• Πολιτική

    Και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις στο μενού των φοροελαφρύνσεων

    ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Ένα από τα πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου φαίνεται ότι ακούει η κυβέρνηση και βάζει στο τραπέζι των επικείμενων ελαφρύνσεων στη φορολογία, την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

    Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί σε νέες μειώσεις του φόρου, μόνο που αυτή τη φορά εκτός από τα φυσικά πρόσωπα θα περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις που έχουν ιδιόκτητα ακίνητα και εγκαταστάσεις.

    Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν κύριο αλλά και συμπληρωματικό φόρο 0,1% της αντικειμενικής για ακίνητα που αποτελούν τα εργαλεία για τη παραγωγή και όχι για την εκμετάλλευση των υπεραξιών, στοιχείο το οποίο δεν συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, αλλά και της οικονομίας.

    Ωστόσο, εκτιμάται από κορυφαίες πηγές στο οικονομικό επιτελείο ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις είναι κάτι που θα εξεταστεί.

    Ήδη, η κυβέρνηση υλοποιεί μια σειρά παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην  φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων. Εκτός από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 24%, των μερισμάτων στο 5% και τη μείωσης της προκαταβολής φόρου για πέρσι 5%, ετοιμάζονται νέες.

    Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις είναι μία από αυτές, ενώ ταυτόχρονα, όπως πρώτο αποκάλυψε το mononews.gr, συζητείται η μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων μεταξύ 25 – 30%, κάτι που αναμένεται να ισχύσει από τον ερχόμενο Ιούνιο κι αφού πρώτα εξασφαλίσουμε τα κεφάλαια των 645 εκατ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται δε και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η πρώτη φάση από τον Ιούλιο.

    Σε πρώτη φάση η μείωση που θα εφαρμοστεί θα είναι 0,90 ποσοστιαίες μονάδες.

    Τον επόμενο χρόνο, η σωρευτική μείωση των εισφορών θα είναι της τάξεως 1,99 ποσοστιαίων μονάδων και αφορά κατά 1,01 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά 0,98 τους εργαζομένους.  Το 2022 η μείωση είναι 3,60 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά (1,57 για τους εργοδότες και 2,03 για τους εργαζομένους),  ενώ το 2023 η σωρευτική μείωση θα ανέλθει στις 5 μονάδες, 2,38 για τους εργοδότες και 2,62 για τους εργαζομένους.



    ΣΧΟΛΙΑ