• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιο είναι το διακύβευμα της τελικής ευθείας προς την κάλπη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε πολίτες κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Ιωνία

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε πολίτες κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Ιωνία


    Με συνεχείς αναφορές στην ανάγκη να εξασφαλιστεί «ασφαλής αυτοδυναμία» ώστε να σχηματιστεί ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση και το βλέμμα στραμμένο στους αναποφάσιστους, σε όσους ψήφισαν σχηματισμούς στα δεξιά της ΝΔ και κυρίως στον εφησυχασμό και την αποχή, αν και η συσπείρωση των ψηφοφόρων της κινείται σε σχεδόν απόλυτα επίπεδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κορυφώνει την προεκλογική του εκστρατεία με ομιλία απόψε στη Θεσσαλονίκη μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λίγες ώρες πριν από την κεντρική ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει χαρακτήρα πολιτικής γιορτής με «εκπλήξεις αλά Μακρόν».

    Η «επιχείρηση συμπίεσης» των ποσοστών κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ περικλείεται στο «είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες της πράξης και όχι των λόγων», «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο της πίστης και δεν μπορεί να την καπηλεύεται» και «η πίστη μας ενώνει, δεν διχάζει» που εκπέμπει ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τις περιοδείες του σε εκλογικές περιφέρειες όπου η Ελληνική Λύση και το κόμμα «Νίκη» κατέγραψαν πρωτόγνωρα ποσοστά, όπως η Χαλκιδική όπου βρέθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή η Θεσσαλονίκη, όπου περιοδεύει σήμερα.

    Ενώ, στην ίδια κατεύθυνση, κινείται και το τελευταίο προεκλογικό βίντεο της ΝΔ όπου το μπλε και ο συμβολισμός του απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, με τον σταυρό μιας εκκλησίας και με την ελληνική σημαία.

    Οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στα ζητήματα που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, έχουν ως στόχο και τον πολιτικό εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προνομιακή ατζέντα για τη ΝΔ, καθώς όπως αποτυπώνεται και στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, ο απερχόμενος και εν αναμονή πρωθυπουργός υπερέχει κατά κράτος του βασικού πολιτικού του αντιπάλου στους σχετικούς τομείς.

    Ωστόσο, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τον καθοριστικότερο ίσως παράγοντα της επερχόμενης κάλπης. Και χωρίς επ΄ ουδενί η συγκυρία να είναι η ίδια, κάποιοι δεν ξεχνούν τους 260 χιλιάδες λιγότερους ψηφοφόρους που προσήλθαν στην κάλπη στις επαναληπτικές του 2012, τους άνω των 750 χιλιάδων σε αυτές του Σεπτεμβρίου του 2015, ή τους περίπου 150 χιλιάδες που «χάθηκαν» ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019.

    Ο φόβος της αποχής μπορεί να θεωρηθεί μεγαλύτερος εξαιτίας της προεξόφλησης του αποτελέσματος που προκαλεί η χαώδης διαφορά των 20 μονάδων στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Που μπορεί από τη μια να προκαλεί πρόδηλη απογοήτευση- άρα και συναισθήματα κούρασης και αποχής από τη διαδικασία- στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί όμως, ταυτόχρονα, να λειτουργήσει προς την ίδια κατεύθυνση, για αντίστροφους λόγους (εφησυχασμός), και για τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

    Η ποιοτική διαφορά, βεβαίως, έγκειται στο γεγονός ότι οι πολίτες, στις επαναληπτικές εκλογές, ιστορικά, «πάνε με τον νικητή». Αλλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και γνωρίζει ότι μια πιθανή αύξηση των ποσοστών της αποχής θα ανεβάσει τα δικά της ποσοστά, επιμένει στην ανάγκη της μέγιστης κινητοποίησης.

    Στον πολιτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελική ευθεία κυριαρχεί το θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα και το πρόταγμα για μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν τις μεγάλες αλλαγές ώστε ο τόπος «να γίνει επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα διστάζει να παίρνει αποστάσεις από την τοξικότητα και την καταστροφολογία στην οποία επιμένει η αντιπολίτευση, και θα απευθύνεται στους πολίτες με προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από την εξασφάλιση της σταθερότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

    Γνωρίζει πολύ καλά εξάλλου, ότι στις 21 Μαΐου, το 51,3% των ψηφοφόρων που έλαβαν την απόφασή τους «μέσα στο παραβάν», ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη και ΝΔ.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκλογές 2023: Αυτοδυναμία και πολιτικός αχταρμάς

    Τσίπρας: Εμείς με την πατρίδα δεν παίζουμε – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτρέψει ένα ασύδοτο καθεστώς

    Ανδρουλάκης: Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ