• Πολιτική

    Κύπρος: Τι μέτρα μελετάει για την επικείμενη γεώτρηση του Γιαβούζ

    • NewsRoom


    Η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα, τα οποία έχει στη διάθεσή της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ερωτηθείς για τις ενέργειες της κυβέρνησης για διαχείριση της νέας πρόκλησης της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως «όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν κατηγορηματικά τη νέα προκλητική παράνομη επέμβαση της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ανέφερε εξάλλου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο την αποφασιστικότητά του προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς και να προχωρήσει η πρωτοβουλία του ΓΓ, ούτως ώστε να φθάσουμε σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόσθεσε πως «εξυπακούεται ότι για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα δημιουργηθεί και το απαραίτητο κλίμα, δηλαδή θα τερματιστούν όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι απειλές εναντίον της Κύπρου».

    Στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου είπε πως στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλαδή για τις διαβουλεύσεις με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ, για τη συνάντησή του με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τις άλλες επαφές στη Νέα Υόρκη, αλλά και για την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την Αμμόχωστο.

    Ανέφερε επίσης πως έγινε εκτενής και πλήρης ενημέρωση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για την τελευταία παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Έγινε επίσης ενημέρωση σχετικά με όλες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της νέας παράνομης επέμβασης της Τουρκίας», σημείωσε.

    Πρόσθεσε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν κατηγορηματικά αυτή τη νέα προκλητική παράνομη επέμβαση της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο την αποφασιστικότητά του προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, να προχωρήσει η πρωτοβουλία του ΓΓ ούτως ώστε να φθάσουμε σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και βεβαίως των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόσθεσε πως εξυπακούεται ότι για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα δημιουργηθεί και το απαραίτητο κλίμα, δηλαδή θα τερματιστούν όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι απειλές εναντίον της Κύπρου.

    Ερωτηθείς για το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για αυτό το θέμα.

    Ερωτηθείς για τις ενέργειες της κυβέρνησης για διαχείριση της νέας πρόκλησης της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος είπε πως γίνονται ενέργειες αξιοποιώντας όλες τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί οτιδήποτε άλλο.

    Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν πρόθυμος να προσέλθει σε μια Τριμερή που θα συγκαλούσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ένα τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «έχουμε πει με ποιον τρόπο αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ. Περιμένουμε από τον ΓΓ. Αυτή την ώρα δεν είναι χρήσιμο να κάνουμε υποθετικές ερωτήσεις και να τις απαντάμε».

    Ερωτηθείς αν υπήρξε επικοινωνία με τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Γαλλίας σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο εκπρόσωπος είπε πως «η κυπριακή κυβέρνηση μετέρχεται και αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει».



    ΣΧΟΛΙΑ