• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια είναι τα βασικά «κοινά στόχοι» και οι άξονες της προεκλογικής εκστρατείας. Πώς απαντούν Τσίπρας- Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Ανδρουλάκης


    Σε έντονα προεκλογικό κλίμα και με στόχο την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου της τριετίας, ώστε να υπάρξει ευθεία σύγκριση με την κυβερνητική θητεία τον ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αλλά και πρόταγμα την προσέγγιση συγκεκριμένων εκλογικών ακροατηρίων, πρωτίστως των νέων, των γυναικών και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες του ανά τη χώρα, επισκεπτόμενος σήμερα την Αρκαδία. Απ’ όπου θα εκπέμψει εκ νέου, το μήνυμα της συνέπειας, της συνέχειας και της σταθερότητας και το βασικό δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», το οποίο θα αποτελέσει και το μείζον διακύβευμα της επόμενης κάλπης, που όπως όλα δείχνουν, θα λάβει χώρα εντός της Άνοιξης του 2023.

    Στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, είναι εφικτός. Αφενός, διότι θα αυξηθεί περαιτέρω η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων (Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ). Αφετέρου, εξαιτίας των πολύ καθαρών και άμεσων μηνυμάτων προς τους πολίτες που θα εκπέμπει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα αποτελέσει και το ισχυρό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος. Έχοντας απέναντί του την πλήρη έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης από την σημερινή αντιπολίτευση στα βασικά προβλήματα των ψηφοφόρων, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη ανάρτησή του στο facebook, έκανε αναφορά στο διαχρονικό «Little Lies», των Fleetwood Mac, με σαφείς υπαινιγμούς για την ακολουθούμενη πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

    Η οικονομία στο επίκεντρο

    Πάντως, το κυβερνητικό «ραντάρ» έχει στρέψει την πολιτική του εμβέλεια στο πεδίο της οικονομίας και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στις τσέπες των πολιτών και τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων. Με στόχο να αντιστραφεί η καταγραφόμενη δυσαρέσκεια μερίδας των ψηφοφόρων στους κυβερνητικούς χειρισμούς, παρά την αναγνώριση εκ μέρους τους ότι η κυβέρνηση έχει παρέμβει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη εισαγόμενη κρίση.

    Στην προσπάθεια αυτή, ο Πρωθυπουργός, για τρίτη συνεχή εβδομάδα, «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναδεικνύοντας την μείωση του πληθωρισμού, την επιβολή εισφοράς ύψους 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, τις ευεργετικές επιπτώσεις από το «καλάθι του νοικοκυριού», τις αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζόμενων-γιατρών στο ΕΣΥ, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για προσιτή στέγη στους νέους, αλλά και την έκδοση άδειας πολιτικού γάμου εντός 7 εργάσιμων ημερών μέσω του gov.gr.

    Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί δημοσιονομικό χώρο για να στηριχθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τον Υπουργό Οικονομικών να απαντά «όλα στην ώρα τους, πρώτα θα δούμε το δημοσιονομικό χώρο και μετά θα πράξουμε». Και να εκπέμπει ταυτόχρονα, νέο ισχυρό σήμα προς τις τράπεζες και την «σημαντική κερδοφορία τους», ζητώντας «να συμβάλουν στο μερίδιο που τους αναλογεί» στην αντιμετώπιση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις Σταϊκούρα προκύπτει ότι η κυβέρνηση αφήνει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής φόρου, με το επόμενο κρίσιμο ραντεβού Κυβέρνησης- Τραπεζών να προσδιορίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Η στρατηγική Τσίπρα- Ανδρουλάκη.

    Την ίδια ώρα, οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αιχμή τα θέματα της οικονομίας, των δανείων και της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και τις εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

    Παράλληλα, εντύπωση προκαλούν και οι νέες δημόσιες τοποθετήσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισ. Ντογιάκου, ενώπιον των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων, ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες με τα δεδομένα και τα στοιχεία που υπάρχουν».

    Στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αναδεικνύουν την κριτική στους οικονομικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης, ειδικά απέναντι στην ακρίβεια και τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια -με κορυφαία στελέχη του να τονίζουν ότι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν τελειώσει και ότι η επιβάρυνση στα ελληνικά και νοικοκυριά είναι μεγαλύτερη από αυτή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- δεν σταματούν να έχουν ως σημείο αναφοράς τις παρακολουθήσεις.

    Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να θεωρούν ως πολύ σοβαρό το θέμα των υποκλοπών, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να μην απαντά στις πέντε ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, την ώρα που δεν ασκεί καμία πραγματική πίεση στους επιχειρηματίες, που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων δια του Predator. Εστιάζουν δε, στο γεγονός ότι παρά τις σχετικές διαρροές, η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διαψευστεί επισήμως, τις καταγγελίες περί παρακολούθησης της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι ο κύριος Τσίπρας, ίσως και εντός της ημέρας, ανακοινώσει νέα πολιτική πρωτοβουλία με στόχο την επιτάχυνση των εισαγγελικών ερευνών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιπλώνει ταυτόχρονα το σύνολο της προεκλογικής του στρατηγικής, και θα βρεθεί σε Καστοριά και Φλώρινα, αναδεικνύοντας τα οφέλη, όπως εκτιμά, της συμφωνίας των Πρεσπών και προσπαθώντας και εκείνος, να προσεγγίσει νέους ψηφοφόρους, ενισχύοντας περαιτέρω, την πρωτιά που κατέγραψε στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή κατηγορία το 2019. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να διεμβολίσει το κυβερνών κόμμα σε περιοχές όπως η Μακεδονία, όπου στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σοβαρό πρόβλημα.

    Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κάνουν διακριτό το πολιτικό τους στίγμα ανάμεσα στις
    «συμπληγάδες» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με τον ηγέτη του τρίτου κόμματος να εκτιμά ότι ο πολιτικός συσχετισμός ανάμεσα στους δύο μεγάλους, είναι αγώνας ατελέσφορος, καταδικάζοντας ταυτόχρονα, το τοξικό κλίμα σύγκρουσης και την απουσία κουλτούρας, όπως λέει, ενός υγιούς διαλόγου για όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενισχύει σταδιακά τη θέση για «κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή», αναγνωρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα απέναντι στις πρωτοφανής απειλές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, αντιλαμβανόμενος δε ότι δι’ αυτού του τρόπου απομειώνει την κριτική που δέχεται για «έλλειψη κυβερνησιμότητας».

    Η επόμενη σύγκρουση αναμένεται την Πέμπτη στη Βουλή οπότε και θα συζητηθεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και το καθεστώς που διέπει την άρση απορρήτου στις τηλεφωνικές επικοινωνίες.



    ΣΧΟΛΙΑ