ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς θα επιδιώξει να αποσαφηνίσει την πολιτική των ΗΠΑ για τους δασμούς στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη Τρίτη.
Αξιολόγηση της ΕΕ διαπίστωσε ότι η νέα δασμολογική πολιτική του Τραμπ θα αυξήσει τους δασμούς σε ορισμένες εξαγωγές του μπλοκ, όπως το τυρί και κάποια αγροτικά προϊόντα, πέραν του επιπέδου που επιτρέπει η εμπορική συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ.
Αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τη χρήση έκτακτων εξουσιών από τον Τραμπ για την επιβολή δασμών, εκείνος ανακοίνωσε νέο παγκόσμιο δασμό 10% και στη συνέχεια απείλησε να τον αυξήσει στο 15%.
«Όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ για τους δασμούς», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Χίλε, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και οι δύο πλευρές αναμένουν από τις ΗΠΑ να τηρήσουν το ανώτατο όριο δασμών 15% για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, πρόσθεσε ο Χίλε.
«Οι επιχειρήσεις χρειάζονται προβλεψιμότητα, και αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», ανέφερε. «Αναμένουμε λοιπόν σαφήνεια από την αμερικανική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα. Θέλουμε σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις εμπορικές σχέσεις».
Ο Μερτς πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του ως καγκελάριος στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Τραμπ. Η πρώτη του επίσκεψη, τον περασμένο Ιούνιο, θεωρήθηκε σχετικά επιτυχημένη για τον Γερμανό ηγέτη, δεδομένης της δημόσιας ταπείνωσης που είχαν υποστεί στο Οβάλ Γραφείο ορισμένοι ομόλογοί του.
Ο Μερτς δήλωσε επίσης ότι θα επισημάνει στον Τραμπ την πρόθεσή του να διατηρήσει ανοικτό το χέρι συνεργασίας, για παράδειγμα στον τομέα της ασφάλειας εντός του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ υφίσταται θεμελιώδεις αλλαγές, καθώς η Ευρώπη αυξάνει σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες για να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια στο πλαίσιο της Συμμαχίας, ανέφερε ο Μερτς σε εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην Έσση.
Ο ηγέτης του CDU είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν το ΝΑΤΟ «όπως το γνωρίζουμε» θα υπάρχει σε πέντε ή δέκα χρόνια, χωρίς ωστόσο να αναπτύξει περαιτέρω το σενάριο.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Πάνω από 100αγωγές για επιστροφές δασμών μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
Το Ιράν φέρεται να πραγματοποιεί δραστηριότητες σε βομβαρδισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις
OpenAI: Άντλησε 110 δισ. δολάρια, με μεγάλες επενδύσεις από Amazon, SoftBank και Nvidia
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 2% για τις τιμές εν μέσω αυξημένου κινδύνου για τη Μέση Ανατολή
- Paramount: Πώς ο Ντέιβιντ Έλισον χρησιμοποίησε πολιτικές διασυνδέσεις και «βαθιές τσέπες» για να αγοράσει τη Warner Bros.
- ΗΠΑ: Πτώση της παραγωγής αργού στα 13,7 εκατ. βαρέλια – Χαμηλό εξαμήνου τον Δεκέμβριο
- ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 4 Μαρτίου στην Αττική για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.