• Πολιτική

    Καταγγελία Κουμουτσάκου: ΜΚΟ, δικηγόροι και γιατροί σε παράνομο κύκλωμα εκμετάλλευσης μεταναστών

    • NewsRoom


    Σε καταγγελίες για την ύπαρξη παράνομων δικτύων οικονομικής εκμετάλλευσης μεταναστών στα οποία συμμετέχουν ΜΚΟ, δικηγόροι και ιατροί προχώρησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποτροπή μεταναστών μέσω της εξαθλίωσης, ανέφερε: «Έχετε εμμονή με την αποτροπή γιατί η δική σας πολιτική (του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν η προτροπή. Όταν αναλάβαμε βρήκαμε μια κατάσταση διαμορφωμένη, με 80 χιλ. αιτήσεις ασύλου να εκκρεμούν, με υπερπληθυσμούς στα κέντρα υποδοχής και με μηδενικές επιστροφές. Κυρίως βρήκαμε ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ – όχι όλες -. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 80% των αιτούντων έβγαιναν ως ευάλωτοι, ώστε να ξεκινήσει πάλι ένας φαύλος κύκλος με αιτήσεις ,γιατρούς, δικηγόρους κ.α. Τι έκανε ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ; Ηταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα».

    Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Εμείς αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και ενισχύσαμε το προσωπικό. Προχωρήσαμε σε προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών γι αυτό και μεταφέραμε 10 χιλιάδες ανθρώπους».

    Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην προκλητική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν που όπως είπε «έχει εντάξει στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της το μεταναστευτικό. Κάθε τρεις και λίγο απειλεί ότι θα ανοίξει τις πύλες. Αυτό λειτουργεί ως πράσινη κάρτα. Ως πρόσκληση. Αυτή τη δύσκολη κατάσταση η κυβέρνηση την διαχειρίζεται. Με λάθη και δυσκολίες όμως τα κυκλώματα θα τα σπάσουμε σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιές εμμονές και αγκυλώσεις ενώ επισήμανε την ανησυχία του κόμματός του για την εξέλιξη του μεταναστευτικό.



    ΣΧΟΛΙΑ