• Πολιτική

    Δημοσκοπήσεις: Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η «μάχη των πέντε» για είσοδο στη Βουλή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κυριάκος Μητσότακης-Αλέξης Τσιπράς

    Κυριάκος Μητσότακης-Αλέξης Τσιπράς


    Με διαφορές 21-22 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, η πρώτη της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» και η δεύτερη της Marc για το «Πρώτο Θέμα».

    Η συνεχιζόμενη διεύρυνση του προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας στην «κορυφή», που επισφραγίζει τη δυναμική αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια εβδομάδα πριν από το άνοιγμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου, συνδυάζεται με μια «μάχη μέχρις εσχάτων» στην «ουρά» για το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, με τις πιθανότητες να είναι υπαρκτές για Κοινοβούλιο που μπορεί να απαρτίζεται από τέσσερα έως οκτώ κόμματα. Με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις έδρες της ΝΔ, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από 175 έως 165 έδρες αντιστοίχως.

    Εκτίμηση ψήφου-εκλογικού αποτελέσματος

    Εκτίμηση εδρών

    Στα επιπλέον βασικά συμπεράσματα

    • Η επιθυμία για αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς και το ποσοστό συμφωνίας με τις απόψεις και θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένουν σε υψηλά ποσοστά.
    • Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι υψηλότερη σε σχέση με τις συσπειρώσεις που καταγράφουν τα άλλα κόμματα.
    • Η πρόθεση συμμετοχής στις δεύτερες εκλογές εμφανίζεται σχετικά μεγαλύτερη σε όσους ψήφισαν τη Ν.Δ. στις 21 Μαΐου.
    • Η θετική ψήφος υποστήριξης της Ν.Δ. καθορίζει ισχυρά την επιλογή προς αυτή και σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα.
    • Τέσσερις στους δέκα πολίτες που αυτοχαρακτηρίζονται κεντρώοι ταυτίζονται αφενός με τις απόψεις του τέως και εν αναμονή πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αφετέρου δηλώνουν την προτίμησή τους υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Ν.Δ.
    • Ταύτιση με τον αρχηγό της Ν.Δ δηλώνει ότι αισθάνεται το 15,6% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, οι νεότερες ηλικίες 17 έως 44 ετών σε ποσοστό 31,6%, το οποίο ανεβαίνει στο 58,3 στους άνω των 65 ετών.
    • ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ εμφανίζουν σταθεροποίηση των ποσοστών τους, με το κόμμα του κ. Τσίπρα να εμφανίζει ποσοστά κατάτι μικρότερα από αυτά της 21ης Μαΐου.
    • Οι όποιες μεταβολές παρατηρούνται στα μικρότερα κόμματα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
    • Η «Πλεύση Ελευθερίας» παρουσιάζει ισχυρές πιθανότητες εισόδου στη Βουλή, παρά τα πρόσφατα γεγονότα στο εσωτερικό της.
    • Καταγράφονται μειωμένες πιθανότητες εισόδου στη Βουλή για το ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη.
    • Η εμφάνιση του κόμματος «Σπαρτιάτες» φαίνεται να πιέζει εκλογικά την Ελληνική Λύση, η οποία καταγράφει υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, καθώς και τη Νίκη που διεκδικεί οριακά την είσοδό της στη Βουλή.
    • Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν κυμαίνεται στο 7% με τις μεγαλύτερες απώλειες προς αυτή την κατεύθυνση να έχει η Ελληνική Λύση (17,2%) από την οποία άλλωστε σχεδόν ένας στους τρεις που ψήφισαν το κόμμα του κ Βελόπουλου εμφανίζονται να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
    • Καταγράφεται ένα ποσοστό πέριξ του 18% που αναζητά πολιτική εκπροσώπηση είτε στην άκρα, φασίζουσα και λαϊκιστική Δεξιά, είτε στην Αριστερά πέραν του ΚΚΕ.

    Διαβάστε επίσης

    ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί οι αρχές περίμεναν την άδεια ενός καθάρματος

    Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη – Επιμένω στην ανάγκη να αυξάνονται οι μισθοί

    Metron Analysis: Ποσοστό 40,6% για ΝΔ – Άνετη επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ