• Top Stories

    Κατακεραυνώνει την κυβέρνηση η Guardian: Αδιαφορούν για τους πρόσφυγες

    πρόσφυγες


    Η βρετανική εφημερίδα Guardian μεταφέρει τις άθλιες και τρομακτικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν να αντιμετωπίσουν πολικές θερμοκρασίες και παγετό στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών σε όλη τη χώρα, ξεσκεπάζοντας έτσι για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, για την αδιαφορία που επέδειξαν, ενώ γνώριζαν πολύ καλά ότι όλη η Ελλάδα θα πληγεί από το σφοδρό ψύχος και το χιονιά.

    Η Ελένα Σμιθ, η ανταποκρίτρια της Guardian στην Ελλάδα, υπογράφει το άρθρο-κόλαφο και κάνει εκτενές ρεπορτάζ όπου παρουσιάζει την κατάσταση ακριβώς όπως έχει. Στο ρεπορτάζ της αναφέρεται και στην προκλητική δήλωση Μουζάλα, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, την ευθύνη δεν φέρει μόνο η ελληνική κυβέρνηση», μετατοπίζοντας μέρος των ευθυνών για την απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση «στους Ευρωπαίους που έχουν κλείσει τα σύνορα».

    πρόσφυγες

    Η βρετανική εφημερίδα τονίζει στο ρεπορτάζ της ακόμη ότι τα προσφυγικά καταλύματα – για την ακρίβεια, οι πρόχειρες σκηνές στις οποίες κοιμούνται – έχουν καταρρεύσει από το βάρος του χιονιού, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει παράλληλα δριμεία κριτική για τις τεράστιες ελλείψεις σε ζητήματα υγιεινής, ρισκάροντας έτσι τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να υποστούν τη βαρυχειμωνιά.

    Επίσης η Guardian αναφέρει ότι ο κ. Μουζάλας στην ουσία εκτέθηκε καθώς, λίγες μόνο μέρες νωρίτερα, είχε υποστηρίξει ότι «βασικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μην μείνει ούτε ένας πρόσφυγας και μετανάστης στο κρύο». Όμως, ήδη, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σημάδια σοβαρών ασθενειών και κρυολογημάτων ανάμεσα στους πρόσφυγες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πνευμονίες και άλλες ιώσεις που σχετίζονται με τη γρίπη.

    πρόσφυγες

    Η Σμιθ μεταφέρει στο ρεπορτάζ και το «πινγκ πονγκ» των ευθυνών που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα 9/1 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης της Κομισιόν, η εκπρόσωπος της οποίας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες, ξεκαθαρίζοντας ότι ο χειρισμός της κατάστασης βαρύνει αποκλειστικά την Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας έχει όλη την ευθύνη.

    Στο άρθρο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στους -5 βαθμοί Κελσίου που έχει η Λέσβος, αλλά και άλλα μέρη της χώρας, συνθήκες στις οποίες οι πρόσφυγες υποχρεώνονται να διαβιώσουν μέσα στις λάσπες, δίχως θέρμανση και δίχως επαρκή ρουχισμό. Μόλις την Τρίτη, ο κ. Μουζάλας επιθεώρησε την κατάσταση στη Λέσβο και έλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ασφαλή καταλύματα, μακριά από την απάνθρωπη κατάσταση την οποία αντιμετώπιζαν.

    πρόσφυγες

    Η βρετανική εφημερίδα επιπλέον, φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο οποίος επισημαίνει την απόλυτη ανάγκη μεταφοράς όλων των προσφύγων σε ξενοδοχεία, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο κ. Γαληνός δηλώνει στην Guardian, ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο χιόνι στη ζωή του και ότι οι εγκαταστάσεις ρεύματος έχουν καταρρεύσει. «Χωριά έχουν αποκλειστεί, χωρίς φως και νερό, καθώς οι εγκαταστάσεις έχουν παγώσει», δηλώνει, σε μία προσπάθεια να περιγράψει την κατάσταση και προσθέτει ότι «Το βάρος πρέπει να διανεμηθεί αλλιώς. Οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και να απομακρυνθούν από τα νησιά».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαρινόπουλος: Πλήρωσε μέρος του μισθού Δεκεμβρίου, εν αναμονή της έγκρισης για τη συγχώνευση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραπολιτικά: Θύελλα αντιδράσεων πολιτικών στελεχών για τη σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας, Παν. Τζένου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δείτε ποια σχολεία θα είναι αύριο Τετάρτη κλειστά – Όλος ο κατάλογος



    ΣΧΟΛΙΑ