• Πολιτική

    Αλέξης Τσίπρας: Το πραγματικό δίλημμα είναι αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε ένα ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Διακαναλική συνέντευξη Τύπου έδωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από τον χώρο Gazarte.

    Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως βρισκόμαστε μπροστά από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει από ποιον και πως θα κυβερνήσει τη χώρα. Ανέφερε πως δεν πρόκειται για δεύτερο γύρο αλλά για μια νέα αναμέτρηση, κάτω από τους συσχετισμούς των εκλογών του Μαΐου. Υποστήριξε ωστόσο πως τίποτα δεν έχει κριθεί.

    Τα διλήμματα είναι σαφή

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στις 25 Ιουνίου υπάρχουν δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης, αυτό της ΝΔ, που όπως υποστήριξε υπάρχουν κρυφές πλευρές που υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο, και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα διλήμματα ανέφερε είναι σαφή, Ισχυρή κοινωνία ή με ισχυρό κράτος ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει, ισχυρή δημοκρατία η απαξίωση του κράτους δικαίου.

    Ισχυρή οικονομία στηριγμένη στη γνώση ή ασυδοσία των αγορών. Δημόσια Υγεία ή κλείσιμο δημόσιων δομών υγείας και διαλογή ασθενών. Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία ή ανασφάλιστη εργασία.

    “Όχι” στα πολλά κόμματα στη Βουλή

    Εκτός από τα προγράμματα, συγκρούονται και δύο στρατηγικές, συνέχισε. Η ΝΔ επιδιώκει να νικήσει και να συγκροτήσει ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς χωρίς αντιστάσεις και γι’ αυτό στόχος της είναι μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, με μια επτακομματική ή οκτακομματική δηλαδή γραφική βουλή, υποστήριξε. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους πολίτες να αποτρέψουν αυτή την προοπτική μιας αντιπολίτευσης πολλών κομμάτων.

    Σε ερώτηση για το αν όσα ανέφερε είναι άδικο για τα μικρά κόμματα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως είχαν τη δυνατότητα στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση να συνεργαστούν για να παραμείνει η απλή αναλογική, αλλά με τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους «το κάψανε». «Τώρα γιατί παραπονιούνται; Που τίθενται τα διλήμματα έτσι όπως τίθονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια της μεταπολίτευσης.

    Δεν νομίζω να χρειάζεται κανείς να παραπονείται. Εγώ δεν μίλησα για χαμένη ψήφο, έβαλα όμως το πραγματικό και ρεαλιστικό δίλημμα της κάλπης, αν την επόμενη ημέρα έχουμε ένα ασύδοτο καθεστώς. Η επιλογή των κομμάτων του δημοκρατικού κόστους διαμόρφωσε αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους για να κερδίσει και να μην μοιάζει η χώρα με την Ουγγαρία του Όρμπαν πριν τις εκλογές.

    Υπάρχει κίνδυνος “Ορμπανοποίησης”

    Ανέφερε πως αν επαναληφθεί το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, υπάρχει κίνδυνος Ορμπανοποίησης αν τα μικρά κόμματα ενισχυθούν και δεν ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Μιλώντας για τη διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκης τον κατηγόρησε για αλαζονεία. Απάντησε πως υπάρχει ο πράγματι ο κανόνας για μια πρόσληψη προς μια απόλυση, αλλά το δικό του σχέδιο είναι να αλλάξει αυτό σε 1,5 προς 1 για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ. Άρα ο Μητσοτάκης παραδέχεται πως δεν θα είναι νέες προσλήψεις αλλά 10.000 αντικαταστάσεις στο ΕΣΥ και άρα μηδενική ενίσχυση.

    Για το ναυάγιο της Πύλου και την κριτική του στο Λιμενικό, o κ. Τσίπρας ανέφερε αρχικά πως το ναυάγιο αποδεικνύει πως η ανθρώπινη ζωή δεν έχει την ίδια αξία για όλους. Ανέφερε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Αν γινόταν ατύχημα σε ένα πλοίο εμπορικό που μετέφερε Έλληνες πολίτες θα υπήρχε κριτική γιατί ρωτάμε τι συνέβη;

    Εγώ δεν επιρρίπτω ευθύνες αλλά έθεσα κρίσιμα ερωτήματα, γιατί είχα την ενημέρωση από την ηγεσία του Λιμενικού και τον υπηρεσιακό υπουργό που έχουν πέσει σε αντιφάσεις. Δεν θα κάνω τον εμπειρογνώμονα, αλλά επειδή συνομίλησα με τους δυστυχείς ανθρώπους, οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικής.

    Εγώ είμαι ο τελευταίος θα επιρρίψω ευθύνες στο Λιμενικό. Επί ημερών μας, με άλλο επιχειρησιακό σχεδιασμό, έσωζαν χιλιάδες ανθρώπων. Οι ευθύνες αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την  ηγεσία και την ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δείχνει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της γιατί μας λέει πως δεν μπορούμε να θέτουμε ερωτήματα, γιατί τότε βάλουμε κατά της χώρας. Εμείς δεν θα σωπάσουμε, γιατί αυτό επιβάλουν οι αξίες μας.

    Για το θέμα της Ροδόπης και τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου και αν το δελτίο της ΕΥΠ ενημέρωνε για δηλώσεις του υποψήφιου της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε αρχικά πως  o κ. Μητσοτάκης κρατά ανεύθυνη στάση στο θέμα, και πως στόχος της ΝΔ είναι να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη που να μην νικά η ΝΔ.

    Εγώ όταν ήμουν πρωθυπουργός έστελνα τον αρχηγό της ΕΥΠ, όχι χαρτιά, από τα οποία αποσπάσματα δημοσιεύονται σε εφημερίδα. Στο έγγραφο μιλά και για τον υποψήφιο της ΝΔ, ως στρατευμένο στα σχέδια της Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Πέντε μέρες παριστάνουν τους ανήξερους, ανέφερε. Μου ζητούσαν εμένα, μέσω της παγίδας του, να πως πως οι πολίτες της Θράκης είναι υποκινούμενοι και να δημιουργήσω εθνική κρίση, υποστήριξε.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως πριν χρόνια βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν επιτεθεί κατά βουλευτών της μειονότητας και είχαν καταδικαστεί. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άκη Σκέρτσο πως ακολουθούν τη στάση του Μιχαλολιάκου. Εμείς δεν θα κάνουμε δηλώσεις εθνικοφροσύνης, ανέφερε.

    Σχετικά με τη τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη μουσουλμανική μειονότητα, ανέφερε πως αυτή απευθυνόταν σε κάθε ομάδα που θα επιχειρήσει να βρεθεί απέναντι στη ΝΔ.

    Για το αν έχει εγκλωβιστεί ξανά στην ατζέντα της ΝΔ και την υποχώρηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως θα περιμένει να εκφραστεί ο Ελληνικός Λαός. Δεν μπορείς να μην απαντάς ζητήματα όταν τα θέτει ο αντίπαλός σου. Εμείς θέτουμε στον λαό το δικό μας πρόγραμμα και παρουσιάσαμε και το τι λέει και τι δεν λέει το πρόγραμμα της ΝΔ.

    Μας το αποκάλυψε ο κ. Πνευματικός με τη δήλωσή του. όλες οι νέες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο. Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν, υποστήριξε. Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει τη συζήτηση. Αρνήθηκε ντιμπέιτ μαζί μου και εκμεταλλεύτηκε το ναυάγιο για να μην γίνει και με τους πέντε αρχηγούς.

    Για το μεταναστευτικό γενικότερα και τις συνθήκες που επικρατούσαν επί ημερών του στη Μόρια, υποστήριξε πως το 2015 η Ελλάδα και η ΕΕ βρέθηκε μπροστά στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, με 1,5 εκατ. πρόσφυγες. Υποστήριξε πως η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς. Ήμασταν υπερήφανοι για αυτό, όλοι μας έδιναν τα εύσημα.

    Αυτό ήταν το έπος της χώρας. Αργότερα η ΕΕ άλλαξε στρατηγική, έκλεισε τα σύνορα. Έπρεπε να βρούμε λύση και φτάσαμε στη δύσκολη συμφωνία με την Τουρκία, που αποδεχθήκαμε. Δεν είμαστε περήφανοι για την εικόνα στα νησιά μας. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να το αντιστρέψουμε. Είμαστε περήφανοι πως η εντολή στο λιμενικό ήταν να σώζει τους πρόσφυγες.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο το ζήτημα της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου και πως η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει ένα νέο σύστημα για δίκαιο διαμερισμό σε όλα τα κράτη της ΕΕ και ταυτόχρονα τη δυνατότητα νόμιμων ροών και επανεγκαταστάσεις. Αυτό έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Όσο ψηλούς φράχτες κι αν φτιάξουμε, η απελπισία θα βρει τρόπους να τους υπερπηδίσει.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Πνευματικού, ανέφερε πως υποστήριζε ο ίδιος τον σχεδιασμό της ΝΔ για τη δημόσια Υγεία. Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη λέει πως η υγεία είναι πολύ ακριβή και δεν μπορεί να καλυφθεί από το δημόσιο, λέει δημιουργία νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, λέει μείωση της χρηματοδότησης και περικοπή των δαπανών. Ο κ. Πνευματικός λέει πως αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει σε επιλογή ασθενών, υποστήριξε.

    Για τους μισθούς των δημόσιους υπαλλήλους, ανέφερε πως θα υπάρχει μείωση σε πραγματικούς όρους στην επόμενη τετραετία, με βάση το μεσοπρόθεσμο, υποστήριξε. Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχει διαφορετικός σχεδιασμός και νέο μεσοπρόθεσμο. Φυσικά θα ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, εξήγησε.

    Για την αύξηση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, ανέφερε πως η χώρα πρέπει να επεκτείνει στα 12 νμ. και να υπάρχει διαπραγμάτευση με τις όμορες χώρες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

    Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμούσε την αυτοδυναμία της ΝΔ και πως η στάση του στις πρώτες εκλογές ήταν οξύμωρη. Στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ λίγοι ενδιαφέρονται για τα ποια θα είναι τα ποσοστά του κ. Ανδρουλάκη και των υπόλοιπων κομμάτων. Αλλά ενδιαφέρονται για το αν την επόμενη ημέρα θα υπάρχει μια δύναμη που θα κοιτά στα μάτια την κυβέρνηση. Αλλά όχι αν θέλει κάποιος να γίνει χαλίφης στη θέση του Χαλίφη.

    Για τα φορολογικά, αναφέρθηκε πως αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως έχει καταθέσει ένα σαφές πλαίσιο για μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης με ταυτόχρονα έλεγχο στην αγορά. Παράλληλα, δεσμευόμαστε για αυξήσεις μισθών, επαναφορά 13ης σύνταξης και καταβολή αναδρομικών, κατάργηση τέλους επιτιδεύματος και αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, όπως και για την ανάγκη για ρύθμιση χρεών.

    Για τις συνταγματικές αλλαγές που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν πρόκειται να έρθουν το Χάρβαρντ και η Οξφόρδη, αλλά πως θα γίνει ότι και στο χώρο της Υγείας. Να γίνει και η τριτοβάθμια εκπαίδευση χώρος που θα ευνοείται η κερδοσκοπία και να υποβαθμιστούν δραματικά τα δημόσια πανεπιστήμια.

    Δείτε τη διακαναλική του Αλέξη Τσίπρα:

    Διαβάστε επίσης: 

    Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης περιφρονεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα προκύψει σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου – Είμαστε στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου στην οικονομία

    Γ. Βαρουφάκης: Είμαστε το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ