Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Ο Ερντογάν έχει πάθει εμμονή με την Ελλάδα – Δεν θα εκφοβιστούμε από κανέναν»

  • NewsRoom


Σαφείς απαντήσεις στα fake news του τουρκικού καθεστώτος και στην ακραία ρητορική του Ταγιπ Ερντογάν, έδωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυρ. Μητσοτάκης,, μιλώντας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Αγκυρας στην περιοχή.

«Είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνη με το σεβασμό του Χάρτη των ΟΗΕ; Όχι. Ο πρόεδρος Ερντογάν αρέσκεται να μιλάει για κόκκινες γραμμές. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να περάσει. Η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανένα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Πιο αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός είπε:

Ο Οργανισμός αυτό ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του μεγάλου πολέμου με σκοπό να διασφαλίσει το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη των λαών. Ήταν μια λογική απάντηση για την επιθετικότητα ορισμένων κρατών.

Παρόλα αυτά όμως στεκόμαστε ακόμα σε σταυροδρόμι της παγκόσμιας Ιστορίας. Και πάλι πρέπει να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες.

Για να επιβιώσουν οι κοινωνίες μας πρέπει να πολεμήσουν την επιθετικότητα. Δεν περιμέναμε ότι θα ξανασυνέβαιναν αυτά τα πράγματα, κι όμως συμβαίνουν.

Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και είναι μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε έναν κόσμο που θα υπερισχύει ο ισχυρός και οι διαφορές θα επιλύονται με συγκρούσεις. Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να επιτύχει κι αυτό για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα.

Ο αντίκτυπος του πολέμου έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα βασικά αγαθά και σε πληθωρισμό που δεν έχουμε ξαναδεί. Η Ρωσία μετατρέπει τους πόρους της σε όπλο.

Δεν θα πετύχει όμως, θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να ανταποκριθούν σε αυτές τις αυξήσεις, ενώ θα απεξαρτητοποιηθούμε από τους πόρους της Ρωσίας, προωθώντας τις ΑΠΕ.

Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας απειλήσουν. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πολεμώντας και τα fake news. Ο Περικλής στον επικήδειό του είπε ότι δεν είναι εύκολο να βρεις το σωστό μέτρο των λέξεων όταν δεν βασιζόμαστε σε κοινές αξίες αλήθειας.

Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε μια διχοτομημένη χώρα, ως αποτέλεσμα της εισβολής. Η Άγκυρα εξακολουθεί να επιμένει σε λύση δύο κρατών, και διαφωνούν σε διαπραγματεύσεις στη βάση ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματά της. Η Τουρκία έχει αναθεωρητική ατζέντα απέναντι στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος και μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, ενώ συνεισέφερε στη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά.

Όμως παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο για όλη την περιοχή, ενώ είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλλε κυρώσεις στη Ρωσία.

Έχουν περίεργη εμμονή με τη χώρα μου, έχουν φιλοπόλεμη γλώσσα, λένε ότι θα επιτεθούν στη χώρα μου μια νύχτα. Η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, δημιουργεί ένα αφήγημα, απειλεί με casus belli αν εφαρμόσουμε το κυρίαρχο δικαιώμά μας για τα χωρικά ύδατα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση της επιθετικής ρητορικής, μαζί με εκστρατεία παραπληροφόρησης. Ρωτάω, είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ; Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα.

Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό.

Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό. Έχουμε μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, 8 χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες μας τότε υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης και φιλίας.

Σήμερα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό και ηγεσία στέλνοντας αυτό το μήνυμα – η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλουν σύγκρουση. Ας προχωρήσουμε στο μέλλον ως φίλοι.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε ενεργά στο θέμα της μετανάστευσης. Οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους, αφήνουν την Τουρκία στο φως της ημέρας.

Ο πράσινος μετασχηματισμός βρίσκεται στην καρδιά των μεταρρυθμίσεών μας και συντάσσουμε οδικό χάρτη για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Ήδη ξεκίνησε η μετατροπή νησιών σε κλιματικά ουδέτερους κόμβους.

Η Ελλάδα σε συνεργασία με την UNESCO δίνει προτεραιότητα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Η μακρά προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη πολλών κρατών και της UNESCO. Μια μέρα θα επιστρέψουν σπίτι τους.

Η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ. Η βιώσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι εξέχουσας σημασίας και εργαζόμαστε για αυτό – στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί μεγάλο διεθνές συνέδριο για τους ωκεανούς.

Ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:

«Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι σκέφτεται ο πρόεδρος Erdoğan και αν αυτό είναι απλά ένα ζήτημα που αφορά το εσωτερικό του ακροατήριο. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τονίσει, συμμετέχοντας  σε ανοικτή συζήτηση του Council of Foreign Relations, ότι  «η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες και αυτό είναι υβριδική απειλή».

Ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να το σχολιάσει αυτό στην ομιλία του στον ΟΗΕ αλλά πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πάντα ήθελα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τρία χρόνια του είπα ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή αλλά αν δείτε την αντίδραση της Τουρκίας από τότε η Τουρκία μετά από δυο μήνες πήγε και υπέγραψε το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο. Δεν υπολογίζουν την ύπαρξη των ελληνικών νησιών. Δεν υπάρχουν γι’ αυτούς. Αν δείτε τους χάρτες θα καταλάβετε ότι είναι ένας γεωγραφικός παραλογισμός. Η Λιβύη και η Τουρκία δεν συναντώνται πουθενά. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να έχει υπογράψει και με το Μαρόκο». «Στην συνέχεια εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό το Μάρτιο του 2020, μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας. Αυτή δεν είναι μια επικοδομητική προσέγγιση. Όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να εξομαλυνθούν».

«Πολλά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αν συνεχίσει η Τουρκία σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τις ΗΠΑ και αν είναι επιλογή της να μεταπηδήσει γεωπολιτικά σε άλλες σφαίρες επιρροής ας γίνει αλλά είναι χώρα -μέλος του ΝΑΤΟ και είναι η μόνη χώρα που δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση και είμαι πάντα ανοικτός στην επίλυση μέσω διαλόγου».

Κατέληξε δε λέγοντας: «Δεν είμαι εγώ αυτός που δεν θέλει να μιλήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά και πάντα καταλήγουμε να καθόμαστε και να μιλάμε και πάλι. Επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνεις τις διαφορές σου και είναι το διεθνές δίκαιο. Έχουμε διαφορά ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά υπάρχουν τρόποι να λύσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο με προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία αλλά οι διαφορές δεν λύνονται με επιθετικές κινήσεις όπως η επίδειξη φωτογραφιών ούτε με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις και χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για την οικονομία αλλά και για τις εκλογές.

«Έχουμε κάνει ήδη πολλά αλλά θέλουμε και άλλο χρόνο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές. Γι’ αυτό θέλουμε μια δεύτερη θητεία και νομίζω ότι θα πείσουμε τον ελληνικό λαό».

«Ελπίζουμε», είπε ακόμα, «να καταφέρουμε να σχηματίσουμε δική μας κυβέρνηση (αυτοδυναμία) αλλά αν ο λαός αποφασίσει ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας θα κυβερνήσουμε μέσω κυβέρνησης συνεργασίας».ΣΧΟΛΙΑ