη τις δύο επιστολές που έχει αποστείλει εγκαίρως στον ΟΗΕ και με τις οποίες αποδομούνται ένα προς ένα τα έωλα τουρκικά επιχειρήματα.

    Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές σημείωναν πως «δεν έχει γίνει καμία έκτακτη μετακίνηση στρατιωτικού υλικού το τελευταίο διάστημα, πέρα από αντικαταστάσεις ή μετακινήσεις συντήρησης».

    Πρωτόγνωρα διαβήματα από κοινού σε Αθήνα και Ουάσιγκτον

    Πάντως, ενδεικτικό του παροξυσμού και των απώτερων στόχων του Τούρκου ηγέτη είναι το γεγονός ότι στο ΥΠΕΞ της γείτονος κλήθηκε όχι μόνο ο Έλληνας Πρέσβης, για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας με την επίφαση της φερόμενης μεταφοράς στρατιωτικού υλικού αμερικανικής προέλευσης σε Λέσβο και Σάμο, αλλά, σχεδόν ταυτόχρονα, και ο Επιτετραμμένος των ΗΠΑ, στον οποίο επίσης επιδόθηκε διάβημα (γεγονός πρωτοφανές), με την αιτίαση περί «παράνομης ανάπτυξης αρμάτων μάχης σε νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς». Και με το παράλληλο αίτημα προς την Ουάσιγκτον να σεβαστεί, κι εκείνη, το καθεστώς που, κατά την Τουρκία, πρέπει να διέπει τα νησιά του Αιγαίου, την ελληνική κυριαρχία πολλών εκ των οποίων, βεβαίως, η Τουρκία αμφισβητεί πλέον σχεδόν καθημερινά.

    Δεν είναι τυχαίο ότι στα συγκεκριμένα διαβήματα η Άγκυρα διαπιστώνει «άλλη μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της Συνθήκης του Παρισιού του 1947». Ενώ, λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος ο Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με σχεδόν αποκλειστικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Ελλάδα, δεν δίστασε, αφενός να κάνει εκ νέου λόγο για «υποκινητές» πίσω από τη στάση της Ελλάδας, αφετέρου να προειδοποιήσει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». Το πάζλ συμπλήρωσαν τα ρεκόρ των 96 νέων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από είκοσι τουρκικά αεροσκάφη.

    Η Αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα «αγκάθι στο μάτι του Ερντογάν»

    Το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων, εντός και εκτός Ελλάδος, είναι τι πυροδοτεί αυτή την άνευ προηγούμενου κλιμάκωση εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, πολλώ μάλλον όταν ο εξ απορρήτων του Ιμπραήμ Καλίν, μετά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, άφηνε, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών, «ανοιχτό παράθυρο» για συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην επικείμενη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου. Και, κυρίως, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του «Σουλτάνου».

    Οι απαντήσεις, πέρα από το «ουδείς μπορεί να γνωρίζει πραγματικά», ποικίλουν. Οι ελάχιστοι κοινοί παρονομαστές είναι η αυξανόμενη δημοσκοπική υστέρηση Ερντογάν, η εντεινόμενη οικονομική κρίση, η τεράστια δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει «ραντεβού» με τον Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, οι πιέσεις που, αντίθετα, δέχθηκε από Ουάσιγκτον και Βερολίνο να κατεβάσει τους τόνους, το «ανατολίτικο παζάρι» ενόψει των αμερικανικών αποφάσεων του Νοεμβρίου για τα F-16.

    Όμως, αυτό που, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί τον απώτερο στόχο του Τούρκου Προέδρου είναι η υπονόμευση της Ελληνοαμερικανικής Στρατηγικής Αμυντικής Συνεργασίας και των ευρύτερων επιπτώσεών της αναφορικά με τον νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει μακροπρόθεσμα η Ελλάδα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, έχοντας στη φαρέτρα της σημεία «κλειδιά» όπως η Αλεξανδρούπολη και οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή και σε άλλα σημεία του ελλαδικού χώρου. Με κορώνα του στέμματος την Σούδα, στην οποία καταπλέει σε λίγες μέρες το μεγαλύτερο και νεότερο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού, το USS «George H.W. Bush». Στην ίδια κατεύθυνση, μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι το νέο κρεσέντο της Άγκυρας έρχεται λίγες ώρες μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού της ακριτικής πόλης, με τους «μνηστήρες» να έχουν και αμερικανικό διαβατήριο.

    Στο σενάριο αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι η «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών είναι γνωστή στους …απέναντι εδώ και δεκαετίες. Ουδέποτε όμως, έθεσαν με τέτοια ένταση ανάλογο ζήτημα, ενώ τώρα, που η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα αυξάνεται ποσοτικά και ποιοτικά, τώρα που η αναλογία των εξοπλισμών είναι «10-0», όπως χαρακτηριστικά είπε προ ημερών ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, οι αιτιάσεις για το καθεστώς των νησιών έχουν αναχθεί σε πρώτο θέμα στον αναθεωρητικό φάκελο Ερντογάν (αλλά και της τουρκικής αντιπολίτευσης).

    Το όποιο άνοιγμα Καλίν είναι χωρίς αντίκρισμα καθόσον δεν υποστηρίζεται εμπράκτως

    Αυτό που, σε κάθε περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα πρέπει να αποκλείεται είναι το ενδεχόμενο συνάντησης, με πολιτικό χαρακτήρα, ανάμεσα σε Ερντογάν και Μητσοτάκη.

    Προς επίρρωση της αρνητικής απάντησης στο ανωτέρω ενδεχόμενο, πέραν του χαρακτηριστικού «δεν υπάρχει ορατότητα» του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, έρχονται και πληροφορίες από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας, σύμφωνα με τις οποίες, «το όποιο άνοιγμα Καλίν είναι χωρίς αντίκρισμα καθόσον δεν υποστηρίζεται εμπράκτως». Στην Κυβέρνηση τονίζουν επίσης, ότι μια τέτοια συνάντηση, οψέποτε λάβει χώρα,  θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, καθώς ο στόχος της Αθήνας είναι μεν οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας αλλά «όχι να μιλάμε για να λέμε ότι μιλάμε».

    Ούτε για να διεξάγεται ένας «διάλογος κωφών», όπως χθες στο τουρκικό ΥΠΕΞ κατά την επίδοση του διαβήματος στον Πρέσβη Λάζαρη. Πρωτίστως δε, ένας διάλογος με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, επ ουδενί δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό καθεστώς απειλών και προκλήσεων, πόσο μάλλον όταν αυτές αφορούν στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, στην κατεύθυνση αυτή, ανασύρουν από την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ το: «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου».

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Ο Ερντογάν έχει πάθει εμμονή με την Ελλάδα – Δεν θα εκφοβιστούμε από κανέναν»

    Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς – Οι Έλληνες θα λογοδοτήσουν»

    Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Εσείς συγκεντρώνετε αποβατικό στόλο στα παράλια και απειλείτε με casus belli



    ΣΧΟΛΙΑ