• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσωπική μου δέσμευση η κάθε ιδιωτική δωρεά να βρίσκει την θέση που της αξίζει


    Τα εύσημα και τις ευχαριστίες του στο υγειονομικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό της χώρας αλλά και σε όλους όσους με τις δωρεές τους στήριξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19, στην οποία παρουσιάστηκε η νέα δωρεά του Ιδρύματος, ύψους 15 εκατ. ευρώ. 

    «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι πέτυχαν σήμερα η χώρα να είναι παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Νομίζω ότι έχετε κάθε λόγο όλοι σας βλέποντας τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες να είστε πολύ υπερήφανοι διότι σώσατε πολλές ανθρώπινες ζωές», τόνισε ευχαριστώντας το υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό, υπηρεσίες καθαρισμού που όπως είπε υπερέβαλαν εαυτόν. “Βεβαίως μπήκε και ένα λιθαράκι από την πολιτική ηγεσία”, πρόσθεσε.

    «Γνωρίζαμε στην αρχή της κρίσης ότι είχαμε έναν μικρό αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πρέπει να σας πω ότι η αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της ΝΔ και πριν μας χτυπήσει ο κορονοϊός. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο εξευτελιστικό από το να αναγκάζεται ένας συγγενής ενός βαριά άρρωστου να ζητά πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει ο συγγενής, ο φίλος του, να βρει περίθαλψη σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς αυτή ήταν η αλήθεια αν θέλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα πριν μας χτυπήσει η κρίση του κορονοϊού», είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κρίση του κορονοϊού έδωσε την ευκαιρία μέσα στην τραγωδία της να ξεσκεπάσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να τις διορθώσουμε με μεγάλη ταχύτητα.

    «Ναι, μπορέσαμε και επιστρατεύσαμε ό,τι υπήρχε για να δημιουργήσουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, προσωρινά, σε πρώτη φάση και φυσικά μόνιμα στη συνέχεια για να μη βρεθούμε κι εμείς αντιμέτωποι μ’ αυτό το οποίο έζησαν άλλες χώρες», τόνισε.

    O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πολλά παραδείγματα ιδιωτικών προσφορών «οι οποίες καθυστέρησαν ή χάθηκαν στον βάλτο της γραφειοκρατίας» τα προηγούμενα χρόνια. «Αποτελεί, λοιπόν, προσωπική μου δέσμευση η κάθε ιδιωτική δωρεά να βρίσκει την θέση που της αξίζει: Να έχει από την Πολιτεία, τα κίνητρα για να εκπονηθεί. Και από την Δημόσια Διοίκηση, τις συνθήκες για να υλοποιηθεί».

    Όπως ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, σύντομα η Προεδρία της Κυβέρνησης θα θέσει σε χρήση ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα γεφυρώνονται οι ανάγκες κάθε φορέα του Δημοσίου με τις δωρεές των ιδιωτών και, εν συνεχεία, θα παρακολουθείται βήμα – βήμα η υλοποίηση του κοινού έργου.

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται, αρκετές ΜΕΘ και ΜΑΦ επιστρέφουν στην αρχική τους αποστολή. Όπως τόνισε, «πρακτικά, τον Ιανουάριο διαθέταμε 5,5 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 12 μονάδες. Σήμερα, πετύχαμε να έχουμε 7 ανά 100.000 κατοίκους. Και με τις νέες δωρεές, θα φτάσουμε τις 12 μέχρι το τέλος του 2020».

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε άθλο τον σχεδόν διπλασιασμό των δομών, επισημαίνοντας πως το Υπουργείο Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, κυρίως οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δούλεψαν ασταμάτητα.

    «Σήμερα, υποδεχόμαστε μία ακόμη προσφορά, ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων, ειδικά για τον Covid. Αυτά θα χρηματοδοτήσουν τις υποδομές των νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ. Αλλά και δύο κεντρικές μονάδες μοριακού ελέγχου με τα αντιδραστήριά τους που θα εγκατασταθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα» συνέχισε, ενώ τόνισε ότι τους προηγούμενους μήνες, το δημόσιο σύστημα φανέρωσε τις τεράστιες, αλλά αναξιοποίητες δυνάμεις του.



    ΣΧΟΛΙΑ