• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος – Στα πρώτα νομοσχέδια η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο

    • NewsRoom


    Διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

    Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνησή του είχε θέσει ως προτεραιότητες τον περιορισμό των ροών, των επιπτώσεων της κρίσης στα νησιά, η ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και η αντιμετώπιση ανθρωπιστικών πτυχών όπως η κατάσταση με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Η πολιτική αυτή οδήγησε σε μείωση των ροών κατά 90%, οι συνθήκες στα νησιά έχουν βελτιώθει ενώ εκκρεμούν λιτότερες από 20.000 αιτήσεις ασύλου και έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Ακολουθήσαμε μια πολιτική με μετρήσιμα αποτελέσματα. Την τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν μειωθεί οι απώλειες στη θάλασσα στο 1/3 σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (2015-19).

    Ο κ. Τσίπρας στοχοποιεί το λιμενικό αλλά δεν βρίσκει ούτε λέξη να πει για τους διακινητές. Το Λιμενικό πάντα θα προστρέχει όταν υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής. Δεν είδα να υπάρχει πολύ ανθρωπισμός από τον κ. Τσίπρα στο κολαστήριο της Μόριας, ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως υπάρχει μια αρχική συμφωνία στην ΕΕ αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος. Σίγουρα αυτό που έχει συμφωνηθεί πρόσφατα είναι καλύτερο από το Δουβλίνο, ικανοποιεί πάγιες θέσεις αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος και δεν θα λύσει μόνη της το πρόβλημα. Ως προς το ζήτημα νόμιμων διόδων και επιστροφών όσων απορρίπτονται πρόκειται για σημαντικά ζητήματα. Παράλληλα, η Ευρώπη έχει ανάγκη από εργατικά χέρια, αλλά με τους δικούς της όρους. Ήδη η Ελλάδα έχει ακολουθήσει παρόμοια πολιτική, με τις συμφωνίες για νόμιμη μετανάστευση εργατικού δυναμικού με την Αίγυπτο και το Μπακγλαντές. Υπάρχει και η δυνατότητα η Ευρώπη να δίνει ανθρωπιστικές βίζες για να δώσουμε καταφύγιο ασφάλειας, όπως κάναμε εμείς με τις γυναίκες από το Αφγανιστάν.

    Για την κριτική πως η αυστηρή πολιτική στα σύνορα κατευθύνει τους πρόσφυγες στους διακινητές και τις επικίνδυνες πολιτικές, υπενθύμισε πως και το 2015, όταν η Ελλάδα είχε πολιτική ανοικτών συνόρων, υπήρχαν πάλι ναυάγια, πολύ περισσότερα από την προηγούμενη τετραετία,  καθώς οι μεταναστευτικές ροές γίνονταν κυρίως μέσω της θάλασσας.  Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα  είναι να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Εμείς το κάναμε στα σύνορά μας με την Τουρκία, ο νότιος διάδρομος μέσω Λιβύης είναι πιο σύνθετο ζήτημα. Εμείς θα υποστηρίξουμε πως πρέπει να ενισχύσουμε την Λιβύη μέσω επιτήρηση των συνόρων της. Για τις νόμιμες οδούς, αν υπάρχει ανάγκη να γίνει οργανωμένα, η Ελλάδα θα συμμετείχε σε κάτι τέτοιο.

    Για τις καταγγελίες για τη Ροδόπη και τις σχέσεις υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το τουρκικό προξενείο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά πως θα πρέπει να υπάρχει πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ωστόσο, το τουρκικό προξενείο ήθελε τη μειονότητα αποκομμένη, η οποία να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική και να αισθάνεται εξαρτημένη από τη Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το θέμα μπήκε στο δημόσιο διάλογο με πρωτοβουλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής της Ροδόπης και όχι της ΝΔ.

    Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί με μια γενική ενημέρωση αρκετούς μήνες νωρίτερα και μια ειδική για το θέμα στις 25 Μαΐου, όσο ήμουν πρωθυπουργός,  ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Έλαβα μια ενημέρωση από την ΕΥΠ την οποία έστειλα στον κ. Τσίπρα. Εγώ του έδωσα τα στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου. Ακόμα και σήμερα οι δύο βουλευτές αρνούνται να κλείσουν το θέμα λέγοντας πως δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα. Τι θα γίνει αν στη βουλή μιλήσουν για τουρκική μειονότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί να τους διαγράψει, αναρωτήθηκε.

    Έχω δει τις διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης. Ανεξαρτήτως τι θα ψηφίσει η μουσουλμανική μειονότητα. την πολιτική μας θα την εφαρμόσω απαρέγκλιτα. Θα θίξω το ζήτημα στον κ. Ερντογάν. Η δημοσιοποίηση του θέματος όπως έγινε, στέλνει ένα μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Τουρκία, πως δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις.

    Για την επικείμενη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως θα είναι μια θετική εξέλιξη που σπάει τον πάγο και θα επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο των σχέσεων των δύο χωρών. Θα είναι μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν θα μπορεί να συνεχιστεί το θετικό πλαίσιο και αν θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το πλαίσιο της μοναδικής διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά και για τη θετική ατζέντα. Και να μην μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μοναδική διαφορά μας, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε συνέχεια σε ένταση. Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε. Οι βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολίτικής δεν θα διαταραχθούν. Η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της, χτίζει νέες συμμαχίες, ενισχύει την οικονομίες της και μέρος του πλούτου συνεχίζει να το επενδύει στις ένοπλες δυνάμεις και τους εξοπλισμούς. Η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να μας υποδείξει πως θα εξοπλίσουμε τις Ένοπλες δυνάμεις. Αποτελεί μέρος και της συνολικής προσπάθειας της Ευρώπης για ενιαία αμυντική πολιτική.

    Για να μπορέσουμε να έχουμε μια σημαντική πρόοδο, η Τουρκία θα πρέπει να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν μερικά χρόνια όταν υπήρχαν μόνο στην ατζέντα τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτει.

    Για την επόμενη κυβέρνηση εάν νικήσει η ΝΔ στις εκλογές, o κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ένα σχήμα σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος, που δίνει έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων και τρέχει στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών. Δεν θα έχω καμία δικαιολογία να εμπλακώ σε μια λογική εσωτερικών ισορροπιών και θα αναζητήσω τους καλύτερους για την επίτευξη των πολιτικών που έχω δεσμευθεί. Δεν έχω κρυφή ατζέντα, οι πολίτες γνωρίζουν πως πρέπει να έχουμε δεσμευθεί για ένα νέο ΕΣΥ, για αξιολόγηση παντού, για ψηφιοποίηση, για ανάπτυξη και μείωση των ανισοτήτων, ανέφερε. Το επιτελικό κράτος θα προσαρμοστεί για να γίνει πιο αποτελεσματικό. Έχουμε αποδείξει πως έχουμε τη δυνατότητα να εντάσσουμε στελέχη από άλλους χώρους, η προσπάθεια του  μπολιάσματος της ΝΔ με ικανά στελέχη είναι συνεχής.

    Για τα κόμματα στα πιο Δεξιά της ΝΔ, ανέφερε πως υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν περισσότερα τέτοια στη Βουλή. Φαίνεται πως είναι κόμματα που είτε επικαλούνται το θρησκευτικό συναίσθημα ή τον πατριωτικό λόγο. Η Ορθοδοξία δεν μπορεί να μπει στα όρια ενός κομματίδου που εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες, δεν μπορούν να καπηλεύονται την πίστη των πολιτών. Η κυβέρνηση αυτή ενίσχυσε τη θέση της χώρας, η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής με τη φωνή της να ακούγεται παντού.

    Για το λεγόμενο «rotation» στη νέα κυβέρνηση, ανέφερε πως υπάρχει «ευχάριστος πονοκέφαλος» στη περίπτωση της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης, εφόσον υπάρχουν πολλά άξια στελέχη. «Πρωτοκλασάτοι» υπουργοί θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία και νέα άτομα θα κληθούν να δείξουν τις δυνατότητές τους. Η νέα κυβέρνηση, αν  μας εμπιστευθεί ο λαός, θα έχει επίσης περισσότερες γυναίκες. Μετά από μια τετραετία είμαι πιο έμπειρος, η εκλογή που θα μου δώσει ο λαός είναι να λύσω προβλήματα, και αυτό σημαίνει να επιλέξω τα κατάλληλα πρόσωπα.

    Αναφορικά με το ζήτημα τρίτης κάλπης αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου, ανέφερε πως πιστεύει πως δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο καθώς θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ανέφερε πως η αυτοδυναμία είναι πολιτικός μονόδρομος από τη στιγμή που και ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει να συμμετέχει σε μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, στάση την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ανεύθυνη. Η δυναμική των κομμάτων καθιστούν την αυτοδυναμία μονόδρομος, ανέφερε. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει την πόρτα, μια επιλογή υπάρχει. Αυτό πιστεύω πως ήθελε από την πρώτη στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης. Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση.

    Για το θέμα της Υγείας και του ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στόχος είναι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ποιοτική δημόσια υγεία, και για αυτό τον λόγο η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση στα 5,2 από 3,9 δισ, το προσωπικό να έχει αυξηθεί από τις 100.000 στις 107.000 και οι ΜΕΘ να έχουν διπλασιαστεί, αλλά υπάρχουν ακόμα αδυναμίες και δεν φτάνουν. Προβληματίζομαι ιδιαίτερα όταν οι πολίτες πρέπει να περιμένουν μήνες για ένα τακτικό χειρουργείο ή να περιμένουν ώρες για μια εξέταση. Γι’ αυτό και έχουμε δώσει έμφαση στην αναμόρφωση των τμημάτων επειγόντων και στην ανακαίνιση των κέντρων υγείας, με το 8% των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθύνεται προς την Υγεία. Μαζί με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού έχουμε μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα. Θα προχωρήσουμε σε 10.000 προσλήψεις, είναι λογικό να μην συμπεριλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο αφού καλύπτονται από την αναλογία 1 προς 1, προσλήψεων-αποχωρήσεων.

    Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και τα περί ιδιωτικοποίησης της υγείας και πως βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή, ανέφερε πως μόνο για το ζήτημα του καρκίνου η κυβέρνηση της ΝΔ ενέκρινε πάνω από 200 ακριβές θεραπείες, για τις οποίες έχουν όλοι πρόσβαση αν κριθεί από τον γιατρό τους. Το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, για τον καρκίνο του μαστού, γίνεται και σε δημόσια κέντρα υγείας αλλά και σε ιδιωτικά, χωρίς οι πολίτες να πληρώνουν τίποτα. Το ίδιο και για το Dental pass για τα παιδιά, τα οποία γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς ο πολίτης να πληρώνει τίποτα.

    Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να έχει ποιοτικές υπηρεσίες. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιούμε κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές για τους πολίτες, θα το κάνουμε. Και αν για το ΕΚΑΒ θα πρέπει να μισθώσουμε και ιδιωτικά ελικόπτερα από το εξωτερικό θα το κάνουμε, όπως κάνουμε και για την δασοπυρόσβεση, χωρίς εκεί κανείς να μιλά για ιδιωτικοποίηση. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε. Είχαμε δεσμευτεί πως θα μειώσουμε τους χρόνους ανταπόκρισης. Θα κινήσουμε γη και ουρανό ώστε οι προσλήψεις στο ΕΚΑΒ να γίνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, αλλά θα αξιοποιηθούν και υπηρεσίες από τον Στρατό και την αστυνομία.

    Για την οικονομία και το ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρόοδος, που αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως μέσω των ψηφιακών συναλλαγών. Είναι σαφές πως αυτό δεν φτάνει. Έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικά έργα, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης ή οι σύνδεση ταμειακών με POS. Υπάρχουν ηλεκτρονικά κίνητρα για συγκεκριμένες συναλλαγές, τα οποία έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μπορεί να αποδειχθεί ένας κρυφός ασσος για τη στήριξη των οικονομικών και να μας επιστρέψει την μείωση οριζόντια του ΦΠΑ στο δεύτερο μισό της τετραετίας.

    Για τον στόχο της αύξησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε πως όσο αυξάνεται η ανάπτυξη, ενώ ανέφερε πως δεν είναι απλά ένα θεωρητικό σχέδιο, αλλά μια πολιτική που αποδίδει όπως αποδείχθηκε στην περασμένη περίοδο, όταν σε πολλές ειδικότητες με μεγάλο ανταγωνισμό αναγκάζονται οι εταιρείες να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών προκειμένου να βρουν κατάλληλους εργαζόμενους.

    Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, έχουμε ήδη πάνω από 700 κλαδικές και τοπικές συμβάσεις που έχουν εγκριθεί από το υπ. Εργασία. Αναπτύσσεται ήδη μια νέα κουλτούρα, με τους εργοδότες να αντιλαμβάνονται πως πρέπει να πληρώνουν καλύτερα τους εργαζόμενούς τους, ή ακόμα και με νέες δυνατότητες όπως μετοχές σε εργαζόμενους.

    Για τον κατώτατο μισθό, ήδη έχουμε ξεπεράσει τον στόχο που είχαμε δεσμευθεί, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Έχουμε την αξιοπιστία να μιλάμε για αυτά τα θέματα και αυτά που έχουμε δεσμευθεί ως στόχους μπορούμε να τους υλοποιήσουμε.

    Για τα fake news περί ιδιωτικοποίησης του  νερού, ανέφερε πως είναι ειλημμένη απόφαση η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επανέλθουν υπό το υπουργείο Υποδομών και αυτό θα γίνει πράξη σε ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια.

    Τέλος για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και του ζητήματος ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων, ανέφερε πως η διαδιακασία μπορεί να ξεκινήσει το 2025, αλλά οι συζητήσεις για ευρύτερες συναινέσεις μπορεί να αρχίσουν νωρίτερα. Δεν θα προχωρήσω σε αλλαγή του συντάγματος χωρίς τη συναίνεση ενός τουλάχιστον άλλου κόμματος. Θετική η θέση του κ. Ανδρουλάκη για το θέμα, αν και σε πολλά ζητήματα όπως η αξιολόγηση το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί απέναντι.

    Δείτε τη διακαναλική συνέντευξη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας:

    Διαβάστε επίσης

    Metron Analysis: Ποσοστό 40,6% για ΝΔ – Άνετη επικράτηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

    Δημοσκοπήσεις: Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η «μάχη των πέντε» για είσοδο στη Βουλή

    Γ. Βαρουφάκης: Είμαστε το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ